Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Zima - Zašto?

Ruski film, pazi sad - najavljen na IMDB kao "drama!?? - a, zapravo je tipična "osvetnička pucačina", daleki potomak, recimo, Death Wish. Samo s tom razlikom što glavni junak nije Charles Bronson...

Maksa su dva klinca pretukli, a oca mu ubili, dok su stajali na benzinskoj pumpi. Onda on kreće u osvetu, a ispostavlja se da su ti klinci, zapravo, članovi bande lokalnog mafijaša, koji ima veze i u samoj policiji...

Ovo je film prvenac  koji kao reditelj i scenarista potpisuje Sergey Chernikov. Zlobnici bi rekli - "vidi se". Iako dobrog tempa, pa i same priče, ostaje potpuno nejasno trajanje od jedva 70 minuta. Šta više, verovatno je tih nedostajućih 20 minuta ono što bi Zima učinilo kvalitetnim delom, negde na liniji američkih "osvetničkih" filmova, koji su mu, očigledno, bili uzor. Ovako, u tom skučenom trajanju, neka pitanja i motivi ostaju potpuno nedorečeni, samo ovlaš spomenuti, ili uopšte nespomenuti, što itekako deluje na konačan utisak.

Ko je, zapravo, Maks? Kakvi su njegovi odnosi u prošlosti bili sa akterima ovog filma? Da li je on bivši kriminalac? Vojnik? Policajac? Mogao bi da bude i potpuno običan čovek, nešto kao gore spomenuti Paul Kersey (Charles B.), ali izgleda da nije... Čak nije jasno tačno ni u kojoj godini se radnja dešava, pominje se da je Maksov otac veteran bitke za Lenjingrad, a umro je s 70 i nešto godina starosti. Dakle, moglo bi biti negde tokom 1990-tih, s obzirom na kola koja se voze. A, možda i kasnije, ali nije objašnjeno... A, fenomenološki je izuzetno zanimljivo da u celom ovom filmu nema niti jednog ženskog lika, što se samo po sebi može smatrati i krupnim scenarističkim propustom za pridobijanje šireg gledalačkog korpusa. Osim, naravno, ako to nije izvedeno namerno, u cilju pravljenja "muškog" filma. Mada i u tom slučaju - baš fali...

I, tako, prođe tih 70 minuta, uz mnogo pitanja. Ko, gde, kako, zašto??? Kao da je film "cenzurisan", a nije? Uosalom, na špici piše da je rađen pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Šteta, mogao je to celokupan utisak da bude mnogo iznad proseka. Da je, bar, film dogurao do tih 90 minuta...

  • Коментари (12)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    21.06.2020. 20:23
    Obzirom na duzinu trajanja filma, pokusajte.Imate li nekih pametnijih stvari u zivotu, ovo vam sigurno nece nedostajati.
  • LjubicaSP
    Moderator
    26.05.2020. 14:55
    Pogledala i ja Zimu. Nemam običaj da komentarišem filmove, ali evo par reči, da razjasnim ono što strancima verovatno nije jasno, a gledalištu kome je film prvenstveno i namenjen svakako jeste.
    Možda je film rađen sa većim pretenzijama, s obzirom na dvojicu glavnih glumaca, ali veliki domet i nije postigao. O tome svedoči ocena na Kinopoisku od samo 5,1.
    Zamerke su brojne - od prosečne, već viđene teme, preko muzike koja povremeno nervira, preko naslova filma, koji nikome nije jasan jer nema veze sa radnjom, pa do neprirodnih dijaloga - kao što kaže u jednom komentaru: ko uopšte tako govori? - mada je to više pada u oči domaćim, nego stranim gledaocima. Kad smo već kod toga, nama ostaju nejasne druge stvari, a domaćima je sasvim jasno. A priznaćete, filmovi se ipak rade za domaće tržište, koje u slučaju ruskog filma obuhvata bar teritoriju bivšeg SSSR-a, što nije malo. Gledaocu izvan tog kruga se čini kao greška to što je otac glavnog junaka sa 79 godina bio učesnik opsade Lenjingrada. Učesnik, a ne borac. To znači da je preživeo opsadu grada u kojoj je stradalo milion njegovih građana, što je u kolektivnom sećanju tog naroda ostavilo tako dubok trag, da se pominje u svakoj prilici. Tako da junak, koga igra Igor Petrenko sa 42 godine, sasvim normalno može da bude sin nekoga ko je bio dete za vreme ll sv. rata.
    Bez obzira na malo preteran minimalizam opisa i trajanja filma, jasno je da se radnja odvija u sadašnjosti (mada nije naročito bitno) i da je normalno da deda, koji živi u nekoj zabiti, vozi Ladu Nivu. Ni kriminalne strukture, velike koliko i ta ogromna zemlja, uopšte nisu tajna. Vrlo su prisutne i opisane su u toliko filmova, pa da nema nikakvog razloga da ovaj film, kao i većinu drugih, ne pomaže ministarstvo kulture i tu nema nikakve cenzure.
    U svakom slučaju, film je sasvim prosečan. Može se pogledati, a ko propusti, nije mnogo izgubio.



    LjubicaSP2020-05-26 15:26:25
  • LjubicaSP
    Moderator
    24.05.2020. 13:07
    Na plakatu su obojica.
    Aleksandar Petrov je duže ime, pa valjda zbog estetike LOL
;

{{message}}

{{item.title}}