Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Halloween Ends - Da li je konačno kraj?

Iskustvo govori drugačije...

... nažalost.

Kada je veliki majstor John Carpenter snimio 1978. godine Halloween možda se i nadao da će njegovo delo biti upisano u legende žanra, inspirišući nastanke i nastavaka, ali, ne verujem da je očekivao da ih bude baš toliko, koji, u principu, ne donose ništa novo. Bilo da su u pitanju ributovi, rimejci, obični nastavci, kuke i motike...

Dobro, David Gordon Green se malo izdvojio "svojom trilogijom" - HalloweenHalloween KillsHalloween Ends - smišljajući originalan "recept" da se, jednostavno, uopšte ne obazire na sve prethodne brojne nastavke, već da svoju priču "nasloni" direktno na Carpenterov original iz 1978. godine (kao da ostali filmovi nisu ni postojali), nudeći nam tako koliko-toliko originalan način za isplivavanje iz prilično deprimirauće situacije u koju je franšiza do tada već zapala. 

Međutim...

Poslednji deo "trilogije" - naslovljen Halloween Ends - zapravo, ne nudi neki bog-zna-kakav napredak po pitanju kvaliteta. Oni koji su očekivali "spektakularno finale" ostaće prilično razočarani. Standardna "tipska", "generisana" ili već kako hoćete da ih formulišete - rešenja - i ovde su prisutna u neopravdavajućim količinama. Istina, "fokus" je donekle pomeren sa Michaela Myersa, pa je u centru pažnje odnos koji imaju lokalni "otpadnik" Corey Cunningham i unuka Jamie Lee Curtis - Allyson. Jer, u prethodnom filmu zli Majki je pobio roditelje Allyson (ups... ko nije gledao...), i mada su mu tada lokalci došli glave (ili nisu?) Jamie je uzela na sebe da se brine o sad već odrasloj unuci - medicinskoj sestri, a usput piše i memoare o mitskoj borbi protiv zlog Majkija. Jedna od Jamienih "fiks-ideja" jeste i da joj pronađe odgovarajućeg momka, pa tako upravo ona upoznaje je sa tihim momkom, koji nakon što je proizrokovao strašan incident u svojoj prošlosti, sada radi u automehaničarskoj radnji svog oca otuđen od svih. Gradić Hadonfild već neko vreme ne posećuje zli Majkl, sve s svojom kožnom maskom, ali su priče o ubistvima ostale, pa se pred svaku Noć veštica žitelji prilično uzmuvaju. E, pa, Halloween dolazi i ove godine, pa je bilo potrebno snimiti i novi film na tu temu. I ponovo "oživeti" zlog Majkija. Kako će se Allyson i njen izabranik depresivne prošlosti u svemu snaći?

Da je ovo izdvojen film, da nema veze sa franšizom, niti dodira s zlim Majkijem, mogao je biti standardno podnošljiv hororčić. Međutim, breme prethodnih dela učinilo ga je prilično "bledim" u odnosu na ono što smo već imali prilike da vidimo, ne nudeći nam ama-baš ništa novo što bi mu obezbedilo duže sećanje. U svemu tome čak i Jamiene meditacije o zlu (kojim vrcaju njeni "memoari" deluju prilično nepotrebno i zamarajuće). Konfekcijski.

Statističari su izračunali da je ovo 13 film franšize. Baš je i vreme da se završi na tom baksuznom broju... 

A, kao kuriozitet za kraj podatak da David Gordon Green sprema i direktni nastavak još jednog kultnog horora - The Exorcist iz 1973. godine. Takođe, prenebregavajući činjenicu da već postoje njegovi (istina mnogo neuspešniji) nastavci...

  • Коментари (40)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • puppet_master
    eXtreme member
    17.01.2023. 15:39
    Pa radio je Rob Zombie već to (Young Michael Myers) u svojoj verziji, tu doduše zbilja ima razlike između tih njegovih theatrical i director's cut verzija, gde je u jednoj varijanti naglasak pre na umu psihopate sa specifičnim odrastanjem, ponašanjem u detinjstvu a nešto beše više natrpirodnog u drugoj varijanti istog filma. 

    A ovo glede Mizijevih teza, pa šta znam, kod mene se ne radi samo o ljubavi prema zapadnoj civilizaciji (volim ja i bliski istok, orijent uostalom), prepoznavanju mračnih strana, verovanju u iste, ponosu (stoji da volim i robote, bića svih boja jok tek te plavoguze avatarkoviće) a gde mogu sada ulaziti još i u to šta sve znam bolje (nEsam tako vaspitan uostalom, nije na meni da mašem znanjem, nisam tema ja, ponajmanje u tom maniru), nego sam prosto odrastao sa svima njima, iznad navedenima, deo su mojeg detinjstva, kao i mnogi drugi antijunaci i junaci, no ovo je prosto tema o Halloween filmu, hajde delom neka i o Myersu, te ne mogu pričati o Gargamelu ili Baš Čeliku tu, tj mogu ja svašta, ali zašto bih? LOL
  • Mizi
    eXtreme member
    17.01.2023. 00:20
    [QUOTE=milebrasa] Aman bre, upokojite ga vise, sta je sledece genijalno resenje, ''Young Michael Myers''...[/QUOTE]

    Mile, slažem se, ali plašim se da će ih iznova beskonačno oživljavati, sve te bedgejeve, Fredija, Majkija, Džejsuna, oni su postali neka vrsta verovanja, prepoznavanja, amajlije, jednostavno deo western culture and civilization.
    Oni se time dive i ponose, isti slučaj je sa robotima i plavim bićima.
    Ne znaju za bolje.
  • milebrasa
    member
    16.01.2023. 10:21
    Aman bre, upokojite ga vise, sta je sledece genijalno resenje, ''Young Michael Myers''...
;

{{message}}

{{item.title}}