The Pembrokeshire Murders - Serijski ubojica iz Walesa

Britanska tv kuća ITV obrađuje najpoznatije slučajeve umorstava na Otoku u posljednjih dvadesetak godina. Ova mini-serija od tri epizode ima i dodatak u naslovu: Catching the Bullseye Killer. Riječ je naravno o thrilleru, rješavanje slučajeva umorstava velškog serijskoga ubojice Johna Coopera i njegova privođenja pravdi. Mada to nije točna definicija u potpunosti. Naime John Cooper je već bio u zatvoru 10 godina, no zbog pljački i razbojstava. Zašto baš Bullseye Killer? John Cooper je jedan od dobitnika popularnoga game-showa Bullseye, u kojem sudjeluju tri para takmičara: Po jedan igrač pikada u paru s kvizašem. No slava ne traje vječno, novci još kraće. Cooper je spiskao 90.000 funti, oko 500.000 današnjih funti u roku dve-tri godine. A kada je nestalo para, okrenuo se običnoj pljački, sitnim razbojstvima, te je naposljetku i uhvaćen, te osuđen. Što je to povezalo kradljivca sa serijskim ubojstvima? 

Po Coopera stvari su krenule s lošega na gore kada je Viši inspektor Steve Wilkins 2006-te godine, odlučio ponovo otvoriti slučaj umorstva iz 1989. godine. Ubijen je bračni par koji je kampirao na obali, Peter i Gwenda Dixon. Osim umorstva bilo je elemenata pljačke, te seksualnoga zlostavljanja nesretne Gwende. Neriješena umorstva su u lokalnoj zajednici poznata pod nazivom Coastal Path Murder - Ubojstvo na stazi uz more. Wilkins okuplja ekipu detektiva, pokreće operaciju Ottawa, s ciljem skupljanja forenzičkih dokaza, koji bi tehnologijom u 2006-toj godini mogli dovesti do rezultata. Uskoro slučaj povežu s napadom na grupicu maloljetnika otprilike u krugu par kilometara od umorstva. Grupica momaka i djevojaka je napadnuta od čovjeka naoružanoga puškom, opljačkana, a jedna je djevojka silovana. Tijekom istrage 90-tih godina, jedan od osumnjičenih je John Cooper. Problem za inspektora Wilkinsa je skori prijevremeni izlazak Coopera iz zatvora, jer je osuđen zbog razbojstva a ne umorstva. Jedina je šansa spriječiti njegov preuranjeni izlazak na slobodu, te nekako dokazati i optužiti Coopera za umorstva...

Lako reći, no teško učiniti. Kojekakve mrlje, dlake ili tjelesne tekućine nakon toliko vremena teško mogu biti tzv „zlatni“ dokaz. Od 2006-2011 traje iscrpno pretresanje starih kutija s dokaznim materijalom. Koji je obiman no ne i pomno pregledan. Novca za istragu pomalo nedostaje, vremena za operaciju Ottawa još je i manje. No Wilkins se ne predaje, Cooper neće imati mira, hoće li će to biti dovoljno? To morate sami otkriti, jer ako vam sve prepričam, nećete imati motiva gledati Lukea Evansa u ulozi inspektora Wilkinsa. Jedan od poznatijih glumaca velškoga porijekla – Hobbit trilogija, Dracula Untold, Luke Evans nije se nešto posebno proslavio u ovoj rutinskoj mini seriji ITV-a. Valja još reći da je ova mini serija trinaesta po redu, u seriji o brutalnim britanskim umorstvima. Nije nešto posebno inventivna, te je izazvala veoma oprečne reakcije kod kritike i publike. Dosta se kritika odnosilo na Lukea Evansa koji ne spada u vrh vrhova današnje glumačke scene. No ne može se reći da je Evans nešto posebno loš, prije se može konstatirati da je Evans takav kakav je inače. Ništa posebno dobro, no ni iritantno loše. Kao i sama serija, ništa posebno dobro, ali ni loše. Možda se previše pazilo na neku pravocrtnost, nema izazova u povijesnom preslikavanju. Jasno je da u mini seriji o serijskom ubojici baš i nema puno mjesta, recimo za humor. No ovdje ga nema ni u tragovima. Ima jedna stvar koja se ipak dobro poklopila u seriji. To je Keith Allen, koji je odličan u ulozi antipatičnoga Johna Coopera. Ne jedanput sam poželio da nekako uskočim u ekran te zgnječim gnjidu. Toliko je dobar da nije prešao mjeru u izvrgavanju svog lika karikaturalnosti. Dobra je protuteža „drvenom“ Evansu. Ostali glumci su više manje statisti da bi se dobilo nekako na ljudskosti lika inspektora Wilkinsa. Prisiljeni smo povremeno gledati u njegov siromašan intimni prostor, te odnos sa sinom teenagerom. Njegova bivša nije zaslužila ni da joj se ime spomene u seriji. Moj je dojam da je Nick Stevens, čovjek zadužen za priču bio malo indisponiran. Dio koji sam spomenuo – Bullseye ubojica, pod tim je nazivom upamćen na Otoku, jedva da je spomenut a kamoli objašnjen tv publici. Nekako se pretrčalo preko tog dijela priče. Kao i odnos Coopera i njegova sina Andrew CooperaOliver Ryan, koji je toliko mrzio oca da je promijenio ime. Sve je tu ostalo na naznakama, nije se posvetilo pažnju na neke dijelove priče dok se recimo previše fokusiralo na Wilkinsonov nezanimljivi privatni život. To je možda ustupak zvijezdi serije - Luke Evansu. Velški glumac koji je pristao glumiti kod Marka Evansa, velškoga redatelja, o velškom serijskom ubojici. Eto, koga zanima geografija serijskih ubojica i Velšani su dali svoj doprinos.

Gledati ili ne? Kako god da odlučite, nećete pogriješiti.

Trivia: Serija je snimljena po knjizi "Catching the Bullseye Killer", koji su zajednički napisali inspektor Steve Wilkins i reporter Johnatan Hill, koji se višekratno pojavljuje u seriji. Hill je i potakao zanimanje Wilkinsa za nikada riješeno umorstvo Petera i Gwende Dixon iz 1989 godine. Uostalom Hill je već 2006. godine htio snimiti dokumentarac o Coastal Path Murder slučaju, no zbog istrage je odustao. Zadovoljštinu je dobio 15 godina poslije, kada je serija The Pembrokeshire Murders emitirana na ITV mreži.

 • Коментари (7)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • Tom Brady
  member
  25.04.2021. 18:40
  Glumac se zove Luke Evans, i po meni je veoma dobar glumac. Glumio je u više poznatih filmova (Fast and furious, Hobbit...). Inače, javno je se deklarisao kao gey i koliko mi je poznato partner mu se zove Rafa Olarra. A pomenuta serija Alienist je vrhunska, bar prva sezona (drugu još uvek nisam pogledao🙂).
 • nimm11
  eXtreme member
  25.04.2021. 14:52
  U moru novih serija,pravo osvezenje.Bas me je zaiteresovala i opustila.E sad,ko razume, shvatice, jer ipak govori o ubistvu...Glavni glumac primecen u seriji The Alijenist...Praznik za oci...Talentovan takodje..Vredi pogledati
 • Tom Brady
  member
  22.04.2021. 22:28
  Vrhunska mini serija. Lično volim filmove i serije po istinitim događajima, ali me je ova serija baš oduševila. Preporuka za gledanje!