Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

JETT - Ženska protuteža

Ima već pune tri godine otkako je emitirana posljednja epizoda Cinemaxove akcijske serije Banshee. Anthony Starr je bivši zatvorenik koji preuzima identitet mrtvoga šerifa Lucasa Hooda, te se zarati sa svim mogućim mafijašima, narko-šefovima, itd... Sada je Cinemax odlučio da je red na žene. I to kakve žene. Carla Gugino je atipična moderna heroina. Istovremeno ranjiva, ali i opasna kao svi njeni muški pandani u sličnim akcijskim razbijačinama. Ono što njena junakinja Daisy „Jett“ Kowalski ima je plus u odnosu na muške mišićave prethodnike. Naime, ona ima biološku prednost, koju pametne žene otkako postoji pisana i nepisana povijest, koriste u situacijama koje mogu iskoristiti kao prednost. Koju im je priroda podarila. Jett spada u spomenute pametne žene. 

Nakon izlaska iz zatvora, nadarena provalnica Jett, vrlo je tražena roba u kriminalnom miljeu. Osim što je u tjelesnoj vezi s moćnim mafijaškim bossom Charliem Baudelarieom (Giancarlo Esposito - Breaking Bad), Jett obavlja posao na Kubi, koji je do grla uvali u nevolje. Naime, postaje žrtva ucjene istočno-europskog kriminalca Miljana Bestica (Greg Bryk), za kojega mora obaviti cijeli niz opasnih provala. Inače je život njene male kćerkice Alice (Violet McGrow) u opasnosti. Osim Jett, u igri je cijeli niz likova, koji su pravilu opasni za nju, njenu obitelj i suradnike. Nakon što nastrada njen dugogodišnji pouzdani suradnik i ljubavnik, Jett je prisiljena odgovoriti na nasilje- nasiljem. Koliko u tome može nadjačati svoje opasne muške protivnike, saznat će te ako pogledate svih 9 epizoda ove akcijske napetice.

Za tipičnu akcijsku seriju Jett, vrijedi zlatno pravilo: „strpljen-spašen“. Nakon četvrte epizode, bio sam u iskušenju da odustanem. Nekako miriše na već viđeno. Carla Gugino je Ok. Giancarlo Esposito doslovce je „otisnut“ iz Breaking Bad. Ista uloga, sve uostalom miriše na stoput viđeno. No, onda kreće... Od pete epizode zahuktava se lavina nasilja. Najednom više nema mobitela u rukama, niti je jedno oko na malom, a drugo na velikom ekranu. Oba oka su uperena na zbivanja u seriji. Kako serija odmiče, „cliffhangeri“ su sve žešći i žešći, umorstva sve okrutnija, a težište se s povremenoga seksa i erotike pomalo prebacuje na žestoku akciju. Od inferiornoga ženskoga lika, Jett pomalo postaje silom prilika akcijska junakinja. Na stranu talenti koji čine uspješnoga provalnika, no Jett može podnijeti i fizičke torture koje krase njene muške prethodnike, koji su se izranjavani vukli kroz cijele sezone (Banshee, Warrior). Kada se puca, onda se ozbiljno puca. Kada treba nekoga poševiti, Jett ga poševi.

Sve u svemu, klasična akcijska serija, Cinemax tipa. Sa stvarno dosta golotinje i seksa, sve ono što si plaćene kablovske mreže mogu priuštiti, za razliku od nekadašnjih državnih postaja, koje su morale često činiti ustupke moralnim vertikalama u kojekakvim odborima. Carla Gugino je nakon solidne uloge u The Haunting of Hill House, dobila eto svoju seriju. Nakon što je zadnja epizoda doslovce uvod u drugu sezonu, izgleda da nije razočarala svoju producentsku kuću Fearless Media Group. Odmah je targetiran i sljedeći veliki protivnik, tako da znamo da bude krvi do koljena u drugojsezoni.

Seriju je odradio Sebastian Gutierrez, najpoznatiji po filmu Gothika. I tamo je pokazao da zna pisati ženske likove (Halle Berry i Penelope Cruz). Serija spada u šminkerske što se tiče kamere i fotografije. Što je samo dodatni razlog za gledanje. Jedino je pitanje volite li akcijske serije? Ako volite, možete se slobodno zavaliti i zabaviti uz heroinu, koja ševi i ubija. Uglavnom muškarce....

Dodatak: Venezuelanac Guiterrez je prvi pisac/režiser koji je snimio film direktno za internet-distribuciju. Riječ je o YouTube filmu „Girl Walks Into The Bar“...

  • Коментари (1)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • srborus
    member
    13.10.2019. 14:34
    nema neke umetničke kvalitete,ali kao zabava je odlična....preporuka..
;

{{message}}

{{item.title}}