Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Chapelwaite - Uvod u Salem's Lot

Svi koji žele bar nešto znati o seriji od čak deset epizoda prije gledanja, pročitali su da je serija nastala na osnovu kratke priče - Salem's Lot - Stephena Kinga. Objavljena 1975. godine, kratka priča majstora horrora je nekoliko puta reciklirana od strane samoga Kinga. Nekoliko puta pisac je izjavio u razgovorima da mu je to najomiljenija kratka priča koju je napisao, te da je godinama imao noćne more zbog nje. Nekako smo se poklopili u razmišljanju ja i hiperproduktivni pisac Stephen King. Da ste me pitali koji mi je najdraži film snimljen po njegovim pričama, odgovor bi bio Salem's Lot iz 1979, s Davidom Soulom i James Masonom. Scena kad malecni vampir lebdi ispred prozora i moli užasnutog brata da ga pusti u sobu, dugo je meni bila sastavni dio noćnih mora.

Prokletstvo ekranizacije velikog pisca je općepoznata stvar. Ako bi podijelili njegove ekranizacije od 1975-2000, te od 2000-2021, ispada da bi prvi i najplodniji dio karijere pisca bio lošiji dio. Bar što se tiče horrora. Jer u tom razdoblju postoji nekoliko velikih filmova po Kingu. No nisu horrori. The Shawshank Redemption iz 1994. godine, te Stand by Me iz 1986. godine, opjevani su od strane kritike i publike. No ponavljam, nisu horrori. No pustimo sad Kingovo prokletstvo i prebacimo se na recentno ostvarenje, seriju Chapelwaite, koja je slobodnija verzija kratke priče Salem's Lot. Originalna priča je gotička priča o vampirima, s dva lika u centru događanja. Chapelwaite je serija koja ima čak deset epizoda, pa je jasno da su autori adaptacije Jason i Peter Filardi znatno proširili Kingov materijal. Tako je ovdje osim gomile dodanih likova, centar zbivanja gotičko imanje Chapelwaite i selo Preacher's Corner. Pa krenimo redom...

Nakon što mu je supruga umrla na brodu, kapetan Charles Boone- Adrien Brody, zbog djece odluči da je vrijeme da se presele na kopno. Daljnji rođak, bratić Stephen Boone, ostavio mu je oporukom veliko imanje Chapelwaite i obližnju pilanu. No mještani seoca Preacher's Corner nisu nimalo sretni što moraju istrpjeti još Booneovih. Pokojnog ujaka Phillipea i bratića Stephena Boonea, mještani su krivili za „prokletstvo“ Booneovih. Boleština koja je poharala mjesto i odnijela mnoge živote. Uskoro Charles spozna da ga je rođak Stephen nasamario i namamio u Chapelwaite, te da su on i njegov otac u stvari Neumrli. Vampiri koji sišu krv mještana, hrane se njima noću, dok ima života u njima i krvi u njihovim žilama.

No, nisu ta dva rođaka vampira najveća briga nesretnoga Charlesa. Drevni vampir Jakub i njegova sljedba, što vampirska, što ljudska, zauzeli su obližnje seoce Salem's Lot, te im upravo Charles postaje glavna meta. Nesretni kapetan Boone je ključ vampirskoga širenja, a vremena je sve manje...

Ako vam se čini da sam vam ispričao puno, nije baš tako. Opće je poznato da je Salem's Lot, gotički horror s vampirima. Ovdje je riječ o poprilično rastegnutom slow burn serijalu od čak deset epizoda. Braća Filardi su ubacili mnoštvo likova, neke od njih su mogli samo provući kroz seriju, bez neke veće uloge. No deset epizoda je previše, bar je moglo sve stati u šest epizoda, pa bi rezultat bio još bolji. A serija je dobra, gotički ugođaj je čini itekako napetom, bez obzira na nešto sporiji uvod.

Osim što su uspjeli skinuti sivo, tmurno, gotičko poprište sukoba s Neumrlima, braća Filardi su dobro odradili i casting. Nesumnjivo najveće ime serije je Adrien Brody, u ulozi kapetana Charlesa Boonea. Brody je dobar glumac, ima neke svoje granice i u njima dobro pliva. Velika mu je podrška u seriji Emily Hampshire - Schitt's Creek, koja tumači Rebeccu Morgan, koja jedina od mještana od početka pomaže Charlesu. Isprva kao dadilja i kućna pomoćnica, poslije i kao svojevrsna desna ruka kapetana Charlesa. Tu su i gradski redarstvenik Dennison - Hugh Thompson, zatim nesretni svećenik Burroughs- Gord Rand. Uglavnom da dalje ne nabrajam, solidan casting.

Što su najveći aduti serije Chapelwaite? Osim spomenute gotičke atmosfere, odlična je kamera Miroslawa Baszaka - 300, Land of the Dead, The Strain. Sivilo, sumorna seoca, iscrpljena kugom Booneovih, stara zapuštena groblja i mračno imanje Chapelwaite. Zatim, bez obzira na spor ritam prvih nekoliko epizoda, kada krene kreševo s Neumrlima, nema se vremena predahnuti. Priča je već viđena, nema tu nešto epohalno novo, bar kada su vampiri u pitanju. No, serija je dobro napravljena, sa solidnim budžetom MGM-ova Epixa. A baš i nema nekih velikih horror serijala, da nisu teen orijentirana, te da imaju okus i miris ranoga Kinga i recimo Edgar Alan Poea. Ukupni dojam je pozitivan, bar za fanove horrora. Zaista ne vidim zašto bi se Chapelwaite zaobišao, osim ako vam deset epizoda zvuči prenaporno. No, pitanje je kada bude opet neki veći horror serijal po Kingu, a da je vrijedan pažnje. Zadnji prije ovoga bili su Castle Rock i The Outsider, a ja kada bih trebao birati, izabrao bih ipak Chapelwaite. Zbog te sive, sumorne gotičke atmosfere, a i zbog Salem's Lota. Najbolje kratke priče koju je King napisao. Po Kingu, a i po meni.

Trivia: Knjiga koja je vampirima biblija - De Vermis Mysteriis, postoji. No samo u djelu H.P. Lovecrafta, Cthulhu Mythos. Lovecraft je preuzeo od Roberta Blocha, točnije njegove pripovijetke "The Shambler from the Stars". Knjigu je tobože napisao vještac Ludvig Prinn. Kako priliči vješcu, spaljen je na lomači u Brusselsu, sredinom 15 stoljeća.

  • Коментари (9)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • 08.11.2021. 14:29
    SERIJA JE FENOMENALNA,JOS TOLIKO DA JE TRAJALA NE BI BILA DOSADNA...
  • nimm11
    eXtreme member
    06.11.2021. 14:00
    Kratka prica po kojoj je nastala serija zove se Jerusalems Lot, prevedeno Jerusalemovo, Salems Lot je obimni roman, preveden Salemovo. Slazem se da je razvuceno, dovoljan je bio film...
  • Wida
    Uploader
    04.11.2021. 17:39
    [QUOTE=KrazyM] Jako dobra serija, Brody odličan kao i uvijek. Hvala na preporuci, robin12345.[/QUOTE]

    Potpisujem   
;

{{message}}

{{item.title}}