Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Dolor y gloria: Gubitak, bol i samospoznaja

Dolor y gloria je priča o životu Salvadora Malla (Antonio Banderas), cijenjenog režisera koji se nalazi u stvaralačkoj i životnoj krizi, s najboljim godinama iza sebe. Osim stvaralačke krize i nepostojanja značajnih odnosa i dubljih društvenih kontakata, Salvador pati od nesanice, išijasa, čireva, svih mogućih bolova u mišićima, zujanja u ušima, zviždanja u plućima, panike i tjeskobe, a dugi se niz godina bori s depresijom.

"U noćima u kojima mu se prepliće više bolova, vjeruje u Boga i moli se.

U danima u kojima pati od samo jednog bola, on je ateist."

Kroz seriju ponovnih susreta s ljudima koji mu znače ili su mu nekad značili nešto, kao i kroz sjećanja na svoje djetinjstvo, Salvador pokušava razumijeti svoju narav, obrazložiti svoje životne odluke i postupanja, te ponovo pronaći smisao, mir i naposljetku, želju za kreativnim stvaralaštvom.

Priča Salvadora Malla je ujedno i autobiografska priča Pedra Almodovara.

Almodovar nas, tijekom svog filmsko-životnog putovanja, često vodi u Salvadorovo djetinjstvo, čime pruža uvid u razloge njegove sadašnje osobnosti i njegovih karakternih osobina, vješto izbjegavajući melodramu i traženje iskupljenja - ne traži opravdanje niti želi pronaći krivca kojeg će optužiti za ono što je on danas. Stječe se dojam kako je Almodovar, nakon godina istraživanja svoje osobnosti, na svom putu ka samospoznaji, napokon našao svoj mir.

Odrastao je u siromašnoj obitelji, s ocem koji je rijetko bio kući, a kad je i bio, bio je nedostupan, te je središnja figura njegova odrastanja majka Jacinta, koju tumači Penelope Cruz.

Što zbog siromaštva, što zbog majčine želje da postane svećenikom, Salvadora šalju u školu koju vode svećenici, a kasnije se, suprotno željama roditelja, sam seli u Madrid gdje započinje svoju redateljsku karijeru i gdje ujedno nastavlja živjeti s osjećajem krivnje koji će ga dugi niz godina proganjati, jer nije sin kakvog je njegova majka željela.

Naposljetku, u jednom od sjećanja, u majčinim posljednjim godinama, ispričava se majci zbog toga - zna da isprika ne bi trebala biti potrebna i da nije učinio nešto što nije smio ili trebao, no taj čin isprike je trenutak u kojem pronalazi mir. Svjestan je da majka nije mogla niti znala drugačije i da su njeni postupci bili uvjetovani drugim čimbenicima i ustoličenim vjerovanjima na koje ona nije mogla utjecati. 

Nadalje, Almodovar objašnjava svoju seksualnost - On točno zna kada je nastala i prezentira nam trenutak u  kojem se stvorila - dok je Salvador, kao klinac, podučavao lokalnog momka pisanju i čitanju u zamjenu za bojanje njihove obiteljske kuće i postavljanje pločica u kuhinji.

Povratkom u sadašnjost, Salvador nastavlja pronalaziti svoj mir - slučajan susret s bivšim ljubavnikom, s kojim se iznenada razišao, omogućava mu da napokon zatvori tu knjigu. Nakon susreta s njim, razlozi rastanka postaju jasniji.

Naposljetku, nakon kolaža slika koji predstavljaju razloge, Almodovar u sadašnjosti Salvodorovog putovanja, susretima i razgovorima koji čine te susrete, nalazi svoje zaključke te se prema njima ophodi s razumijevanjem. 

Antonio Banderas igra ulogu života utjelovljujući Salvadora/Almodovara, kojem i fizički nalikuje, poglavito zbog raščupane kose koja je svojevrsni Almodovarov trademark. 

Banderasovi pokreti tijela, pogonjeni manifestacijama jedne od nekolicine bolesti, zorno prikazuju fizičku slomljenost Salvadorovog tijela, a njegovo lice suptilno, bez nepotrebne melodrame, govori o grižnji savjesti koja ga progoni. 

Almodovarov Dolor y gloria je drugačiji od većine njegovih filmova. Prvo, najintimniji je, što se može razumijeti, jer mu je sama tema osobna, odnosno autobiografska. No isto tako, neke od tema ili slika, poput voajerizma, golotinje, scena seksa, koje su uobičajeni autorov potpis, ovdje ne nalazimo.

Dolor y gloria je priča o gubitku, izoliranosti, samoći i čovjeku koji je povrijedio mnoge i kojega su mnogi povrijedili. Ujedno je i priča o tome kako je moguće i kako je potrebno, u cilju osobnog napretka, ispraviti loše stvari koji si učinio i bitnije - razumijeti loše stvari koje su ti se dogodile.

  • Коментари (10)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • TheMancic
    member
    04.02.2020. 08:15
    Dobar film njegovi filmovi su kao Tarantinovi sa posebnim stilom,zanr je samo Almodovar :)
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    25.01.2020. 20:51
    Hvala na komentarima o ovom filmu.
    Na prvi trailer mi nije ostavio neki utisak ali ću ga ipak pogledati.
    Vidim samo da su njegovi puleni ostarili za ovo vreme.
    Prethodni njegov film... Julieta (2016) je ostavio dobar utisak na mene.   
    Nadam se bar solidnom filmu. A volim evropski film.   
  • bgvracar
    Senior translator
    10.01.2020. 19:20
    [QUOTE=Freak37]Ako zelis odlican film , prosto samo nadji neki Almodovarov film.[/QUOTE]

    Kad jurim španske filmove, sve osim Almodovara dolazi u obzir (Paulo, Amenabar, Morales, Plaza, Balaguero...). Sve, sve, samo ne njegovi "ništa ni o čemu" filmovi, suludi likovi, uvrnute metafore (ograđujem se od ovog na temi, jer ga nisam gledao)... Dead  U engleskom jeziku postoji naziv za takav tip filmova - style over substance.
    bgvracar2020-01-10 23:50:09
;

{{message}}

{{item.title}}