Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Kingdom: Ashin of the North - Početak

Prije dvije i pol godine počeo sam osvrt na Kingdom, rečenicom: „Dugo sam se dvoumio bih li pisao nešto o seriji koja je u medijima označena kao zombie - outbreak?...“ Sada je taj uvod nepotreban čak i deplasiran. Serija Kingdom je u međuvremenu dobila drugu sezonu i hrpetinu obožavatelja kod nas. Jedan od najgledanijih Netflixovih serijala, ne samo u Aziji, nego u čitavom svijetu. U spomenutom tekstu sam doslovce nagovarao ljude da gledaju seriju, bez obzira na to što je riječ o poprilično iscijeđenom podžanru horrora. Sada ne trebam više nagovarati ljude, Kingdom je poznata i priznata serija, koju svatko voli iz svog razloga. Moji su razlozi: izvrsna kamera, odlična povijesna priča u kojoj se prepliću dvorske spletke sa sjajnom akcijskom korejskom koreografijom, uz dodatak zombie outbreaka. Koji se posve fino uklopio u priču.

Mali rezime za one koji se prvi puta susreću s Kingdom serijalom. Radnja serije smještena je u vrijeme Shosun dinastije, negdje u 19 stoljeću. Mladi princ, Chang nađe se u smrtnoj opasnosti kada ga klan Cho želi maknuti da bi se dočepao prijestolja. Njegov umirući otac–car mora poživjeti taman toliko, da njegova mlada žena donese na svijet prijestolonasljednika iz klana Cho. Naime princ nije iz „službenoga“ braka, pa onda gubi prijestolje ako mlada pomajka rodi. Nakon cijele gomile spletki princ pobjegne na Jug zemlje, no tamo se dešava grozni zombi-outbreak. Tako da se borba odvija na više frontova, protiv carske vojske jer je označen kao izdajnik, kao i protiv nadiruće zombie invazije...

Nakon vrlo dobre druge sezone Kingdom serijala, došlo je vrijeme da nam dvojac kreatora serije, Kim Eun-Hee (pisac scenarija) i Kim Sun-Hoon (režiser), pojasni kako je sve počelo. U tu svrhu snimljen je film, koji je posebna epizoda - specijal, 2. sezone, no napravljen je i kao zasebno djelo, tako da i oni koji nisu gledali serijal mogu pogledati film.

Na samom kraju druge sezone pojavljuje se na trenutak Ashin – Gianna Jun, koja donosi plavi cvijet carevom travaru i liječniku. Sada je Ashin dobila svoj zasebni film, koji priča priču od samih početaka, tj. vremenski pokriva djetinjstvo i mladost Ashin, te nam objašnjava zbog čega je donijela plavi cvijet u carstvo Joseon dinastije. Razlog je osveta, a počinje masakriranjem plemena Jurchens, zaseoka malene Ashin i nestanak njenog voljenog oca. Ashin je preživjela jer je na planini tražila plavi cvijet koji navodno mrtve vraća u život. Sve zbog bolesne majke koja je na samrti, a kojoj travari ne mogu produžiti život.

Nakon masakra Ashin pođe tražiti pravdu kod velmoža iz dinastije Joseon. Oni slučaj zataškaju jer im ne trebaju nemiri na granici s ratničkim Pajeowima, u trenutku kada se spremaju obraniti od još jedne japanske invazije. Politika je kurva od pamtivijeka, to malena Asin otkriva na vlastitoj koži. Živi kao najniži talog društva u pograničnom Joseonu i mašta o osveti. Kada odraste, izvježbana ratnica i majstor luka i strijele, uz pomoć plavog planinskog cvijeta, kreće na moćnu Joseon dinastiju.

Ashin of the North je klasična priča o osveti. Vrlo jasna i jednostavna, bez puno dilema u priči, ide pravo u srž stvari. Osveta pojedinca nad društvom koje ga je ponizilo, odbacilo i kojemu nije stalo do pravde. Od Conan the Barbarian pa do Chinjeolhan geumjassi, filmovi o osveti, s primjesama ratničke ikonografije oduvijek su dobro prolazili kod publike. Nema sumnje da i Ashin of the North bude prošla izvrsno. Svidjet će se fanovima Kingdom, kao i onima koji gledaju film kao zasebno djelo. Izravna veza s Kingdom serijalom, osim zombie outbreaka svakako je dvojac autora Kingdoma- Kim Eun-Hee i Kim Sun-Hoon. Sjajna ekipa koja nekako uspijeva da nam održi pažnju nakon dvije sezone serije, već priprema i još jedan specijal: Kingdom, Crown Prince. Najavljen je već za ovu godinu, Netflix 2021. Pretpostavljam da svi koji su pogledali Ashin of the North jedva čekaju Princa, jer očito da serijal bude išao dalje, kada se steknu uvjeti za to. Možda kada COVID-19 olabavi dovoljno da bude snimanje serijala ponovo staro normalno.

Mladu Ashin glumi Si-ah Kim, a odraslu, ratničku verziju igra Gianna Jun. Obje su odlične, naročito starija Gianna Jun, koja je u filmu uspjela dočarati neku strašniju mračniju verziju Mulan, žene ratnice. Kojoj ništa ne smije stati na put. Završnih 15 minuta filma je zaista užitak za oči. Zombie outbreak i odlučna, zastrašujuće nemilosrdna ratnica s lukom i strijelom - Ashin. Nakon svega napisanoga skoro da je i nepotrebno da Ashin posebno preporučim. Očito je da mi se Ashin svidjela dovoljno da je preporučim svima. I ljubiteljima zombie filmova, kao i običnim gledateljima, koji budu uživali u klasičnoj, staroj dobroj priči o osveti.

Trivia: Možda nekom zapadne za oko na IMBd, ime glumice koja glumi Ashin - Jun-Ji hyun. No na Netflixovim materijalima i azijskim portalima naći će te se u nedoumici. Naime, svugdje je navedena Gianna Jun (Pooreun Badaui Junsul), kao Ashin. Riječ je o istoj glumici, korejska verzija imena i ona malo više zapadna. Ona pak na pitanje zašto je promijenila ime, kaže da njeno pravo ime Jun-Ji hyun zvuči previše kineski.

  • Коментари (7)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    16.08.2021. 19:27
    Ko je gledao seriju, po mom misljenu ovo je sklop serije, pre mi je serija samostalna nego ovo, i komotno je mogla da bude epizoda trece sezone, npr treca i cetvrta epizoda , a da se pre toga ubaci dve epizode bas pocetak pecina, narodi i tigar za kraj jer tu leze koreni, a ostatak da bude pocetak od kraja druge sezone i da tu zavrse bar sa tim. Ukratko, ne znam nisam nista ni previse saznao ni propustio, ali je ok kao dopuna.
  • 06.08.2021. 09:26
    odlican nastavk ce biti jos bolji. dosta je bitno da ne podseca na americke filmove
  • dzindzin16
    eXtreme member
    29.07.2021. 13:27
    Mogli su malo vise vremena dati onom tigru.Seriju sam gledao celu a ovo je skoro pa nezavisno od serije ili bi se moglo bar tako pogledati.Sve je fino i korektno odradjeno.Lepo izgleda i simpaticno za gledanje.Ja se nisam bas zabavio gledajuci ovo ali mi nije ni zao.Od "kosookih" priznajem samo vrh a ostalo moze i odmah na metlu, pa u kantu za djubre.Filmu mogu dati sansu i oni, koji nisu bas ljubitelji zombija.Za toliko je dovoljno dobar.Hvala na prevodu
;

{{message}}

{{item.title}}