Horizon Line - Glupo, ali simpatično

Ne znam u koju bi se kategoriju dao svrtstati ovaj film. Valjda avanturistički, ne baš triler, kako zvanično piše. Jer, skoro ceo film dešava se u aviončiću, koji, nakon što mu umre pilot usled srčanog udara, u vazduhu održavaju "slučajni" putnici - momak i devojka.

Postoji izraz "guilty pleasure", i on možda najbolje odslikava utisak koji se stiče gledanjem Horizon Line. Glavni zaplet i rasplet jeste toliko "treš", da bi čovek pomislio da gleda niskobudžetnu produkciju, ali uopšte nije tako. Čak su i dvoje glavnih glumaca, koje nose akciju tokom 4/5 filma u kome se oni jedino i pojavljuju - Allison Williams i Alexander Dreymon - iako bi se na prvi pogled reklo totalno "neharzmatični" nekako "posebni" u doživljaju celog filma.

Allison (Sara u filmu) živela je na Mauricijusu godinu dana s lokalnim momkom Alexanderom (Jacksonom). On tu drži školu ronjenja, što nije bilo dovoljno da krunišu ljubav, jer je Sara, ipak odlučila da se vrati svojoj menadžerskoj karijeri u zagušljivom Londonu. Sada, nakon još godinu dana, Sara je ponovo došla na svadbu svojoj prijateljici na Mauricijus. Naravno, srešće ponovo Jacksona, ali pošto im usled zajedničke vatrene noći pobegne trajekt za ostrvo na kome se okupljaju svadbari, njih dvoje se nađu u malom avionu kojim pilotira njihov vremešni zajednički prijatelj (kome je, uzgred, žena preminula pre godinu dana, i koji zbog toga takođe - vrlo očajava), E, kada tog Freddyja strefi infarkt i umre pilotirajući, Sara i Jackson preuzimaju maleni avion iznad ogromnog okeana kako god znaju i umeju. A, ne umeju baš, osim što je ona pre godinu dana "uzela par časova" baš od tog Freddyja. Međutim, teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Pogotovo kad nestaje kerozina, a kopna nigde na vidiku. Pri tom još, drmne ih i strašna oluja...

Da ne spojlujem, ali neka scenaristička rešenja zaista su na nivou treš-inteligencije, što se nikako ne očekuje u filmu ovog tipa, a i pre bi pristajala nekom Mission: Impossible ili bilo kom drugom filmu u kome glumi Tom Cruise. Pri tom i Allison i Alexander imaju i Tomove mišiće, ali i njegovu visprenost kada bi trebalo osmisliti "kako dalje". I, sve tako - totalno blesavo, da ne kažem glupo, ali akcija traje i traje, i nije dosadna. Čudna mešavina od sat i po trajanja, koja proleti kao avion kojim autori nastoje da nas prikucaju na stolicu. I, ne, ovaj film nije promašaj, on je više od promašaja, zato ga je lako i gledati. I, ne biti nezadovoljan, kad sva ta frka prođe...

 

 • Коментари (7)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • JoxerTM
  eXtreme member
  17.01.2021. 18:58
  Ovom forumu fali fejsbukov/jutubov palac gore jer prethodni post ga dvostuko zaslužuje.
 • rijeka00
  eXtreme member
  17.01.2021. 14:54
  ljudi moji...ne pokušavajte ovo kod kuće:))) ma kakav Mission Imposible,ma kakav James Bond...ovo je prava stvar!!!!jedino mi nije jasna ocjena na imdb stranici...ovo govno od filma ne zaslužuje dvojku,a kamo li ovu trenutno ocjenu...ne trošite vrijeme na ovo govno od filma!!!
 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  16.01.2021. 20:37
  Naravoučenije filma: Ne ulazite u avion sa bivšim momkom ili curom.   

  * bivšim ljubavnikom/com, bivšim mužem ili suprugom.    

  Ps.ono, smuvali su se opet pred let... još jedno naravoučenije...

  Posle ovakve recenzije, film koji svakako treba pogledati, čisto rekreativno...
  Danilo-Naissus2021-01-16 20:43:13