Joker - odličan, ali drama

Naslov ove recenzije mogao bi da bude i "Kako je Joaquin Phoeniks postao Jack Nicholson" (onaj iz Batman). Jer, ovo je tome kako je Džoker postao glavni Betmenov negativac. Dobro, Džekov Džoker nije Arthur Fleck, kako se zove u ovom filmu, već  Jack Napier, ali, ko za to još mari. Lepo je zamisliti da će Hoakin baš biti taj koji će izrasti u Džeka...

Ako se manemo ovih nelogičnosti po pitanju vlastitih imena, najnoviji Joker jeste odličan film. Kada se tome doda da je ovaj film dobio "Zlatnog lava" u Veneciji, kao prvi "superherojski" ikada, koji se okitio glavnom nagradom na nekom od najznačajnijih svetskih filmskih festivala (onim "velike trojke" - Berlin, Venecija, Kan), onda je uživanje utoliko veće. Jer, ovo jeste dobar film, i, sasvim sigurno predstavlja korak napred u poimanju budućnosti filma.

Ako treba da ga uporedim s nekim od klasičnih ostvarenja, mogao bih da povučem paralelu sa Taxi Driver. Finom ironija slučaja u oba glumi i Robert De Niro. U oba slučaja glavni junaci su neka vrsta gubitnika, neželjenih osvetnika, koji vremenom skliznu u ludilo prouzrokovano "smutnim vremenima". Ovde, u Joker, Artur Flek je neostvareni komičar, s izraženim, ali i čudnim mentalnim poremećajem, koji ga nagoni da se bezrazložno grohotom smeje u trenucima koje ne može da predvidi. I "tamo", De Niro je taksista i marginalac koji, zgrožen onim što mu svet nudi, izvitopereno uzima "pravdu" u svoje ruke. U Joker, De Niro glumi ostvarenog komičara, zvezdu šou-biznisa, koji u svoju TV emisiji dovodi razne "selebritije", pa se tako dokopa i Hoakina, videvši ga kako se preznojava u jednom svoj stand-up nastupu. 

Hoakin "Džoker" živi sa majkom, nekadašnjom kućnom pomoćnicom Betmenovog oca. Ona je uverena da je njen sin, zapravo i sin bogataša kandidata za gradonačelnika Gotama. Piše mu pisma u nastojanju da ga namoli za pomoć, ali ovaj ne odgovara. Stvari će kulminirati kada Hoakin/Artur dobije otkaz kao "putujući klovn", a ceo Gotam bude preplavljen talasom nasilja usled sve većih razlika između društvenih klasa.

Da li je ovo film za one koji se kunu u one "superherojske"? Ne znam. Ovaj Joker jeste ostvarenje koje nosi prvenstveno izuzetna gluma Hoakinova, uz izuzetne duge mimičke i gotovo kamerne pasaže njegove transformacije u antiheroja. Ovo nije akcioni ni "superherojski", ni "antiherojski" film, već više ozbiljna drama o ljudskom ludilu i posrnuću. Film posle koga ćete osetiti metalni ukus u ustima i zapitati se o svrsi komponovanja sveta na način na koji on funkcioniše. Nikako ne želim da uvredim žanr koji i sam veoma volim, niti stripovsku kulturu, ali ovaj Joker prilično sve to nadmašuje.

... Mada ta mala nesuglasica oko Džokerovog pravog imena...

  

 • Коментари (19)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  18.10.2019. 01:52
  Hoakim ih je zasenio sve redom, pa i legendarnog De Nira.     Jedan kritičar je već napisao..."“Joker” je u isto vreme tragedija i komedija, crna komedija i psihološki horor, društvena analiza i anarhistička kritika... "Joker" cinično pita gledaoce da li društvo pravi monstrume ili se monstrumi rađaju u društvu?"Cenim da je ovo mnogo više ljudska drama i tragedija, razvojni put jednog mladog, zlostavljenog, društveno neprihvaćenog i neshvaćenog čoveka, bez ljubavi i razumevanja, prepuštenog samom sebi i svojim najmračnijim delovima ličnosti. Gde nema svetlosti tu vlada tama. Tako je i sa ljudskom dušom. A potrebno je vrlo malo svetlosti da bi se u čoveku probudilo "dobro". Zapadni sistem vrednosti prednjači u alijenaciji/otuđenju ljudi. Čovek današnjice je obespravljen, u stalnom strahu za sopstvenom egzistencijom.Jokerov smeh je na neki način i poziv/molba u pomoć upućen ljudima oko sebe i društvu u celini. Ali na žalost na taj njegov poziv niko ne odgovara. Joker možda nije žrtva sistema ali je posledica nefunkcionisanja sistema."Joker je ozbiljno, dramaturški i karakterno moderno remek-delo savremene kinematografije."Jedan veliki iskorak u serijalu filmova o strip junacima. Nešto sasvim novo.
 • Atrahasis
  Junior translator
  17.10.2019. 23:33
  De Niro je dočarao hladnog i podrugljivog televizijskog voditelja baš kako treba. [прикажи го целиот коментар]
 • Vilin
  eXtreme member
  16.10.2019. 23:47
  Zaista fascinantan film i maestralna rola Hoakina Feniksa. Sjajan sociološki prikaz psiho-patologije sadašnjosti i nažalost budućnosti. Skoro u potpunosti se slažem sa osvrtom alex-dina i komšije Danila, osim što smatram da je De Niro i ovde vrhunski uradio svoju epizodu.