Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Painted Bird - Mučna opomena

Film koji opominje. Mogli bismo ga nazvati i remek-delom, ali svakako onim koje nije za svačiji želudac. Film o strahotama rata, kroz viziju napuštenog jevrejskog dečaka. Šokantan ogoljenim realizmom, po konstituciji na tragu dela koje je svojevremeno potpisivao Tarkovski. Dobitnik brojnih nagrada na svetskim filmskim festivalima, ali i film s čijih se projekcija izlazilo pre završetka.

The Painted Bird je nastao adaptacijom romana iz 1965. godine čiji je autor Jerzy Kosinski, a za koji se smatra da je i neka vrsta autobiografskog štiva. Film traje 169 minuta, snimljen je u crno-beloj tehnici, a sastavljen od naizgled nepovezanih poglavlja koje pokazuju dečakovo lutanje kroz češke predele, nakon što su ga roditelji sklonili kod tetke na selo da bi izbegao deportaciju u logor. Surovim naturalizmom prožete scene dečakovog tragičnog odrastanja i provlačenja kroz ratna stradanja rezultiraće oporim iskustvom svakog onog ko izdrži gledanje filma do kraja. Ali, ovo jeste film čija je jedina svrha da progovori o patnjama koje rat donosi, ujedno i čineći nemoćnost obične jedinke da bez ličnih mentalnih žrtvovanje preživi svu tu strahotu u kojoj se zadesio. To "progovaranje" lišeno je bilo kakvih "estetičkih intervencija", slike nelagode same se nižu pred gledaocima, a ceo film upadljivo je opčinjen devastirajućim manjkom zvučnih interferenci među protagonistima, čime se još više potencira jezivost teme o kojoj govori.

Reditelj Václav Marhoul snimio je tek svoj treći film, nakon pauze od 11 godine. Prethodni je bio Tobruk iz 2008. godine, takođe s ratnom tematikom, dok mu je prvi film Mazaný Filip bio kriminalistički iz 2003. godine u kome je glavni lik bio poznati detektiv Phil Marlowe koga je u američkoj literaturi stvorio pisac Raymond Chandler. Za sve svoje filmove Marhoul je bio nagrađivan.  

Što se tiče ovoga poslednjeg, Marhoul je napravio zaveštanje... Samo, treba imati "stomak"...

Ako ovo nije anti-ratni film, onda ne znam ima li svrhe više uopšte snimati filmove...

  • Коментари (10)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • aleksayu
    eXtreme member
    17.02.2023. 00:31

     Nisam znao da se ubio.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    21.01.2022. 16:06
    Njegove dve knjige mi stoje izmedju dela Kundere i Solzenjicina, a data pored  knjige Viktora Frankla Zasto se niste ubili : ...  zanimljivo zasto sam tako stavio.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    21.01.2022. 15:53
    [QUOTE=aleksayu]

     Ko je citao Kosinskog, jasno mu je da je covek devijantan i deformisan. Nije ni cudo, sta je preziveo, niko ne bi ostao normalan.
    [/QUOTE]

    Kosinski (Levinkopf po rodjenu) izvrsio je samoubistvo 1991. god , bio je prijatelj sa Polanskim koji je isto izgbegao sudbinu svoje majke,  knjiga mu je u Poljskoj bila zabranjena do 1990. godine a optuzivali su ga za i plagijat,da je nesto preuzeo i da su cak i neki drugi pisali,  i da je  mistifikovao svoju biografiju, vezano i za datu knjigu, a pod drugim imenom izdao je dve pre ove. Ali to na stranu, bitna je poenta uzasa koju su i deca prozivljavala tokom WW2 i WW1 i u drugim ratovima, uz univerzalne poruke samo da rata ne bude i bili smo samo deca.
    AlexDeLarge2022-01-21 15:59:23
;

{{message}}

{{item.title}}