Mare of Easttown - Glumačka čarolija Kate Winslet

Ako ste glumački par Leonardu DiCapriju u filmu koji je zaradio najviše novca u povijesti kinematografije - Titanic, onda je velika vjerojatnost da vam ta uloga bude obilježila karijeru. Ne znam da li vi koji čitate ove retke spadate u fanove ovoga mega blockbustera, ili više volite nezavisne filmove. Ili ste pristalica sjajnih dramatskih bravura, glumačkih dragulja. Uglavnom sve to dobijate u paketu s Kate Winslet. Na glasu je kao možda i najbolja glumica svoje generacije. Uostalom DiCaprio je ne jednom izjavio da je ona najposvećenija glumica na setovima, s kojom je nastupao (Titanic i Revolutionary Road). Perfekcionista koji se za ulogu priprema i tijekom snimanja. Nema opuštanja za Kate Winslet. Rezultati su itekako vidljivi.

Easttown je mala zajednica, gradić gdje svatko zna svakoga, gdje je svatko nečiji kum, zet, ljubavnik ili prijatelj iz škole. Lokalna košarkaška legenda Mare Sheehan - Kate Winslet, je sredovječna detektivka koja u uspavanom gradiću nastoji prebroditi obiteljsku tragediju. Njezin sin Kevin se objesio na tavanu obiteljske kuće. Mada je bolovao od Tourettovog sindroma i autizma, te bio teški narkoman i nasilnik, Mare ne može pobjeći od tjeskobe i osjećaja krivnje. Uz to je i muči neriješeni slučaj nestanka lokalne djevojke Katie Bailey, kćeri njene školske kolegice Down. Nakon što u lokalnom parku osvane mrtvo tijelo mlade majke, Erin McMenamin, Mare dobiva partnera iz okružne policije, Colina Zabela -Evan Peters. Mare osim istrage umorstva muči kako zadržati skrbništvo nad unukom Drewom, sada kada je djetetova majka stigla s odvikavanja. U Easttownu kao gostujući profesor živi i šarmantni pisac Richard Ryan - Guy Pearce, koji uspije šarmirati sumnjičavu Mare...

Uloga Mare, istražiteljice u malenome provincijskom gradiću je veoma zahtjevna rola. Impresivno je kako je Kate Winslet dočarala u osnovi tešku osobu koja se bori protiv demona iz svoje nedavne prošlosti. Pomoglo je i što je Kate bila i producentica, tako da se prilikom castinga našlo mjesta i za recimo Guy Piercea, s kojim je u paru dobila Emmya za ulogu u Mildred Pierce. Mare Sheeham je zatvorena, cinična i nepovjerljiva osoba. Odbija ljude oko sebe, uglavnom je loše volje i poprilično nepodnošljiva. Zajedljivi dijalozi između nje i njene majke Helen - Jean Smart, neodoljivi su začin filmu. Odnos prema poslu je istovremeno i odnos i prema ljudima koji je okružuju. U malenome gradiću svatko je svakome nešto. Mare je osoba s velikim pragom odlučnosti i odgovornosti. Kada treba bivšeg muža s kojim je u relativno dobrim odnosima poslati na DNA test, Mare ne oklijeva ni trenutka. U njenom poimanju univerzuma, pravda je daleko iznad svega. Ta i takva Mare je u interpretacija Kate Winslet, osoba od krvi i mesa. Na njenoj smo strani, čak i kada nije u pravu. Odlična, zaista odlična uloga Kate Winslet. Pretenciozno bi bilo reći da je ovo kruna njene karijere, jer su još godine rada pred Kate, no da je uloga Mare maestralno odrađena, to svakako stoji.

Ostatak glumačke ekipe je gotovo jednako dobar. Evan Peters, glumac koji je uglavnom zapamćen po ulozi manijakalnih tipova – American Horror Story, The X Files, ovdje nam se zavukao pod kožu. Odličan je u ulozi Colina Zabela, detektiva koji se od nadređenog iz okružnog ureda, pretvorio u empatičnog i pouzdanog partnera Mare u rješavanju zamršenog slučaja umorstva mlade Erin. Ostatak ekipe je jednako dobar kao i Peters. Svi zajedno su odlična podrška sjajnoj Kate Winslet. A da je bilo lako- nije.

Snimanje je počelo netom prije Covid-19 krize, jesen 2019. godine. Prekinuto je do proljeća 2020. godine, a i tada je nastavljeno po „novim“ pravilima. Toliko se vodilo računa o sitnicama kao što je propisana udaljenost među glumcima da je skoro pola scenarija moralo biti prerađeno u skladu sa situacijom. Snimalo se u okolici Philadelphie, odakle je rodom Brad Ingelsby, pored Kate Winslet najvažnija osoba mini serije. Ingelsby je napisao kompletnu seriju, te je jedan od izvršnih producenata. Sitničarilo se toliko, da je cijela ekipa morala naučiti najteži akcenat u USA. Prvi puta na filmu ili seriji, protagonisti su progovorili Philadelphia- Delco akcentom za koji lingvisti kažu da je ekstremno težak za naučiti. No Kate Winslet je poznata po upornosti i dugotrajnoj pripremi. Gledaoci u Europi ostat će djelomično uskraćeni za tu lingvističku bravuru, no Amerikanci se kunu da je nestvarno kako je Winslet skinula taj akcenat. A Kate je Britanka, Guy Pierce je npr. Australac. 

Za ljubitelje serijala nije nevažan podatak da je riječ o mini seriji. Znači - nema druge sezone, natezanja oko cliffhangera i podilaženja mlaćenju novaca produžavanjem i nespotrebnim razvlačenjem priče. Sedam epizoda, sjajnih i zaokruženih, te bravurozna Kate Winslet. To budete dobili ako se odlučite pogledati ovu odličnu mini seriju.

Za kraj uobičajene mini zanimljivosti: Upravo je Kate inzistirala da se u seriji govori Delco akcentom, mada se zbog težine zadatka, Ingelsby tome protivio. Nakon silnih pohvala vjerojatno mu je poslije bilo drago što je Winslet inzistirala na tome. Koliko je Winslet osoba s visokim pragom pravednosti, najbolje govori sitnica sa snimanja. Kate je vidjevši da je njena prikolica za set veća od drugih, inzistirala da svi imaju potpuno istu prikolicu. Bez obzira što je ona glavna glumica i producent. Zvuči nestvarno, s obzirom na legendarne mušice razmaženih zvijezda, ali je tako. Kate je naprosto jedinstvena.

 • Коментари (8)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • pjankovic
  member
  14.06.2021. 13:09
  Serije slabo gledam, cak se trudim da ih izbegnem. Gledam filmove.. Ovu seriju sam gledao. Gledao i uzivao kao da sam gledao odlican film koji traje 7 sati. Preporuka svatkome.
 • CSInvestigator
  Translator
  14.06.2021. 00:56
  Scenario jeste šupalj, ali meni se serija svidela... Iako je radnja dosta spora, mene je prosto vuklo da gledam sledeću epizodu i sledeću... Atmosfera je tmurna i serija je više drama nego triler, ali meni je to u ovom slučaju upotpunilo one već pomenute rupe u scenariju.
  Kejt je pokidala ulogu i akcenat, fascinantno je gledati je na ekranu... Ona u prvom planu i odsustvo raznih specijalnih efekata, nindža policajaca, Šerloka, CSI zumiranja tablica sa 10 km udaljenosti i sl. su ono što vredi pogledati. Plus, posebnu dozu realnosti pruža i činjenica da Kejt nije dozvolila da joj digitalno uklone nesavršenosti na telu, niti u seriji, niti na promotivnim posterima.
 • Dakson
  member
  10.06.2021. 14:50
  Bravo! Hvala na pomoći u lečenju frustracije stečene gledanjem ove serije. :)

  [QUOTE=alex-din]SPOJLER! U kom to univerzumu policija ne bi momentalno privela ženu koja je ometala istragu i svesno skrivala informacije o ubistvu tinejdžerke (i to da bi zaštitila supruga i sina no less)? Verovatno u istom onom univerzumu u kojoj bi joj socijalna služba dodelila na staranje dete upravo pomenute, ustreljene tinejdžerke, wat wat. Ili genijalni momenat kada oružje kojim je izvedeno ubistvo vrate na mesto gde su ga i uzeli(!?), i tako ga ostave, iako dotičnom mestu pristup imaju ukupno dve osobe, od koji je jedna nepoveziva sa slučajem... Kako bi li tekao taj razgovor jednog dana kada mališa poraste: "Mamo, mamo (odnosno gospođo koja se predstavljaš kao moja majka), šta se tačno desilo mojoj pravoj majci? Ništa strašno zlato, tvoju majku tinejdžerku ubio je tvoj polubrat koji još uvek gilja robiju zbog toga (a to je uradio dok je bio maloletnik), dok je tvoj pravi otac zapravo moj muž, koji je spavao sa pomenutom ubijenom tinejdžerkom, kojoj je bio stric, odnosno rođeni brat tvog dede, a ja sam svo vreme znala za to i zataškavala sam ubistvo tvoje majke kako bi nastavili da budemo jedna srećna, funkcionalna porodica... SPOJLER OFF![/QUOTE]