SofiyaPogledaj trailer!

ТВ серија

историски (2016)

Sofiya

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
Одлично!
7,6
Sofiya

Година:

2016

Жанр:

историски

Траење:

52 мин

Главни улоги:


Vladislav Pavlov
  >  Friar Nikita
Vilen Babichev
  >  Miron (executioner)
Vilen Babichev
  >  Miron (executioner) (3 episodes, 2016)
Vladislav Pavlov
  >  Friar Nikita (3 episodes, 2016)
Egor Koreshkov
  >  Pietro
Ivan Vakoulenko
  >  Boris Vasilyevich
Ilya Ilinykh
  >  Ivan the Young
Edouard Philipponnat
  >  Francesco
Aleksandr Baluev
  >  Stafan
Nadezhda Markina
  >  Grand Duchess Maria Yaroslavna
Boris Nevzorov
  >  Grigoriy Mamonov
Pyotr Zaychenko
  >  Metropolitan
Sofia Nikitchuk
  >  Voloshanka
Ksana Radchenko
  >  Dasha
Evgeniy Tsyganov
  >  Ivan III

Опис:


Грандиозен проект на Тв каналот Русија отвора една од највозбудливите страници во историјата.
После падот на Византија, децата на Тома Палеолог, родениот брат на последниот византиски цар, се нашле во Рим, под покровителство на папата. Во намера да ја потчини руската православна црква со своето влијание, папата ја испраќа Софија во далечната Московија, кај големиот кнез Иван III за да биде негова жена.
Русија веќе два века плаќала данок на Златната хорда. Иван III ги обединил руските земји и конечно се спротивставил на Хордата. Бракот со наследничката на византиската династија требало да ја зајакне власта на големиот кнез.
Меѓутоа, против странкињата се бојари, митрополитот и мајката на Иван. Во почетокот Софија (Марија Андреева) само сака да го освои срцето на својот маж, но набргу во Москва наоѓа нова татковина, љубов и надеж во раѓање на новото православно царство. Софија Палеолог влегла во историјата како голема московска кнегиња и баба на првиот руски цар, Иван Грозни, но потеклото го води не само од Палеолог, туку и од Немањиќ. Таткото на софија, Тома, е најмало од десеттемина деца на Јелена Драгаш, ќерка на Константин Драгаш Дејановиќ, внук на Стефан Дечански.
Иван III Рјукович (Јевгениј Циганов) големиот московски кнез ги обединил голем број кнежевини во единствена држава и се ослободил од власта на Монголите. Во неговото доба се јавила идејата за мисија на Руското царство како заштитник на православието во кое Москва ќе биде Третиот Рим.
“Софија“ е единствен проект во новата руска продукција. За потребите на снимањето, во студиото и на отворено израснале вистински дворови, со прекрасни ентериери. Исто така е снимано на автентични историски локации, меѓу кои се Успенска соборна црква во Кремљ, Новгород, Псков, Италија... За да се оживее духот на времето, рачно се изработени стотина костими, оружја, пари, мебел и украси.

Oбработил/ла:

icemaher
  • Слично за гледање
  • Коментари (16)
  • Velikaya

    Velikaya (2015)

    биографски, драма, историски

    Раскошна серија во режија на Игор Зајцев го следи животот на идната царица Катарина Велика од детството до стапувањето на престолот. Приказната започнува со познанството на девојчето Софија Августа...
  • The Promise

    The Promise (2016)

    драма, историски

    Во последните денови на Отоманската империја се случува љубовен триаголник меѓу Мајкл, брилијантен студент по медицина, преубавата и софистицирана Ана и Крис, реномиран американски новинар...
  • Ararat

    Ararat (2002)

    драма, воен

    Ararat je sofisticiran film o bolnim lekcijama istorije i iscjeljujućoj moći umjetnosti. S druge strane, to je i jezovita priča o životu i legatu velikog slikara Aršila Gorkog. Proganjan strahovitim...
  • Cold Shores

    Cold Shores (2019)

    трилер

    Poslednjih par meseci stanovnici Jezerska žive u stalnom strahu - u gradu se pojavio manijak koji davi i nožem bode mlade žene. Nakon svađe sa svojim mužem, bogata naslednica Marija Voroncova...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Vilin
    eXtreme member
    08.01.2019. 08:13
    Fantastična serija. Do savršenstva dovedeni svi elementi. Pravo je uživanje bilo gledati je. Ovako se rade serije o velikim ličnostima iz nacionalne istorije, a ne kopirajući Game of Thrones.
  • Platan
    Banned user
    12.01.2018. 12:38
    Ljubice hvala mnogo. Ovaj tvoj post zaslužuje da bude istaknut kao posebna tema. Toliko mnogo korisnih i praktičnih informacija ima. Na žalost moj Ruski je školski i nije dovoljno dobar za čitanje ili praćenje filma/serije.
    Jednom dok sam boravio u Rusiji, odseo sam u hotelu Moskva, moj apartman je gledao na Kremlj, Crveni trg i Hram Vasilija Blaženog. Sećam se da sam veoma malo spavao zbog tog hrama, neprestano sam gledao u tu lepotu. Imao sam vremena da vozom odem do Tule i Tolstojeve Jasnaje poljane, zimi. To je bilo neverovatno iskustvo, jer sam putovao običnim vozom. Uz put nepregledne breze i na kraju Tolstojeva humka na osami.
    Od tada mnogo više uživam u ruskim istorijskim serijama i filmovima. Nadam se da razumeš koliko si mi učinila sa ovim vrednim postom. Благодарю вас!
  • LjubicaSP
    Moderator
    12.01.2018. 11:10
    Da, šteta što nema više ovakvih serija ili bar na našim programima, mada se 'Sofija' nedavno davala na TV Vojvodina, a sada ide Anna Karenina koju je preveo naš kolega Carnojevic. Od istorijskih imaš Ekaterina ili po meni vedriju i izuzetno raskošnu verziju Velikaya, zatim Yunkera, po motivima dela A. I. Kuprina. Rusi su nenadmašni u ekranizaciji svojih klasika. Ako znaš ruski, preporučujem da pročitaš Kadete, Junkere i Dvoboj po kojima je rađena ova serija, vredi truda. Kad mi vreme dozvoli, prevešću i njegovu Jamu i još neka ostvarenja. Isto tako, postoji i serija Admiral od 10 epizoda. Verovatno si već gledao istoimeni film, za koji je upotrebljena otprilike petina serije. Tu su i Gibel imperii o vremenu uoči revolucije, kao i najnovija Demon Revolyutsii, prevod našeg kolege Jevstatija, koje će te podsetiti na Senke nad Balkanom (mada ni nalik LOL). Tu je i dokumentarno-igrana serija Bitva za Moskvu, koja se izdavaja kvalitetom i dramatičnošću, čak i u odnosu na standardno dobre ruske dokumentarne ratne serije. Ako te zanimaju dokumentarci, preporučujem seriju Romanovy, za čiji prevod treba da zahvalimo kolegi tplc. Ima i sjajnih biografskih serija: Mikhaylo Lomonosov, Strasti po Chapayu,Zhizn i priklyucheniya Mishki Yaponchika, Esenin. Ova poslednja ima zanimljiv dodatak - uvodi možda ne toliko istorijsku, ali maštovitu krimi-špijunsku priču. Ipak, najbolje ruske serije, nevezano za žanr, svakako su Semnadtsat Mgnoveniy Vesny i Master i Margarita



    LjubicaSP2018-01-12 11:35:01

{{message}}

{{item.title}}