Muzika Blade Runner 2049

vesti

20.09.2017.

Muzika Blade Runner 2049

Kada se pojavio, sada davne 1982. godine, Blade Runner je bio film pre svog vremena. Publika ga nije razumela, kritika još manje. Jedne od retkih stvari za koje su se svi složili da su odlične su specijalni efekti i muzika. Zanimljivo je da specijalni efekti izgledaju veličanstveno i posle 35 godina, i u mnogome mogu da pariraju modernim filmovima. Isto važi i za pozadinsku orkestraciju, koju je komponovao grčki autor Vangelis, a koja je i posle niza mahom neuspelih imitacija i plagijata, i dalje sjajna.

Na žalost mnogih fanova, Vangelis je odbio da uradi orkestraciju za nastavak – Blade Runner 2049 – iako mu je ponuđeno. Reditelj novog filma, Denis Villeneuve, obratio se svom dugogodišnjem saradniku Johanu Johansonu koji mu je komponovao muziku za prethodna tri filma.

Poput Vangelisa, Johan je takođe svojevrsni inovator na polju muzike, koji voli da dekonstruiše klasično „skovane“ kompozicije, propusti ih kroz digitalne filtere i ponovo sklopi u „nova“ dela. Što se filmskih orkestracija tiče, ovaj kompozitor je dva puta nominovan za prestižnu nagradu Oskar i to za filmove The Theory of Everything iz 2014. i Sicario iz 2015. godine.

Doduše, Johanson nije sam u ovom podvigu pisanja muzike za Blade Runner 2049. Naime, producenti su unajmili "pomoć" koju su predstavljali Benjamin Wallfisch (koji je komponovao muziku i za hitove kao što su Annabelle: Creation ili It, kao i Hans Zimmer (DunkirkBatman v Superman: Dawn of Justice...)

Johansonovim rečima: „Nemoguće je pomisliti na Blade Runner, a ne pomisliti na Vangelisovu sintisajzersku orkestraciju koja upotpunjuje i zaokružuje celokupnu atmosferu filma. Međutim, nastavak se odigrava 30 godina kasnije, što ostavlja prostora za određene promene i inovacije. Ne mislim da treba u potpunosti zanemariti prošlost, ali takođe ne mislim ni da je treba ponavljati. Stoga, nadam se da ćemo Zimmer, Wallfisch i ja uspeti da doprinesemo svetu Blejd ranera, ali i da ćemo ga malo proširiti. Makar muzički. Što nije ni malo lako...“

  • Коментари

За коментирање мора да бидете пријавени!