Californication

ТВ серија

драма, комедија (2007)

Californication

Оцена од корисниците
Одлично!
8,3
Californication

Наслов:

Kalifornikacija

Година:

2007

Жанр:

драма, комедија

Траење:

28 мин

Автори:

Tom Kapinos


Главни улоги:


David Duchovny
  >  Hank Moody
Natascha McElhone
  >  Karen
Evan Handler
  >  Charlie Runkle
Madeleine Martin
  >  Becca Moody
Pamela Adlon
  >  Marcy Runkle
Pamela Adlon
  >  Marcy
Stephen Tobolowsky
  >  Stu Beggs
Madeline Zima
  >  Mia Lewis
Callum Keith Rennie
  >  Lew Ashby
Jason Beghe
  >  Richard Bates
Rachel Miner
  >  Dani
Carla Gallo
  >  Daisy
Michael Imperioli
  >  Rick Rath
Oliver Cooper
  >  Levon
Embeth Davidtz
  >  Felicia Koons

Опис:


Dejvid Duhovni glumi pisca Henka Mudija koji upada u nevolje s pićem, drogom i ženama, trudeći se da održi dobar odnos s bivšom devojkom i pokušavajući da podiže ćerku u vrlo neobičnom okruženju za jednu tinejdžerku.

"Kalifornikacija" je serija o čoveku koji je pogrešio, ali koji ima veliko srce i daće sve od sebe da tu grešku ispravi. Serija je nagrađena prestižnom britanskom nagradom BAFTA u kategoriji za najbolju stranu seriju, a glavni glumac nagrađen je nagradom Zlatni globus.

Oбработил/ла:

Telegon
  • Слично за гледање
  • Коментари (2)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Gor@n88
    Master translator
    09.12.2013. 20:53
    Sedma sezona koja će početi u aprilu 2014., biće zadnja.


    Showtime obećava da će 12 preostalih epizoda zaokružiti priče likova u seriji.
  • luka0037
    The Legend Of
    21.10.2009. 01:16





    CALIFORNICATION – Tom Kaprinos
    Zanos i iskupljenje u Gradu anđela

    Priča o životu i književnosti i književnosti kao načinu života nema kraja i neiscrpan je izvor inspiracije generacijama umetnika; pričali su je Bukovski, Fante i Keruak, pričaju je danas, s nesmanjenim žarom, Peljevin, Bret Iston Elis, Irvin Velš i Zvonko Karanović...

    Dejan Stojiljković


    Scenarista: Tom Kapinos
    Uloge: David Duchovny, Natascha McElhone, Madeline Zima, Evan Handler
    Broj epizoda: 12
    Trajanje pojedinačne epizode: 30-40 min.
    Broj sezona: 1
    Žanr: drama/komedija


    Zlatni globus koji je Dejvid Duhovni dobio na poslednjoj dodeli ove prestižne nagrade nije samo potvrda kvaliteta serije Californication – koja je uspela da oduševi publiku i kritičare, isprovocira puritance i natera Red Hot Chilli Peppers da presaviju sudski tabak – već je ovom glumcu konačno omogućio da se odlepi od trade mark role specijalnog agenta Moldera, koja ga je kao avet pratila čitavu karijeru.

    Sada kada je štrajk scenarista u Holivudu završen, a snimanje druge sezone kreće sledećeg meseca, iščašena priča o Henku Mudiju, problematičnom piscu na razmeđi Bukovskog i Breta Istona Elisa, ruši predrasude o TV serijama kao jeftino produciranoj zabavi, te donosi neočekivan ali ubedljiv umetnički kvalitet kakav se dugo nije dao videti na malim ekranima.


    Po striptiz barovima, hotelskim sobama i vrelim ulicama u blud i kokain uronjenog Los Anđelesa muva se, dakle, i protuva po imenu Henk Mudi, nekada uspešni pisac kome je Holivud upropastio karijeru, brak i snove. Sada je razočarani cinik i simpatični luzer razapet između neutaživog stvaralačkog poriva koji se zapleo negde u fenomenu poznatom kao "piščeva blokada" (za više informacija pitati Stivena Kinga) i komplikovanih odnosa s bivšom suprugom koja se udaje za lika kome je Henk, sasvim slučajno, u prvoj epizodi kresnuo maloletnu kći.

    Tu je i Čarli Renkl, Henkov perverzni agent, njegova sekretarica indikativnog imena Dani Kalifornija i masa neimenovanih cica koje defiluju kroz epizode, uglavnom da bi napravile kratku posetu Henkovoj spavaćoj sobi.

    Serija Californication imala je premijeru prošlog septembra, i za kratko vreme je stekla veliku popularnost širom sveta. Podeljena je u 12 polučasovnih epizoda koje povezane čine kontinuiranu storiju, ali se mogu gledati i kao odvojene celine. Autor serije je Tom Kapinos, a izvršni producent Dejvid Duhovni lično, inače diplomac Prinstona i Jejla, gde je master titulu stekao u oblasti engleske književnosti.

    Za razliku od Dosijea X, njegova gluma u Californication je sirovija i emotivnija. Od prve epizode koja počinje scenom koja je naišla na velike osude moralista, u kojoj Henk sanja oralno zadovoljavanje koje mu pruža opatica, pa do antologijskih momenata kakav je razgovor s radio-voditeljem koga tumači Henri Rolins, Duhovni prosto briljira ispaljujući nezaboravne sentence i šireći lucidnu, ali neodoljivu harizmu oko sebe.

    Osim dobre priče, otkačenog ali inteligentnog humora i odlične karakterizacije likova, Californication nosi u sebi vrednost više zbog upadljive ali suptilne referentnosti na supkulturu. Poprište događanja je samo po sebi dovoljno inspirativno: Los Anđeles nad kojim lebdi duh Čarlsa Bukovskog (po čijem alteregu Henriju Kinaskom je Kapinos i napravio Henkov lik), obećani grad u kome je stvorena industrija snova i gde se svira odličan rokenrol...

    Nazivi prethodnih Henkovih romana South of Heaven, Seasons in the Abyss i God Hates Us All zapravo su imena Slayerovih albuma, mada je ime poslednjeg takođe i referenca na Spidera Jerusalema, junaka kultnog stripa Transmetropoliten.

    Četvrta epizoda Fear and Loathing at the Fundraiser direktni je omaž Hanteru S. Tompsonu i njegovoj najpoznatijoj knjizi Fear and Loathing in Las Vegas.

    Dodatne kontroverze seriji donela je tužba koju je krajem novembra prošle godine podneo bend Red Hot Chilli Peppers tvrdeći da autori direktno eksploatišu motive s njihovog čuvenog albuma. Kako stvari stoje, teško da će sud dati za pravo čuvenim rokerima jer je "Californication" ustaljen izraz u Gradu anđela na koju niko, pa ni Pepersi, nema autorsko pravo.



    Californication je uspešna mešavina drame, humora i pametno dozirane količine karikaturalnog, gotovo stripovskog pristupa likovima. Tom Kapinos piše precizno i oštro, njegovi dijalozi su istovremeno živopisni i mudri, vulgarni i filozofski, a veština građenja priče na majstorskom nivou.

    S druge strane, Dejvid Duhovni igra ulogu života, njegov Henk Mudi je faca kakvu odavno niste sreli, svetac i đavo, bludnik i brižni otac, pijandura i genijalni umetnik…

    Njih dvojica zajedno su pomerili neke granice kada je televizijska produkcija u pitanju a publici ostaje da uživa u prokleto dobrom soundtracku koji ova serija ima i da se nada istom kvalitetu u sezonama koje dolaze.


    [TUBE]gQ7yaQhXJAI[/TUBE]

    prevod radi realpetko

    LEMONZOO2012-11-21 14:11:15

{{message}}

{{item.title}}