Оцена од корисниците
-
6,7
Glee

Наслов:

Glee

Година:

2009

Жанр:

драма, комедија, музички, мјузикл

Траење:

44 мин

Автори:

Brad Falchuk
, Ryan Murphy
, Ian Brennan


Главни улоги:


Jane Lynch
  >  Sue Sylvester
Lea Michele
  >  Rachel Berry
Matthew Morrison
  >  Will Schuester
Kevin McHale
  >  Artie Abrams
Chris Colfer
  >  Kurt Hummel
Jenna Ushkowitz
  >  Tina Cohen-Chang
Amber Riley
  >  Mercedes Jones
Naya Rivera
  >  Santana Lopez
Mark Salling
  >  Noah 'Puck' Puckerman
Cory Monteith
  >  Finn Hudson
Darren Criss
  >  Blaine Anderson
Heather Morris
  >  Brittany S. Pierce
Dianna Agron
  >  Quinn Fabray
Jayma Mays
  >  Emma Pillsbury
Chord Overstreet
  >  Sam Evans

Опис:


Hrvatska televizija počinje prikazivati izvrsnu američku glazbenu seriju za mlade Glee, koja je u svijetu postigla golem uspjeh i osvojila brojne nagrade. Serija prati optimističnog srednjoškolskog profesora koji pokušava transformirati školsku glazbenu grupu (Glee Club) i potaknuti tu raznoliku skupinu izvođača da dospiju na najprestižnije - državno natjecanje.

Glazbena grupa (Glee Club) u srednjoj školi McKinley nekad je bila među vrhunskim zborovima, ali tijekom godina, zbog niza skandala, ona se pretvorila u utočište za one koji se ne mogu nikamo uklopiti i za one koji su izopćeni iz društva. Will Schuester (Matthew Morrison, iz broadwayskog mjuzikla Hairspray), mladi optimistični profesor odlučio se prihvatiti herojskog zadatka i vratiti staru slavu glazbenoj grupi u školi McKinley uz pomoć svoje kolegice, profesorice Emme Pillsbury (Jayma Mays, Ugly Betty). To će doista biti velik podvig budući da su među najvećim nadama te šarolike skupine Kurt (Chris Colfer), štreber koji pjeva u falsetu i voli dramatizirati, Mercedes (Amber Riley), dinamična djevojka koja želi postati diva te odbija pjevati prateće vokale, Arty (Kevin McHale, Zoey 101), povučeni gitarist koji provodi većinu vremena bježeći od nasilnika i Tina (Jenna Ushkowitz, Spring Awakening), nespretna djevojka koja mora riješiti svoj problem s mucanjem prije nego što stane na pozornicu. Willova posljednja nada su jedina dva prava talenta - Rachel Berry (Lea Michele, Spring Awakening), perfekcionistica nagle naravi koja je uvjerena da će se preko tog zbora probiti do zvijezda i Finn Hudson (Cory Monteith, Kyle XY), zgodni i popularni sportaš sjajnoga glasa. Finn si želi podići ugled uz pomoć svoje uštogljene djevojke Quinn (Dianna Agron) i drskog prijatelja Pucka (Mark Salling).

Will je odlučan u tome da učini sve što je potrebno kako bi zbor ponovno bio vrhunski, bez obzira na to što svi oko njega misle da je lud. Odlučio je svima dokazati da su u krivu - od svoje bezobzirne žene Terri Schuester (Jessalyn Gilsig, Nip/Tuck) do trenerice navijačica Sue Sylvester (gostujuća zvijezda Jane Lynch, Best in Show, Role Models) te cijelom modernom svijetu u kojemu glazbeni talent i blještavi kostimi vode prije u propast nego do ostvarenja hollywoodskih snova.

Ryan Murphy (Popular) producent je televizijske serije Glee koju je kreirao koristeći mnoge stare i moderne hitove u suradnji s Twentieth Century Foxom. Izvršni su producenti Ryan Murphy, Brad Falchuk i Dante Di Loreto, a producenti su Ian Brennan i John Kousakis. Murphy je režirao pilot epizodu.


GLEE - NAGRADE

Od samog početka prikazivanja, 2009. godine, serija Glee postigla je golem uspjeh u svijetu te je ubrzo postala svojevrstan televizijski fenomen. U samo dvije godine serija je osvojila i mnogo uglednih nagrada, uz vrlo velik broj nominacija.

Tako je već u prvoj godini emitiranja serija bila nominirana za prestižne nagrade američkih strukovnih udruga (Art Directors Guild, Costume Designers Guild, Directors Guild of America), a osvojila je nagradu za najbolje kostime.
2010. godine serija je također imala mnogobrojne nominacije (Image Award, Teen Choice Award, Writers Guild of America), a osvojila je, među ostalim, četiri Emmyja: Ryan Murphy za režiju, Jane Lynch za najbolju sporednu ulogu, Neil Patrick Harris kao najbolji gostujući glumac te nagradu za najbolji zvuk. Uz tri nominacije osvojila je i Zlatni globus za najbolju seriju u kategoriji mjuzikla ili komedije, osvojila je nagradu Satellite u četiri kategorije, te još dvije strukovne nagrade - Screen Actors Guild i Television Critics Association of America.

Na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnog globusa, 16. siječnja, serija Glee osvojila je ovu prestižnu nagradu u tri kategorije: proglašena je najboljom serijom u kategoriji komedije ili mjuzikla, Lane Lynch nagrađena je za najbolju sporednu žensku ulogu u TV seriji ili filmu, a Chris Colfer za najbolju sporednu mušku ulogu u TV seriji ili filmu.
  • Слично за гледање
  • Коментари (3)
  • Gossip Girl

    Gossip Girl (2007)

    драма, љубовен, романса

    Серијата е снимена според бестселерот за млади на Сесили вон Зигесар, која ни го доловува животот на една привилегирана група на тинејџери од едно приватно училиште во Менхетн. Една таинствена...
  • Euphoria

    Euphoria (2019)

    драма

    Драмската серија „Еуфорија“ ни прикажува група средношколци и нивните љубови и пријателства во светот полн со дрога, секс, трауми и социјални медиуми. Актерката и пејачка Зендаја ја предводи...
  • The Glee Project

    The Glee Project (2011)

    реалити тв

    A groundbreaking 10-episode competition series that finds and trains a group of extraordinarily talented performers, who compete against one another to win a guest starring role on 'Glee.' From...
  • Faking It

    Faking It (2014)

    комедија

    After numerous attempts of trying to be popular, two best friends decide to fake being lesbians. They are launched into instant celebrity status. Seduced by their newfound fame, Karma and Amy decide...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Gor@n88
    Master translator
    09.04.2012. 20:33
    Obnovljen za 4. sezonu.
  • nebojsa66
    Senior translator
    22.09.2010. 00:00
    Hmmm, me like... LOLLOL
  • icemaher
    The Legend Of
    21.09.2010. 23:51


    Godina: 2009
    Žanr: Drama, Komedija, Mjuzikl

    Kronično kasnimo s ovim tekstom, iako od samog početka pratimo relativno novu FOX-ovu glazbeno, humoristično-dramsku seriju, Glee. Tamo davno, u petom mjesecu prošle godine FOX je emitirao pilot svoje nove serije, u nadi da će klinci potpuno poludjeti za Gleejem i da će s nestrpljenjem čekati jesen 2009. kada krene u regularnu rotaciju. Još jedan od dokaza koliko je FOX uložio u svoju seriju; bio je i najbolji termin koja neka serija može dobiti (osim termina odmah poslije Super Bowla). Glee je svoju premijeru imao odmah nakon finala osme sezone American Idola, najgledanije emisije u Americi.


    U ljeto 2009. Glee reklame su vrištale sa svih siteova koji imaju bilo kakve veze s televizijom i bilo je nemoguće otvoriti neki site, a da vas šarene boje i lica glumaca ne bodu u oči. Ne želim ni pomišljati kakvo su teroriziranje proživjeli Ameri sa svim onim ogromnim billboardovima, paradama, pop-upovima na TV-u gdje su ih šamarali s ta nesretna četiri slova koja zajedno tvore riječ Glee. No, izgleda da se isplatilo.

    Kao što vam već i napisao, kronično kasnimo s tekstom, ali pomogla nam je polusezonska pauza i idealno je vrijeme za upoznavanje s Gleejem. Namjera nam je bila u jednom trenutku pisati osvrte za svaku epizodu, no nažalost to se zasad nije ostvarilo pa ću nekako ugurati dojam iz ovih trinaest epizoda u sljedećih nekoliko redova teksta.

    Prvo i osnovno. Što znači glee? Službeno, glee znači “veselje”. Neslužbeno, u malo slobodnijem prijevodu i uz dugogodišnje gledanje američih filmova i serija, glee (club) predstavlja one luzere, luzerice, momke i djevojke upitne seksualne orijentacije koji pjevaju i plešu u srednjoškolskim organizacijama i koje redovite mlate popularniji srednjoškolski klikovi kao što su nogometna, košarkaška ili bilo koja školska sportska momčad. Verbalne napade trpe i od raznoraznih drugih “kul” društava kao što su cheerleaderice i slično. Ako smo išta naučili iz (američkih) tinejdžerskih filmova i serija, onda je to sigurno da život američkog srednjoškolskog luzera nije lagan. Ne znam je li to stvarno tako niti me previše zanima, ali smiješno jest. Dok sam išao u srednju školu, takve stvari se nisu događale. Bile su razne interesne skupine i društva, ali nitko nikoga nije mlatio i omalovažavao na način na koji to američki srednjoškolci rade. Možda zato što mi nismo imali glee klub? Možda, ali malo vjerojatno.



    No, ajmo mi natrag na seriju. Glee je dijete tri različita tvorca, tri različita pisca. Prvi, koji skoro da ni ne treba predstavljanje, jest gospodin Ryan Murphy. To je onaj tip što je napravio (i do neprepoznatljivosti unakazio) nekoć vrlo dobru kablovsku seriju Nip/Tuck. Svi se sjećate Nip/Tucka, vjerujem? RTL je jedno vrijeme u primetimeu prikazivao samo i isključivo ovu seriju, slično kao što to radi s Dadiljom u poslijepodnevnom terminu posljednjih 14 godina. Prije Nip/Tucka, Murphy je napravio još jednu seriju, Popular (hvala, kolega Marko, na DVD-ima) koja se prije nekoliko godina vrtila na HRT-u subotom popodne. Gledajući pilot Populara prije nekoliko dana, nisam se mogao oteti dojmu da je vrlo, vrlo sličan, na ponekim mjestima i gotovo identičan pilotu Gleeja. No, dobro, tko se još sjeća Populara? Murphy ga je napravio, on ga može i prepisivati. Osim Murphya, tu je još i Ian Brennan (čovjek bez nekog većeg iskustva u radu na televiziji) i Brad Falchuk, koji je zajedno s Murphyem radio na Nip/Tuck.



    U jesenskom djelu sezone vidjeli smo trinaest epizoda prve sezone koje, zasad, sasvim dobro funkcioniraju kao uvod u svijet Gleeja. Ne želim vas zavaravati, nije to bogznakakva kvaliteta, ali za sada radi. Epizode su prilični miš-maš svega i svačega, dobrih i manje dobrih trenutaka, odličnih i katastrofalnih side plotova, ali ono što mu nitko ne može oduzeti je srčanost. Da, to sam i na forumu spominjao, a reći ću i sada. Glee pogoni jedno veliko srce svih koje rade na seriji i to se vidi. Od glumaca, pisaca, redatelja, producenata pa do svih ostalih zaslužnih što se Glee prikazuje na TV-u. Teško je maknuti smiješak s lica tokom 45 minuta, koliko traje epizoda, bez obzira što svaka priča ne funkcionira baš najbolje na ekranu. Teško je ne diviti se svim ovim mladim glumcima što pjevaju i plešu kada vidite kako se zabavljaju radeći to što rade, a vjerojatno i druže iza kamere. Da, to se jednostavno vidi. Teško je ne zapjevati (glasno ili tiho) uz pjesme koje ti mladi ljudi pjevaju na vašim ekranima. Barem one koje znate, naravno, jer je dosta toga što vjerojatno nećete znati ili niste nikad čuli. Uz sve to, imate mogućnost čak i kupiti (ili nabaviti nekim drugim, možda manje legalnim putem) pjesme koje glumci pjevaju u seriji. Preporučljivo je nabaviti i originalne izvedbe jer auto-tune kod onih glumaca s nešto manjim pjevačkim mogućnostima radi sve u šesnaest. Teško ga je ne čuti i ne zaškripati zubima od neugode.

    Kroz trinaest epizoda napredak je i više nego vidljiv, priča je sve razrađenija, likovi su sve uvjerljiviji, a neke stvari koje su me užasno smetale, polako se rješavaju. Da, konačno je riješena najgora ideja u povijesti televizije, ona o trudnoći Willove žene, a nadamo se da je osoba koja je kriva za to obješena za genitalije na nekom drvu u dvorištu gdje se uredi pisaca koji rade na Gleeju nalaze. Tako, da ih podsjeti na ovu katastrofalnu ideju i da ne zaborave kada ulaze i izlaze iz te zgrade svaki dan da nikad ne učine nešto slično. Takve “sitnice” Gleeju priječe da ostvari svoj puni potencijal, ali srećom krenulo je i to na bolje.

    Glee je jedan od rijetkih (pravih) hitova na američkoj televiziji u zadnje vrijeme, a čak je i društvo stranih novinara u Hollywoodu prepoznalo Glee kao nešto novo, nešto divlje. Zaradili su četiri nominacije za Zlatni Globus, uključujući i onu za najbolju komediju. FOX nas je sad malo ostavio na cjedilu jer do nove epizode ima tri mjeseca, ali bar su nas razveselili viješću da je dobio drugu sezonu. Glee se vraća 13. travnja na FOX, a do tada nas čitajte i dalje. Velika je vjerojatnost da ćemo raditi osvrte na svaku epizodu kada nam se Glee vrati, ali (zasad) nećemo ništa obećavati.

    autor: Dario Španović serijala.com

    [TUBE]sefQqCMusJI[/TUBE]

    TITLOVI


{{message}}

{{item.title}}