ТВ серија

биографски, историски, документарен (2004)

Medici: Godfathers of the Renaissance

Оцена од корисниците
-
8,2
Medici: Godfathers of the Renaissance

Година:

2004

Жанр:

биографски, историски, документарен

Траење:

220 мин

Главни улоги:


Ross King
  >  Himself
Peter Guinness
  >  Giovanni De'medici
Pip Torrens
  >  Cosimo De'medici

Опис:


Poreklom sa toskanskog sela, porodica Mediči je tokom 14. veka postepeno napredovala, sve dok nije osnovala malu banku, koja je tokom 15. veka postala najveća banka u Evropi.
Medici banka je bila jedan od najuglednijih i najuticajnijih institucija Evrope. U jednom periodu, Medičijevi su bili najbogatija porodica u Evropi. Na osnovu toga su stekli političku moć. Sistem dvojnog knjigovodstva prvi put su upotrebile računovođe koje su radile za porodicu Mediči u Firenci.
Porodica Mediči izrasla je u političku dinastiju, iako su zvanično dugo ostali ostali građani, a ne vladari. Porodica Mediči je dala četiri pape i dve kraljice regentkinje Francuske.
Kao jedna od najuticajnijih trgovačkih porodica u istoriji Evrope, danas ih najviše pamte kao mecene najvećih umetnika renesanse - Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela i mnogih drugih.
Dok je Firenca bila pod vlašću njihove porodice, u njoj je stvoreno okruženje u kome su cvetali umetnost i humanizam. Medičijevi su negovati i podsticali nastanak italijanske renesanse, čemu su doprinele i druge čuvene porodice Italije - Viskontijevi i Sforce iz Milana, Este iz Ferare i Gonzage iz Mantove.

Oбработил/ла:

LjubicaSP
  • Слично за гледање
  • Коментари

За коментирање мора да бидете пријавени!

    {{message}}

    {{item.title}}