Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Five Nights at Freddy's - Kejdž za maloletnike

Skoro da nema države u kojoj Five Nights at Freddy's nije bio najgledaniji film prošle nedelje, od Brazila do Bugarske. "Klinci" su jednostavno poludeli za ekranizacijom popularne igrice, verovatno doživljavajući ovaj hororčić kao nešto "vanvremensko", "remek-delo" koje pleni svojom dovitljivošću i "zabavnošću". Ali, hej, "klinci" - da li ste vi čuli za čoveka po imenu Nikolas Kejdž? Pa, pre samo dve godine snimljen je Willy's Wonderland, koji bi s mnogo većim pravom mogao da se nazove kultnim treš-hororom (mada prilično potcenjenim) nego što je Five Nights at Freddy's, gotovo identične priče. 

U slučaju "Fredija" glavni lik je Josh Hutcherson, koji živi sa malom sestrom, a čija tetka nastoji da dokaže njegovu nesposobnost da se brine o njoj i tako od države dobije hraniteljski ček. I sam Josh nije baš stabilna ličnost, poslove menja kao krpe, a sve jer ga pohode slike iz prošlosti kada mu je na njegove oči otet nikad pronađeni mlađi brat. Nema tu mnogo objašnjenja - šta je bilo sa roditeljima i porodicom, tek Džoš (u slučaju filma Majk) i rekli bismo autistična sestra mu Abby nađu se u prilici da nju čuva dadilja dok on prelazi na noćni posao čuvara napuštene nekada popularne picerije - dečjeg kluba, zatvorene 1980-tih, kada se našla u epicentru skandala u vezi nestale dece (isto kao u  Willy's Wonderland). Ali, Džoš nije nesalomivi Kejdž, tako da njegov lik neće biti razvijen na treš-nivou, već će s mehanizovanim robotima iz picerije, u kojima se krije duh nestale dece (!?) morati da se sukobi na manje blasfemičan način, čineći tako da Five Nights at Freddy's nema paradigmu u treš-estetici, već samo u tinejdž-stilistici koja nema uporište kod onih koji žele "neku egzibiciju više".

Dakle, može se reći - "skoro pristojno", ali samo za one koji nisu gledali kako džinovske robotizovane zečeve i ostalu životinjsku bratiju sređuje bata Kejdž. 

Rediteljka Emma Tammi poznata je i po vestern-hororu The Wind, pa, možda je to i bolji način da se upoznate s njenim radom...

... osim ako niste tinejdžer...

... i ludi za video-igricama...

... odnosno, baš ovom (priznajem, ja je nikad nisam igrao!).

  • Коментари (4)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Tom Brady
    Active member
    22.11.2023. 22:42
    Ni meni se ovo nije dopalo. Sad ne znam kakve su igre i da li se film baš striktno drži radnje iz igara, ali svakako da je ovo moglo bolje. Mada i ideja je očigledno ponestalo, sve je prežvakano već puno puta.
  • titlovi.com
    Approval team
    05.11.2023. 23:22
    Prevode je uradio jakovdrawzz ✨
  • puppet_master
    eXtreme member
    05.11.2023. 17:43
    [QUOTE=Black Raven]Dosta slab film, kao i većina današnjih horora, ali nije dosadan. 
    [/QUOTE]

    To je, može biti, i najveći doseg danas, dakle to da se za poneki horor ove godine (možda) može reći "...ali nije dosadan". Doduše meni bi bilo teško da izdvojim išta za tu kategoriju, svake godine su mi sve naporniji a da sve bude gore, ove godine su se delimično trudili, izašlo je više naslova negoli npr prošle, gde su se autori trudili nešto svežijim pristupom žanru, temama, no i dalje mi je sve to mućak. Od Boogeymana pa do (najgoreg) Suitable Flesh, uz Talk to Me, Last Voyage of Detmer itd, sve me ubi upravo od dosade. 

    Ovaj ne mogu gledati, bio je već kratež, potom i onaj blesavi film sa Nick Cage-om, ni najmanje mi se ne aka trenutno sa još jednom varijantom te teme. Valjalo bi da makar probam onaj It lives inside, mada me tu PG-13 rejting odbija. Propast. Doduše, obradovala me je vest da će se raditi nastavak meni fenomenalnog It Follows, samo još da poživim dovoljno da ga dočekam i bog da me vidi. 


;

{{message}}

{{item.title}}