Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

El silencio de la ciudad blanca - Gubljenje vremena

Španska kinematografija, a posebno žanrovski određena - trilerska ili kriminalistička - retko kad podbaci. U njihovim filmovima ima nešto od onog posebnog "šmeka" koji se automatski ne podrazumeva kada se govori o holivudskim žanrovskim pandanima. Ali, ovaj put, rezočaranje je utoliko veće - El silencio de la ciudad blanca jeste baš loš film...

Teško je smisleno ispričati radnju ovog filma. Legenda kaže da je, zapravo, u pitanju TV-film koji se nekim misterioznim putevima našao na repertoarima srpskih bioskopa. Ovo ostvarenje zamišljeno je kao prvo u seriji filmova po bestseler romanima čija je autorka Eva Garsija de Urturi, a kojih ima ukupno tri (iskreno se nadam da će posle prilično loših kritika ovog filma, izostati snimanje sledeća dva...).

Glavni lik u filmu/romanu jeste policajac na tragu serijskom ubici koji na morbidan način (usisavanjem živih pčela u njihova usta) ubija mlade parove i njihove nage leševe ostavlja na sakralnim mestima. Caka je u tome da su se isti morbidni zločini dešavali i pre 20 godina, i da je njihov počinitelj sada u zatvoru, te da nije on ponovo mogao biti odgovoran. Ko je kriv? Neki poremećeni "obožavalac" ili u zatvoru trune pogrešan čovek? 

I, da je to sve - pa čak i ako se zanemari sličnost s The Silence of the Lambs - moglo bi da prođe. Ali, ne - autori su u celu priču potpuno nekontrolisano ubacili sve i svašta, od braće blizanaca (manijakalnog ubice i gradskog zvaničnika), preko misterioznih prošlosti glavnog junaka s konspirativnim nadimkom Kraken (kome je žena poginula u nekoj nedovoljno definisanoj automobilskoj nesreći), pa do "krađe" beba i religozno-fanatičnih biblijskih motiva o osveti i izvršenju nebese pravde. dodajte tome potpuno nerazređene odnose između glavnog lika i dve neposredne policajke-pomagačice (od kojih je jednalegendarna Belen Rueda - njegova komesarka u filmu). Tako dobijen galimatijas apsolutno ne pripada konzistentnom filmskom ostvarenju, već više izgleda kao TV-serija od, recimo, 12 epizoda, a u montaži totalno nevešto razbijena u film od nepunih dva sata.

Reditelj Daniel Calparsoro (El avisoCien años de perdónCombustiónInvasor) baš je napravio zbunjujuće ostvarenje. U najgorem smislu te reči...

Zaobiđite u širokom luku...

 

  • Коментари (17)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • bgvracar
    Senior translator
    13.03.2020. 21:08
    Ono kad ti promakne jedan krucijalni detalj priče i onda razumevanje iste ode u jednom totalno drugom smeru, naravno pogrešnom. LOL Španske mozgalice, treba ti digitron da logički povežeš detalje u celinu.

    Spojler

    U požaru u internatu je zapravo poginuo (izgoreo do neprepoznatljivosti) pravi Mario Santos. "Crvenokosi" Nančo Lopidana je preživeo i preuzeo identitet poginulog prijatelja. To se jasno vidi i u sceni gde ubica (lažni Mario Santos) farba kosu, gde se ispod crne kose, vide crveni korenovi iste. Takođe je jasno da ubica poznaje tehniku ubijanja, trovanjem ekstraktima tise (Nančo je ubio porodicu koja ga je usvojila na taj način). Da podsetim da je jedan od bivših zaposlenih, od kojeg su Unaj i Esti uzeli izjavu, rekao da su njih dvojica toliko ličili jedan na drugog da je ponekad i on bio u konfuziji, koji je koji. Sve kasnije aktivnosti, vezane su za osvetu braći koja su mu upropastila život, ali kako nije mogao da dopre do jednog od njih koji je robijao u zatvoru, u patološkom umu ludaka, bogataška deca istih godina (simbolički, blizanci) su poslužila kao nekakva zamena.

  • aleksayu
    eXtreme member
    11.03.2020. 19:39
    Dao si pametan komentar.
    Izvini sto sam izkasapio film i na neki ti nacin naneo dusevnu bol.
  • bgvracar
    Senior translator
    11.03.2020. 19:06
    Mislim da je to što su ubijeni "blizanci", različitog pola, nadovezuje se na pomenute prastare keltske legende i paganske kultove smrti i žrtvovanja blizanaca, koji se pominju tokom filma.

    Ja sam uspeo da pronađem određene poveznice u priči ali razumem i drugačije stavove, pošto ista na momente deluje dosta logički nategnuto, ako mogu tako da se izrazim. A što se tiče braće, pa jasno je da se radi o poremećenim seksualnim predatorima u čijem ponašanju je teško naći nešto racionalno.

    A da si strog kritičar, jesi. LOL
;

{{message}}

{{item.title}}