The Pervert's Guide to CinemaPogledaj trailer!

Филм

документарен (2006)

The Pervert's Guide to Cinema

Оцена од корисниците
-
7,888%
The Pervert's Guide to Cinema

Наслов:

Pervertitov vodič kroz film

Година:

2006

Жанр:

документарен

Траење:

150 мин

Режија:

Sophie Fiennes

Сценарио:

Slavoj Zizek


Главни улоги:


Slavoj Zizek
  >  Himself

Опис:


Slavoj Žižek glasoviti je, osebujni, temperamentni, u pravilu beskompromisni i za neke kontroverzni slovenski filozof, kulturni kritičar i psihoanalitičar koji se u svojim knjigama i znanstvenim djelima intenzivno bavi filmom. Smatran "zločestim dječakom" filozofije koji neposredno, jasno i izuzetno lucidno analizira filmove, one često trivijalne i eksploatacijske suvremene podjednako kao i klasične naslove iz povijesti sedme umjetnosti, te u njima oštroumno detektira skrivena značenja i manje ili više suptilne poruke, Žižek u svom djelovanju ozbiljne raščlambe često nadograđuje tendencioznim provokacijama. Pri tome ponekad nudi naizgled neutemeljene i prekonstruirane teze, te na temelju dvojbenih premisa izvodi pomalo nategnute zaključke, no sve to uvijek radi na iskričav, izazovan i originalan način s osloncem na multidisciplinarnost i s obilnom dozom humora, samoironije i cinizma. Žižek zaplete holivudskih filmova često voli interpretirati i u ideološkom ključu, pa tako u pričama naizgled posve nepretencioznih, eskapističkih i primarno zabavljački usmjerenih naslova pronalazi zgodne i u pravilu intrigantne sociopolitičke konotacije i skrivena značenja.

Takav je slučaj i s dokumentarcem "Pervertitov vodič kroz film" britanske redateljice Sophie Fiennes, koja je prošle godine režirala i svojevrsni nastavak "Pervertitov vodič kroz ideologiju" opet sa Žižekom kao zvijezdom. Polazeći od teze da je film perverzan medij koji gledateljima ne govori što moraju željeti nego na koji način nešto moraju željeti, Žižek tvrdi da je riječ o mediju koji stvara lažnu stvarnost i fetišizira je s ciljem induciranja gledateljske fascinacije i zanosa. To je tek jedna od mnoštva njegovih misli i teza koje kroz film provlači "ulazeći" u odabrane kadrove i analizirajući isječke iz čitavog niza filmova, od Hitchcockovih remek-djela "Psycho" i "Ptice" preko Bergmanove "Persone", znamenitih naslova Charlieja Chaplina, Howarda Hawksa i Cecila B. DeMillea te filmova Fritza Langa, Andreja Tarkovskog i braće Marx, do "Aliena" Ridleya Scotta, "Prisluškivanja" Francisa Forda Coppole i "Matrixa" braće Wachovski, kao i filmova Davida Lyncha, Stanleya Kubricka i Davida Finchera.
  • Слично за гледање
  • Коментари
  • Slavoj Zizek: The Reality of the Virtual

    Slavoj Zizek: The Reality of the Virtual (2004)

    документарен

    In this tour de force filmed lecture, Slavoj Zizek lucidly and compellingly reflects on belief - which takes him from Father Christmas to democracy - and on the various forms that belief takes...
  • Examined Life

    Examined Life (2008)

    документарен

    Examined Life pulls philosophy out of academic journals and classrooms, and puts it back on the streets. In Examined Life, filmmaker Astra Taylor accompanies some of today's most influential thinkers...
  • Toujours seuls

    Toujours seuls (1991)

    комедија

    Razmetni sin Rudi vrati se kući iz zatvora i unese još veći kaos u živote tuceta svojih članova obitelji koji žive pod istim, do bola skučenim krovom.
  • Prerokbe Ognja

    Prerokbe Ognja (1996)

    музички, документарен

    A visceral documentary focusing on the Slovenian collective art movement known as NSK ('Neue Slowenische Kunst') and its varied branches: 'Laibach', 'Irwin', and 'Red Pilot'.

За коментирање мора да бидете пријавени!

    {{message}}

    {{item.title}}