Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

I am Mother - Svima treba majka

Kad neko snimi prvi film u svojoj karijeri, a on bude kvalitativan žanrovski pomak u odnosu na važeće blokbasterske trendove - onda je to - TO! Reditelj Grant Sputore je napravio, pa... nazovimo je SF dramu, koja pleni svojom jednostavnošću!

I Am Mother je priča u kojoj se ceo film "vrti" oko dva glumca i jednog - robota! Tek pred kraj se tu umešaju još neki roboti na trenutak, ali da nešto toliko dugo "drži pažnju", s tako malo "resursa" - e, to je umetnost!

Glavni lik ove neobične priče je devojčica-tinejdžerka, poslednje preživelo živo biće na Zemlji (bar tako veruje), koju odgaja droid-majka u strogo kontrolisanim uslovima, želeći da baš ona bude ta koja će po zatrovanoj Zemlji posejati nov "zdrav" soj čovečanstva. U specijalnim kapsulama čuvaju se embrioni još devojčicinih "braća i sestara", koji će ugledati svetlost dana jednog trenutka kad droid-majka oceni da će novo čovečanstvo krenuti putem mira i saznanja, a ne uništenja i samorazornosti.

U takvu gotovo idiličnu sredinu, nedodirljivog "bunkera", devojčica pušta ljudsko biće koje dolazi iz spoljnjeg sveta! Kako će reagovati majka-robot, čiji je primarni zadatak da je sačuva po svaku cenu...

Ovo nije američki film, već - australijski. SF. Ne baš svojstven za kinematografiju te zemlje, mada i tu ima itekako interesantnih ostvarenja (pomenuću samo The RoverThe Infinite ManThe Gateway...)

. Uostalom, i jedan Mad Max potiče odatle... A, ako bi baš morao da tražim po atmosferi najsličniji film ovom - onda izdvajam Another Earth! Ko je njega voleo, svideće mu se i ovaj - sigurno!

Možda nije za ljubitelje žestoke akcije, ali njegova "kamernost", dovoljna je da nas opomene na to da nam je svima potrebna ljubav jedne brižne - mame... A, bez ljubavi - ne ide...

I, da, u filmu, glumi Hilary Swank. Zamislite da vam je ona - mama...

... A, Netflix... tata...

  • Коментари (13)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    29.12.2019. 22:24
    Film nije dosadan... mora se pažljivije pratiti...
    Pod 1 bih pohvalio izuzetnu ulogu mlade Dankinje Clara Rugaard (5.12.1997) koja me podseća na prvu značajnu ulogu Natali Portman.
    Ovo je njena najbolja uloga do sada, iako ih nema mnogo ali definitivno uloga koja joj je legla i koja je ulaznica za još neke buduće filmske hitove.
    Hilari je solidno odradila u svom stilu... AI tema, klasika...
    ALI kvari utisak par scena u filmu...
    Ulaz HS (po meni nelogičan i nepromišljen) i samo finale filma (jeste zbrzano).
    Čini mi se da je ideja odlična lai da su se malo preigrali kako je film išao ka kraju.

    Neke stvari su ostale nedorečene i nerazjašnjene što posebno iritira.
    Metak, slike,... npr.

    Preporučiti ovaj film ili ne?
    Teško pitanje.    

    * prevod je super, sem sitnog već pomenutog detalja. Mines nisu mine.
    Rudnici, rekao bih a možda čak i oni kontejneri za prevoz tereta morima/okeanima.
    Inače, odličan prevod. Ocena 5.   
  • Bad Spenser
    Active member
    28.12.2019. 19:08
    Dobar film. 7/10
  • dzindzin16
    eXtreme member
    21.12.2019. 17:52
    Svidja mi se ovo.Bas nije lose.
;

{{message}}

{{item.title}}