Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Tom and Jerry - Greota pritužbi

Nešto neshvatljivo dešava se u filmskoj industriji. Jedan animirani, u stvari "live action" crtać dospeo je skoro na rub srama, sudeći po ocenama, ali i filmskim kritikama (američkim) eminentnih medija. Tako novi Tom and Jerry ima gotovo poražavajućih 26 odsto na "Rottentomatoes" i sijaset loših kritika. Ali, zašto? Zar je greh snimiti relaksirajući film u ovo doba koje se pandemijski graniči s distopijskim scenarijem za košmarni SF?

Popularni junaci dečjih crtaća tandema Hanna-Barbera stižu u Njujork, baš u trenutku kada u lokalnom prestižnom hotelu treba da se desi ekstravagantno celebrity venčanje. Istovremeno, i nevina prevarantkinja Chloë Grace Moretz postaje glavna menadžerka tog hotela, uprkos podozrenju koje prema njoj gaji neposredno nadređeni Michael Peña. E, zaplet nastaje kada Jerryja primete u hotelu i angažuju Toma da ga "eksterminiše". Naravno, ludosti koje će uslediti ne samo da neće uništiti simpatičnog miša, već će skoro, pa... uništiti predstojeću svadbu i jedan so-called srećni brak...

I, to je to. Dovoljno za (o)smešak u uglu usana i nostalgično sećanje na večite crtaće koji su nas uveseljavali kad smo još bili mali (nevini) "prevaranti" (kao Chloë, recimo). Nije ovo film u kome treba tražiti "lucidnost" i "razumevanje svrhe bitisanja", već "limunada" koja ima za cilj "nostalgičnu suzu". Reditelj Tim Story (ShaftRide Along 2Ride Along...), možda nije načinio remek-delo u kategoriji "live-action crtaća",  ali primetno je da ima veliko holivudsko iskustvo, pa se, zaista, nikako ne sme olako reći da ovaj film ne zaslužuje svoje postojanje. Jer, čak i ako zanemarimo prenemaganje Chloë (Carrie), neubedljivost svrsishodnosti ostalih ljudskih likova, pa, čak i ne baš veliku maštovitost u prikazivanju animirane akcije koju čine "neljudski" junaci, ostaje taj (o)smešak koji ne silazi s usana tokom celog trajanja ove šarenolike skaske. Rekoh već, dovoljno za rasterećenost u ovom dobu, koje sve više poprima obrise nekog drugog, mnogo "krvavijeg" žanra...

 

  • Коментари (17)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Tom Brady
    Active member
    03.04.2021. 21:43
    Sasvim solidno, interesantna kombinacija animiranog i igranog filma.
  • Black Raven
    Translator
    15.03.2021. 21:58
    Uživancija za mlađe, a takođe i za starije generacije. Preporuka.
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    13.03.2021. 02:05
    Voleo bih da znam kako današnji klinci doživljavaju junake naših detinjstava.
    Za nas, koji smo navikli na klasike je ovo ako ne (ispod)prosek(a) a ono sigurno naduži crtać Toma i Džerija ikada.
    Realno, originalni crtaći su imali svoje epske epizode poput one na plaži kada se Tom i Džeri udvaraju istoj mačkici. Ali se to ne može razvući na 1h 41 min.

    Sa druge strane, film je osveženje u vreme pandemije za mlađe uzraste, neke nove klince.
    Ujedno predstavlja omaž i nekim epizodnim crtanim likovima.
    I kako ide film sve vam manje smeta, sve ga manje upoređujete i sve je bolji.

    Zaboravite na starog Toma i Džerija, gledajte uz klince i ako gledate dečijim očima ovo je simpatičan filmić. Ne vrh vrhova i nezaboravan ali zabavan za jedno poslepodne.

    IMDb: 5,2     Lična: bez ocene.     
;

{{message}}

{{item.title}}