Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Mayor of Kingstown - Velike i male ribe

U moru osrednjosti streaming sadržaja ponekad se u mrežu ulovi i velika riba. Pandemija je uzrokovala stagnaciju filmske industrije, jer su kino dvorane što zatvorene, što rade sa smanjenim kapacitetom. Zato su streaming kompanije doživjele procvat. Ne treba covid potvrda za sjedenje pred tv ekranom. Platforme poput Netflixa uredno isporučuju serije i to na tjednoj bazi. Naravno da se većina toga može okarakterizirati kao osrednjost, najblaže rečeno. No ponekad u mrežu uleti i kakva veća riba. Upravo to se desilo 14. studenog 2021. godine, kada se na Paramount Networku otvorila krimi serija Mayor of Kingstown. Serija ima deset epizoda, radnja je smještena u imaginarni gradić Kingstown, koji ima 40 tisuća stanovnika. U i oko grada su federalni zatvori Kingstown, točnije sedam zatvora u golemom kompleksu. U njima boravi 20 tisuća zatvorenika. Osjetljivu ravnotežu između zatvorenika, policije i zatvorskog osoblja održava jedan čovjek - Gradonačelnik Kingstowna...

U stvari Gradonačelnik i nije pravi gradonačelnik. Nije ni skupi pokvareni odvjetnik, niti bivši policajac a sada policijski istražitelj. Gradonačelnik je najbliže rečeno savjetnik, koji je istovremeno i plaćeni doušnik FBI, blizak vođama bandi u i izvan zatvorskih zidina. On je i sam bivši zatvorenik. Zna kakve probleme imaju zatvorenici, a svjestan je i osjetljivog rasnoga balansa unutar zatvorskog kruga. Njegovo ime je Mike McLusky - sjajni Jeremy Renner. Pomaže mu brat Kyle - Taylor Handley, detektiv u lokalnoj policiji. U igri je bio i treći brat Mitch, tako da je održavanje mira na liniji zatvorenici-zatvorski čuvari- policija- bande u gradu, svojevrsni obiteljski posao.

Definitivno to nije posao za svakoga. Mikeov uobičajeni „radni“ dan je sličniji bojištu u planinama Afganistana, nego uredskom telefoniranju i povlačenju po sastancima. Njegovi sastanci su dvorištu dilera, Bunny Washingtona- odlični Toby Bamfeta, gdje se sklapaju pogodbe koje budu imale utjecaja na živote stotina ljudi. A kada se pogodbe prekrše? E, onda nastaje Armagedon...

Kada se serije uhvati Taylor Sheridan koji stoji iza filmova - Sicario, Hell or High Water, Wind River, ili serija - Sons of Anarchy, Yellowstone, pa recentna 1883, uspjeh je zagarantiran. Još kad vam se glavne uloge dohvati Jeremy Renner, rezultat mora biti ne dobar, odličan! Doduše, ako ste ovisnik o Rotten Tomatoes, u biranju naslova za koji budete odvojili dragocjeno vrijeme ispred ekrana, možete biti u dilemi. Ne brinite, ne obazirite se. Kritičari vole tupiti oko boljih naslova, tu se pokazuje oštar um i britkost pera. Kada pljuckaš po Sheridanu, onda to odzvanja. Nitko ne mari kada pljucneš na Rebeccu Sonnenshine i njenom kvazi misteriju Archive 81. No zato je ipak najvažnije da sami donesete svoj sud. Serije i filmovi se snimaju za publiku, ne kritiku.

Ako vam Jeremy Renner nije dovoljan, možda vam po volji bude sljedeća ekipa: Dianne Wiest - Miriam McLusky, Tobi Bamfeta, Hugh Dillon - koji je ujedno i koscenarista. Zatim Taylor Handley - Kyle McLusky, Emma Laird - Iris, Aidan Gillen - glavni negativac Milo. Možemo tako još dugo nabrajati, riječ je o velikoj produkciji. Uglavnom, spojilo se sve, odlična priča i vrhunski casting. Što se tiče priče, koja je uvijek i najvažnija, serija spada u zatvorske drame. Doduše ovdje se veći dio radnje odvija izvan zatvora, na ulicama Kingstowna. Ljubitelji akcije neće biti zakinuti, dapače, kako se radnja zahuktava tako je sve više nasilja i adrenalina. Znam da većina primjedbi bude ako se serija uspoređuje s The Wire. No ne možeš snimati The Wire opet i opet. Vrijeme ide dalje, ne stoji, a The Wire je epohalna serija, usporedbe s njom uvijek budu štetile recentnijim ostvarenjima. Usput, u Mayor of Kingstown, uloga Miloa je dodijeljena Aidanu Gillenu, popularni Maloprsti iz Game of Thrones. No Aidan je i dio The Wire, tako da je to svojevrsna posveta. A i da nije, Aidan je dobar glumac i dobar izbor za masterminda, zločinca Miloa.

Osim zatvorske drame, ima tu i elemenata obiteljskog krimića. Tri člana irske obitelji McLusky bave se poslom koji pleše na ivici zakona. Opasno se naginju čas na jednu čas na drugu stranu. Voze blizu crte 200km, tamo gdje je dozvoljeno 70km/h. No kao što Mike u jednom dijalogu kaže: „ mi ne kršimo zakon, mi ga samo savijamo“. I to je točno. Čak i kada izrešetana tijela padaju po okućnicama, mi ne sudimo. Zato što bi i sami željeli da se to učini. Nema u seriji puno moraliziranja. No da se provlači i pitanje rasizma, zločina i kazne, truloga represivnog sustava u USA, beznađa ulice i odnosa prema crnom-latino-native stanovništvu. Toga ima itekako, pa u zatvorskom sustavu, gotovo da i nema bijelaca. Nešto malo white trasha/nazia po zatvorima, no uglavnom zatvorska populacija je obojena. Kao što u jednoj razmijeni mišljenja na travnjaku ispred kuće kaže divovski Bunny, vođa Creepsa: "Ako si crnac, a imaš 40 godina, onda si ili u zatvoru ili mrtav". Nije baš posve u pravu, no statistika je na njegovoj strani.

Gledati ili ne gledati Mayor of Kingstown? Ja ne mogu vjerovati da ovu seriju budete propustili. Ako ste u stanju pogledati tjedno jednu novu, uglavnom osrednju seriju na Netflixu, a preskočite Mayor of Kingstown, onda su Vam prioriteti telenovele? Ovo je velika riba u mreži, ne puštajte je a da je pritom ne pogledate. Tko zna kada u mrežu bude uletjela sljedeća velika riba?

  • Коментари (25)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • jojo385
    Active member
    08.04.2023. 09:00
    [QUOTE=JoxerTM]
    [quote]Ja ne mogu vjerovati da ovu seriju budete propustili. Ako ste u
    stanju pogledati tjedno jednu novu, uglavnom osrednju seriju na
    Netflixu, a preskočite Mayor of Kingstown, onda su Vam prioriteti
    telenovele?[/quote]
    Meni su prioriteti azijske "sapunice". Ili "telenovele".
    Jedino kineske
    imaju preko 20 epizoda, ove druge ponekad niti 10.
    Nazovi ih kako želiš, ali sam se davno upecao na njihov stil, svaka država svoj, i ne
    puštam.

    Pa se nemoj ljutiti, ali ovu, čini mi se prema tvom opisu mračnu bez
    imalo humora kao da je o robotima umjesto o ljudima, ću preskočiti.
    Dosta mi je serija koje se odvijaju u Mordoru.[/QUOTE]

    Ma ti si izgubljen slucaj, preporucujem ne citati komentare od ovog ....izgubljenog slucaja za
    pshijatriju.Serija je za cistu 7/10
  • jocoiva
    Active member
    06.04.2023. 13:03
    Ena od najboljših serij
  • Freak37
    eXtreme member
    06.04.2023. 00:05
    Odlicna i druga sezona 😁
;

{{message}}

{{item.title}}