The Twilight ZonePogledaj trailer!
Оцена од корисниците
Одлично!
9,0
The Twilight Zone

Наслов:

Zona sumraka

Година:

1959

Жанр:

мистерија, фантазија, научна фантастика, трилер, хорор

Траење:

51 мин

Автори:

Rod Serling


Главни улоги:


Rod Serling
  >  Narrator (voice)
Jon Lormer
  >  Minister
Lisa Golm
  >  Mrs. Gumley
Thomas Gomez
  >  Cadwallader
Thomas Gomez
  >  Peter Sykes
Don Gordon
  >  Andy Marshak
Don Gordon
  >  Salvadore Ross
Susan Gordon
  >  Jenny
William D. Gordon
  >  Doctor
William D. Gordon
  >  George
Harold Gould
  >  General Larrabee
Sandra Gould
  >  Woman
Sandra Gould
  >  Woman #1
Vernon Gray
  >  Martian
Austin Green
  >  President Abraham Lincoln

Опис:


"Zona sumraka" antologijska je američka televizijska serija za koju je scenarij napisao Rod Serling, a počela se prikazivati 1959. godine. Riječ je o nizu nepovezanih priča koje sadržavaju elemente drame, psihološkog trilera, nadnaravnog, znanstvene fantastike, napetog iščekivanja i strave, često sa zlokobnim ili posve neočekivanim završetkom. Serija je postigla velik uspjeh kod publike i kritičara. Za mnoge je Amerikance to bio prvi susret sa znanstvenom fantastikom i misterijima s elementima nadnaravnog.

Zahvaljujući velikom uspjehu serije, snimljen je i igrani film, radijska serija te se počeo izdavati strip i časopis. Osnovna je tema serije obrađivana na razne načine kroz različite umjetničke forme tijekom idućih pet desetljeća, uključujući i dvije televizijske serije kao remake izvornog serijala. 2013. godine poznati časopis "TV Guide" smjestio ju je na 4. mjesto svoje ljestvice 60 najboljih igranih serija svih vremena. Kasnije su po uzoru na "Zonu sumraka" snimljene brojne televizijske serije. Parabole uobičajene u svijetu znanstvene fantastike i nadnaravnog vješto su se poigravale osnovnim ljudskim temama kao što su nada, očaj, ponos i predrasude na metaforičan način na koji to klasične igrane serije nisu mogle.

Scenarij za polovicu epizoda napisao je sam Rod Serling, dok su scenarije za ostale napisali Richard Matheson, Charles Beaumont, Earl Hamner Jr. i George Clayton Johnson. U seriji se pojavljuje niz talentiranih, tada još nepoznatih glumaca poput Roberta Redforda, Williama Shatnera, Burta Reynoldsa, Roberta Duvalla, Dennisa Hoppera, Carol Burnett, Jamesa Coburna, Charlesa Bronsona, Leeja Marvina, Petera Falka i Billa Mumyja, kao i već etablirane glumačke zvijezda poput velikana nijemog filma Bustera Keatona, Arta Carneyja, Mickeyja Rooneyja, Ide Lupino i Johna Carradinea. Seriju je producirala Serlingova producentska kuća Cayuga Productions, a naziv joj je nadjenuo sam Serling. Ime je dobila po jezeru Cayuga, uz koje je smješten koledž Ithaca i upućuje na njegovo odrastanje u srcu države New York. Osim Serlinga, koji je napisao ili adaptirao gotovo dvije trećine epizoda u seriji, scenarije su još pisali i poznati autori poput Charlesa Beaumonta, Raya Bradburyja, Earla Hamnera Jr., Georgea Claytona Johnsona, Richarda Mathesona, Reginalda Rosea i Jerryja Sohla. Mnoge su epizode snimljene prema adaptacijama klasičnih pripovijetki pisaca kao što su Ambrose Bierce, Jerome Bixby, Damon Knight, John Collier i Lewis Padgett.

Autori "Zone sumraka" često su se služili elementima znanstvene fantastike kako bi komentirali neke društvene pojave ili teme. TV mreže i pokrovitelji, koji su često cenzurirali emisije koje su se bavile kontroverznim temama, nisu se pretjerano zamarali naoko bezazlenim pričama iz svijeta znanstvene fantastike i nadnaravnog. U "Zoni sumraka" najčešće su obrađivane teme kao što su rat, makartizam i masovna histerija, teme koje su izbjegavali u ozbiljnim emisijama prikazivanim u udarnim terminima.

Redatelji: Richard Donner, William F. Claxton, Alvin Ganzer, Don Medford, Robert Parrish, Stuart Rosenberg i Elliot Silverstein. Serija je sedam puta nominirana za nagradu Emmy i četiri puta za nagradu Hugo, a osvojila je po tri od svake.

Narator: Rod Serling
---
1. epizoda:

Mike Ferris nađe se sam u gradiću Oakwoodu. Ne sjeća se kako se zove i ne zna tko je niti gdje se nalazi. Mike luta ulicama gradića u potrazi za njegovim stanovnicima. Napetost sve više raste i Mike doživljava slom živaca.
  • Слично за гледање
  • Коментари (7)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • 24.09.2020. 19:57
    superica
  • kadetoni
    Moderator
    16.01.2018. 19:12
    Ima, samo se više potrudi da pronađeš, postoji odgovarajuća "dimenzija" LOL
    ogromna kao svemir i večna kao beskraj
    to je prostor  između svetlosti i senke, nauke i praznoverja
    i nalazi se između ponora ljudskih strahova i vrha njegovog znanja
     
  • 16.01.2018. 16:01
    Nema dobrih titlova za seriju ali serija je savršena

{{message}}

{{item.title}}