Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Under Paris - Najbolje još od "Jaws"?

Jedan svetski kritičar ekstatično je napisao da je film Sous la Seine (ili "Under Paris", kako ga prevedoše) nešto najbolje snimljeno o ajkulama još od čuvenog Spilbergovog Jaws. Ja baš možda i ne bih išao tako daleko, ali francuski pa... nazovimo ga "akcijski horor s elementima SF" svakako jeste veoma interesantan izdanak ovog "podžanra". Prvo, ne pamtim baš da smo imali neki evropski film o pomahnitalim ajkulama, a drugo taj žanr "kataklizmičnosti" uglavnom je zapao u ustaljene vode najčešće pripovedajući o grupi nabildovanih turista koji se nađu u sred nekog okeanskog plavetnila, a progoni ih "bela smrt", ili je u pitanju "skupoceni" blokbasterski Megalodon-ski pokušaj da se dodvori blagajnama "koje život znače". Ili, s druge strane, neki jeftini Asylum egzibicionizam, koji zaslužuje postojanje samo na VOD ili nekoj sličnoj platformi (što automatski ne znači da neće imati svoje poklonike, ali hej...).

E, pa, Sous la Seine jeste u krajnjem slučaje "sve pomalo od nabrojanog", ali izvedeno u krajnje simpatičnoj meri, da se kvalitativno zaista može porediti s najboljim izdancima žanra (dobro, aj Spilberg...).

Sophia je priznata naučnica koja istražuje morski svet, a "specijalnost" joj su, naravno - ajkule! Na početku je vidimo kao članicu tima koji nastoji da spase okeanski živalj od uginuća koje im sleduje usled enormnog zagađenja njihovog staništa usred nagomilanog đubreta koje ljudi bacaju. Ekologija? Greta Tundberg? Ima i toga. E, pa stvari krenu krivim i prilično krvavim tokom, ali da ne otkrivam...

Tri godine kasnije, Sophia je u Parizu, nastoji da iza sebe ostavi traume prošlosti, ali se one vraćaju kada joj priđe mlada ekološka aktivistkinja i otkrije joj da se u Seni nalazi ajkula koja je na početku filma uradila to što jeste. Otkud ajkula u reci? Sophia zna da je to moguće, ali policija ne zna. Mlada aktivistkinja putem društvenih mreža organizuje akciju spasavanja velike bele ajkule, uskoro treba da se održi i specijalni trijatlon koji gradonačelnica ushićeno najavljuje kao uvertiru u Olimpijske igre, a jedno od disciplina biće i plivanje u Seni... Šta može poći po zlu? Puno toga, ali treba da otkrijete sami...

A kraj? Ono što Sous la Seine ponudi na kraju jeste obrt koji će se prepričavati, pa možda i nešto najvrednije u filmu. Totalno ludilo, tako nasuprot "već viđenom" u sličnim filmovima. 

I, neka vas ne zastraši povremena sličnost s filmovima pomenute "Asylum" produkcije, ovo jeste itekako vredno gledanja. Naravno, ako volite žanr. Uostalom, reditelj Xavier Gens ima priličnu respektabilnu "akcionu" filmografiju (FarangCold SkinThe CrucifixionThe DivideHitmanFrontière(s)), pa tek da znate da ovaj film nije napravio makar ko. A, da je "iznenađujuće osvežavajući korak dalje" - jeste!

  • Коментари (10)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • jojo385
    Active member
    09.06.2024. 13:51
    Teski TRASH. Odgledao do pola I ugasio da se ne razbolim
    ili dobijem nekakav virus da mi se ovakova go..a pocnu
    dopadati.Ovom uredniku koji je napisao hvalospjeve u
    recenziji....toplo preporucujem ....psihijatra.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    09.06.2024. 02:20
    Imajuci u vidu ko je ovo rezirao, nisam ocekivao bas ovoliko budalastina.Uz to i da je film netfliksov.Ima ovde i lepih kadrova, no nedovoljno.Tanko je previse.Hvala na prevodu
  • puppet_master
    eXtreme member
    08.06.2024. 16:44
    Podnošljivo, šta znam. Malo sam se i dosađivao, nekako ipak izdržao, lepo je to sa kakvom-takvom porukom o ekološkoj svesti (ili kako već, svesti o ekologiji?), samo finale mi je blesavo dobro, nedovoljno da bi zbog toga film vredeo više, Ako ćemo pravo, najzanimljivije bi tek usledilo tamo gde se film prekinuo. Neka je preterano, svejedno je blesavo i dovoljno efektno. Inače, pih.

    Eventualno je još iz Sene, usled svih pizdarija koje su je naprasno zadesile u poslednjim minutima filma, mogla još da ispliva neka tajna nazi podmornica koja se krila ispod 80ak godina, a odmah potom za njom, sledeći sloj uzHebanog tla da iznedri i vanzemaljce koji su bili, siroti, zatrpani ispod svih tih slojeva desetinama hiljada godina. E onda da vidimo šta će Makaron. Ni Pariz nije što je bio. 
;

{{message}}

{{item.title}}