Key LargoPogledaj trailer!

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
7,997%
Key Largo

Година:

1948

Жанр:

драма, криминалистички, трилер, филм ноар

Траење:

100 мин

Режија:

John Huston

Сценарио:

John Huston
, Maxwell Anderson
, Richard Brooks


Главни улоги:


Lauren Bacall
  >  Nora Temple
Humphrey Bogart
  >  Frank McCloud
Edward G. Robinson
  >  Johnny Rocco
Lionel Barrymore
  >  James Temple
Monte Blue
  >  Sheriff Ben Wade
Thomas Gomez
  >  Richard 'Curly' Hoff
William Haade
  >  Ralph Feeney
Marc Lawrence
  >  Ziggy
Harry Lewis
  >  Edward 'Toots' Bass
John Rodney
  >  Deputy Clyde Sawyer
Dan Seymour
  >  Angel Garcia
Claire Trevor
  >  Gaye Dawn

Опис:


Na otok Largo, najveći među koraljnim otocima koji se pružaju od najjužnije točke Floride prema pučini, stiže ratni veteran Frank McCloud (H. Bogart). Boreći se u Drugom svjetskom ratu Frank je ostao bez najboljeg prijatelja i suborca Georgea. Želeći odati poštovanje njegovoj obitelji, bivši vojnik odluči posjetiti Georgeova oca Jamesa Templea (L. Barrymore) koji na otoku vodi hotel s Georgeovom udovicom Norom (L. Bacall). Već pri dolasku u hotel koji vrvi gostima Frank posumnja da nešto nije u redu. Doista, Jamesov je hotel prepun kriminalaca čiji je šef zloglasni gangster Johnny Rocco (E. G. Robinson). Isprva zazirući od mafijaša i njegove djevojke pijanice Gaye Dawn (C. Trevor), Frank odluči obračunati se s Roccom nakon njegove odluke da s ukradenim novcem pobjegne na Kubu... Započeta 1941. rodonačelnikom filma noira "Malteški sokol", uspješna suradnja redatelja Johna Hustona i glumačke zvijezde Humphreyja Bogarta nastavila se i sljedećih godina. Tako su dvojica velikih američkih filmaša 1948. realizirala čak dva projekta. Prvi je od njih akcijska drama "Blago Sierra Madre" za koji je Huston osvojio dva Oscara, za najbolju režiju i najbolji scenarij, dok je drugi novi doprinos filmu noir "Otok Largo". Film je slobodna prilagodba drame Maxwella Andersona čiji scenarij uz Hustona potpisuje oskarovac Richard Brooks (Elmer Gantry, šarlatan) koji će kasnije i sam postati cijenjeni redatelj (Mačka na vrućem limenom krovu, Hladnokrvni). Njihova reinterpretacija Andersonova teksta u središte radnje smješta veterana iz Drugog svjetskog rata Franka McClouda. Iako su postulati filma noira i ovdje u prvom planu - rezignirani glavni junak, zanosna ljepotica s prošlošću, nemoć sustava prema bezakonju, dojmljivi negativac i njegova svita - iluzija sunčane Floride kao mjesta radnje odudara od uobičajene velegradske scenografije ovog žanra. U svom četvrtom zajedničkom projektu s Bogartom pojavljuje se ljubav njegovog života L. Bacall (Mračni prolaz, Ogledalo ima dva lica). Debitiravši četiri godine ranije u filmu "Imati i nemati", dvadesetčetverogodišnja glumica i ovdje plijeni jedinstvenom pojavom i nevjerojatnom interpretativnom zrelošću za svoje godine. Njezina se Nora izvrsno uklopila uz Bogartova Franka, a završni dojam o glumi upotpunjuje karizmatični E. G. Robinson (Mali Cezar, Kuća stranaca) kao gangster. Članovima Američke filmske akademije najviše se svidjela C. Trevor (Dead End, The High and the Mighty) u ulozi Roccove ljubavnice. Njezin je nastup nagrađen Oscarom, dok je Hustonov i Brooksov scenarij nominiran za godišnju nagradu Američke udruge scenarista. Autor glazbe je poznati skladatelj Max Steiner. Osim nekoliko početnih kadrova, "Otok Largo" snimljen je u cijelosti u studijima Warner Brosa, a zanimljivo je da je John Huston baš kao i njegov filmski junak Frank McCloud sudjelovao u borbama kod talijanskog San Pietra u Drugom svjetskom ratu.
  • Слично за гледање
  • Коментари (1)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Rea
    Translator
    07.03.2012. 23:01



    Key Largo (1948)

    triler drama kriminalistički SAD, 1948 
    Režija: John Huston
    Scenarij: Richard Brooks, Maxwell Anderson
    Uloge: Humphrey Bogart, Edward G. Robinson, Lauren Bacall, Lionel Barrymore, Claire Trevor

    Ova adaptacija kazalištnog komada Maxwella Andersona, četvrti je i posljedni film filmskog i bračnog para Bogart - Bacall. Glumica Claire Trevor osvojila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.

    Frank McCloud (Humphrey Bogart) posjećuje mali zabitni hotel na otoku Largo koji vode teško bolestni James Temple (Lionel Barrymore) i njegova snaha Nora (Lauren Bacall), udovica Frankova prijatelja iz Drugog svjetskog rata. Hotel su privremeno zauzeli Johnny Rocco (Edward G. Robinson) i njegova banda, gangsteri u bijegu pred zakonom.

    Frank je isprva ravnodušan prema situaciji, ali Roccovo držanje prema svojoj ljubavnici alkoholičarki Gaye (Claire Trevor) i njegova umiješanost u ubojstvo dvojice lokalnih Indijanaca i policajca uvjeravaju Franka da Rocco mora biti zaustavljen.


    Prevodi

    [TUBE]4Uc1Z7FKNXU[/TUBE]


    http://mojtv.hr


{{message}}

{{item.title}}