Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

La Chimera - Na tragu Felinija

Ovo je film za sladokusce. Ovenčan s nekoliko svetskih nagrada, delo je koje potpisuje za "Oskar" nominovana Italijanka Alice Rohrwacher (Lazzaro feliceLe meraviglieCorpo celeste), na tragu felinijevske emocije i senzibiliteta, dovoljno provokativan i intelektualno fetišiziran da zahteva potpunu gledaočevu predanost.

U središtu pažnje je Britanac Arhur (Josh O’Connor), povratnik iz zatvora, u koji je dospeo zbog svog dara da rašljama pronalazi antičke grobnica i uz pomoć lokalnih lezilebovića ih pljačka, da bi potom oskrnavljene artefakte prodavao na crnom tržištu. Iako na početku filma izgleda rešen da raskrsti s prošlošću, život i staro okruženje ne daju mu mira, pa je predodređeno da ponovo poklekne. Arthur je lik koji strašno pati i za svojom misterioznom ljubavlju iz prošlosti, a iskušenje mu nosi i susret s devojkom tradicionalnih idealističkih vrednosti shvatanja života i lepote po imenu Italia (Carol Duarte), koja radi kao sluškinja u sad već godinama oronulom očigledno nekada velelepnom zdanju u vlasništvu starije žene Flore (Isabella Rossellini) koja ga je volela kao sina svog, a majka je njegove izgubljene ljubavi iz prošlosti po imenu Beniamina.

Da  li će družina "pljaškaša grobnica" konačno dobiti svoj "veliki ulov" ili će se, kao i do sad, zadovoljavati samo malim "đinđuvama" koje uspeju da ukradu iz najčešće već pokradenih grobnica...

Uz galeriju još mnoštva živopisnih likova, obuzima nas sudbina svih protagonista u ovom nesvakidašnjem skromnom, ali i raskošnom epu o smislu života u vremenu iskušenja, priča o miru "zagroba" (ovu reč sam ja smislio i sviđa mi se!), lepotama koje su neprolazne i mirnoći iskupljenja. Zbog svega rečenog, ovo nije nikakav "fantasy", kako se film žanrovski klasifikuje u mnogim "kartografijama", već jednostavno i nepobitno dijagnistifikovan kao "felinijevska drama o smislu, s epitetima korišćenim u najvažnijim literarnim delima ljudskog postojanja". Neko od svetskih kritičara je napisao i da je ovo "art house mešavina filmova o Indijani Džonsu i Lari Kroft", pa mi i to izgleda simpatično, mada i daleko od istine, koliko i blizu.

Sve u svemu, za sve one koji imaju strpljenja da uživaju u lepoti. Ne jednostavnosti...

  

  • Коментари (7)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • 2b0rn0t0b
    eXtreme member
    26.03.2024. 15:56

    Potaknut lepom recenzijom i zanimljivim komentarima, potrudio sam se da nađem i pogledam film i - nisam se pokajao. 
    Film je odličan, ali nema nikakve ozbiljnije šanse kod šire gledalačke publike.
    Himera je, naprosto, festivalski, autorski film, pri tom ne preterano atraktivne radnje ili glumačke podele.

    Meni je bila zanimljiva ova otvorena flmska ironija u kojoj neki Englez poseduje fantastičan dar otkrivanja starih grobnica sa arheološkim blagom. Svi znamo da su Englezi najveći pljačkaši arheoloških artefakata u istoriji. 
    Sa druge strane, glavna junakinja filma nosi simptomatično ime - Italia. Radi kao sluškinja ili tako nešto kod ostarele i osiromašene umetnice u rustičnom, poluraspadnutom dvorcu prepunom derutnih umetničkih dela. Kasnije prelazi u neku napuštenu železničku stanicu, u kuću "pored puta".
    Još jedan ironično-sarkastičan detalj - glavni diler arheoloških artefakata se zove Spartako - aluzija na poznatg vođu pobune robova.

    Sve u svemu, film koji sa gledaocima komunicira metaforama i simbolima koje treba rastumačiti. Kada ili ako film pogledam još jednom, možda se vratim da dopunim ovu kratku crticu.

    Topla preporuka za one sa ukusom za "umetničkije" filmove.


  • titlovi.com
    Approval team
    16.03.2024. 20:21
    Prevod je uradio Dartanjan ⚡
  • JoxerTM
    eXtreme member
    15.03.2024. 15:34
    Ekstra. Al' odo' ja radije po kakav petparački horor.
;

{{message}}

{{item.title}}