Knives Out - Za tetku Agathu

Najnoviji film koji kao reditelj potpisuje Rian Johnson svojevrsni je omaž krimićima koje je onomad potpisala čuvena spisateljica Agatha Christie. Rian nije Kenneth Branagh, što je u ovom slučaju dobro, te nije omaž osmislio kao Murder on the Orient Express, već je u njega ugradio sopstvenu scenarističku viziju, jasno se rukovodeći stilom koji je u davno prošlo vreme gajila tetka Agatha.

Jedna bogataška smrt, okupljena (naizgled) ožalošćena porodica, puno skrivenih motiva, haizmatični detektiv-džentlmen, neizvesnost po pitanju identiteta ubice do poslednjeg trenutka... to je obrazac. Tako jednostavno, a tako retko eksploatisano u modernim CGI efektima savremenih holivudskih blokbastera. 

Ubijeni je Christopher Plummer, alias Harlan Thrombey, i sam pisac kriminalističkih romana. Desilo se to na njegov 85. rođendan. Detektiv Daniel Craig, alias Benoit Blanc pojavljuje se na piščevom velelepnom imanju, nastojeći da reši slučaj. I ne, on nije James Bond, što je posebna draž filma. On je prefinjeni gospodin, samo se ne zove Hercule Poirot i nema one smešne brkove. A, nema ni CGI-ja...

Ožalošćena porodica sastavljena je od mnogih poznatih lica. Tu su ćerka Jamie Lee Curtis, zet Don Johnson, sinovi Chris Evans i Michael Shannon, snaja Toni Collette... Mnogo zanimljivih i prilično pamegtno izvajanih likova... Svako sa svojim potpunim opravdanjem za postojanjem u filmu.

Ovaj film možete shvatiti i kao svojevrsnu igru u kojoj i sami učestvujete. Pokušajte da pronađete ubicu! 130 minuta bez dosada, a to nije mala stvar u današnje vreme. Reditelj koji iza sebe ima filmove poput Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi ili Looper, rekao bih, potpuno je iznenadio izletom u žanr (a rekao bih i u sistem razmišljanja) kojim se do sada nije baš preterano bavio - a to je kako napraviti veoma prikladan film bez šljaštećih efekata, potvrđujući onu prastaru da je od svega, ipak, najvažniji, inteligentno napisan scenario. Pa, koliko da košta - nek košta - ne mora uvek biti blokbaster... Niti biti pravljen da pokupi par "Oskara"...

 

 • Коментари (9)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • banisa2006
  Translator
  08.01.2020. 00:49
  Film je pre pre fantastican..ja super zadovoljan... ocena 10/10
 • titlovi.com
  Approval team
  01.01.2020. 22:28
  Prevod je uradio sinrazmetni 👍
 • alterego
  Active member
  30.12.2019. 20:07
  Odličan film 9/10