Greenland - Već viđeno, ali ko mu kriv...

Filmovi o kataklizmi Zemlje usled revanšističkog svemirskog udara nisu ništa novo . Tu se manje-više sve zna. Kometa juri ka našoj planeti, i, uprkos naporima zaduženih i združenih snaga, ništa je ne može sprečiti da izazove armagedon. Setite se samo naročito kritične 1998. godine koja nam je podarila čak dva filma na tu temu - Deep Impact i Armageddon. Godine 2017. snimljen je i Geostorm, u kom takođe glumi Gerard Butler, kao i u Greenland, što se donekle može smatrati i kuriozitetom da jedan takav glumac tumači skoro istovetnu ulogu u dva različita filma. 

Novi "katastrofalni" Greenland pruža nam otprilike istu matricu, samo s tom razlikom što ovde nema "naučničkih" pokušaja da se predupredi udar komete, već pratimo sudbinu jedne američke porodice u nastojanju da prežive udar džinovskog kamene iz svemira "koji je već jednom istrebio dinosauruse". Dakle, ništa svemirske avanture - samo intimna drama na Zemlji. Butler je građevinski preduzimač koji se nađe u sred opšte katastrofe. On je i "srećnik" koji je dobio "ausweis" od američke vlade, koji mu omogućuje da se skloni u bezbednost bunkera izgrađanog na dalekom Arktiku da se sačuva bar nešto planetarne elite. Takvu priviligije imaju i članovi njegove najuže porodice - žena mu i sin. Ali, sin je dijabetičar i u odsudnom trenutku gubi svoj lek, pa...

Tako ceo film prolazi u nastojanju da se porodica Butler domogne sigurnosti bunkera za preživljavanje udara komete. Na tom, skoro dva sata dugom putu, suočiće se s nekoliko opasnih iskušenja, jer je stanovništvo Amerike uglavnom u pljačkaškom i samoživom rasulu pred nastupajućom kataklizmom. Tek, kako to biva u ovakvim filmovima, kraj je unapred poznat i ne baš preterano maštovit, akcione scene su prilično podnošljivo urađene, a scenario napisan tako da ne izaziva preterano mrštenja.  

Da li je moglo više i bolje? Redtelj Ric Roman Waugh iza sebe ima tipično "akciono-krimićarsku" filmografiju (Angel Has FallenShot CallerSnitchFelonIn the Shadows), pa je i ovde odradio zanatski odradio posao. Šteta što nije malo više "zagrebao", kao, recimo u slučaju njegoog verovatno najboljeg ii najkompleksnijeg filma Shot Caller, već se odlučio da napravi pravolinijsko žanrovski omeđeno SF ostvarenje, koje u ovo "postkoronarno" doba i nije najsrećniji izdanak žanra kojim se možćete razonoditi. Mada je više uopšte pitanje šta treba da nosi predznak "SF", a šta ne.

Recimo, podsetite se kako je Geostorm - oduvao!...

I za kraj više nego trivia - Šta mislite zašto je Donald Trump hteo nedavno da kupi zemlju Greenland?

 

 • Коментари (8)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • dzindzin16
  Active member
  19.11.2020. 20:36
  Trejler me je malo zeznuo.Jeste.Ocekivao sam vise stropostavanja komada asteroida na sirote ljude.Opet, ponovicu, ja sa filmovima ove tematike nisam realan u komentarima jer ja ovo volim.Film je po meni previse drama a malo manje akcija sa spasavaj se ko moze, od asteroida , cunamija, udarnih talasa, vatre.Uvek navijam za snimanje ovakvih filmova, sa vecim ili malo vecim budzetom.Ja sam se ipak dobro zabavio.Moze i bolje ali da ne gledam ovome u zube.Hvala na prevodu.
 • bokidante
  Active member
  19.11.2020. 11:16
  Klasika, od mene 6/10.
 • MensurK
  Junior translator
  18.11.2020. 11:21
  [QUOTE=mile969] Film besmislen i iritantan, krenuli sa tri torbe kao na piknik a zaborave insulin u kolima. Gospodja koja nepoznatim prica kako je odabrana... Svima koji imaju zdrastveni problem odbijeno unapred da mogu da se nadju u "krugu srecnika" ali eto oni to tek saznaju mad zaborave insulin. Kakva je oseka filmova moze da prodje i nista vise[/QUOTE]
  očito ti nisi dobro gledo film
  nisu oni zabiravili insulin
  nego je dijete vadeći deku iz torbe u kolima slucajno izbacilo neseser sa insulinom

  ko voli ovaj žanr film je vrlo dobar 8/10
  vrlo dobra režija i visokokvaliteni specijalni efekti
  međutim i dalje po meni neprikosnoven ostaje sa 9,5/10
  "Deep Impact" na koji me odmah i asocirao ovaj film
  a za koji sam upravo počeo obradu titla pa uskoro postavljam