Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Taksi bluz

Nakon velikog uspeha koji je postignut s filmom Juzni vetar, premijera još jednog srpskog filma zakazana je u Hrvatskoj. Ovaj put, u pitanju je komedija Taksi bluz, a prikazivaće se u hrvatskim bioskopima/kinima nedelju/sedmicu dana nakon premijere u Bg.

Međutim, ako je s prvopomenutim filmom postignut "šmek", koji je potreban i za respektabilan van granica matične zemlje, ovaj drugi film je, ipak, rađen, čini se s prilično manje ambicija. Što, nikako ne znači da je loš, naprotiv. Ali...

Film o pomalo smušenom taksisti je prvo dugometražno ostvarenje koje potpisuje reditelj Miroslav Stamatov. Očigledno je, od početka do kraja, da je on isključivo želeo da snimi komediju, pa su i svi resursi tome podređeni. Ima tu smešnih scena, povremeno se čovek nasmeje, ali, u priči o neobičnoj noći koju proživljava taksista Andrija Milošević ima i "praznog hoda", koji je, uz malo više insistiranja na detaljima, mogao da se izbegne. 

Osnovni zaplet tiče se pojave mališana koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i upao u Andrijin taksi, u nameri da baš te noći pronađe svog nestalog oca, pošto mu je majka umrla (pomalo patetično za komediju to o majčinoj smrti,  zar ne?). Andrija taksira i, čekajući da se posveti pomoći dečaku koga glumi nadareni Todor Jovanović, tokom te noći susreće se s veoma čudnim mušterijama. Oni dolaze i prolaze kroz film, manje-više nedorečeni, ali, dobro, može da se kaže - takva je "taksistička" sudbina - oni su tu da saslušaju ili ne priče onih koje prevoze i, verovatno, nikad ih više ne sretnu.

Dakle, te "labavo" povezne ili "nepovezane" sudbine i priče čine osnovnu potku ove "lake" komedije, koja je, čini mi se, uprkos svemu, imala mogućnosti da "zaroni" i dublje, pa, možda čak i dosegne sudbinu (gledanost) koju je doživela jedna druga uspešna srpska komedija - Mali Budo. Čini mi se, da baš i neće biti tako, jer je, nekako, previše toga "umešano" u jednu čisto-žanrovsku odrednicu, pa tako imamo tu, osim dečaka kome je majka umrla, a koga slobodno možemo nazvati i "krunskim" likom u filmu, imamo i priličan broj scena u kojima se veoma lascivno govori (psuje) i gestikulira u vezi seksa (a, da pri tom nema niti jedne scene seksa u filmu), što odaje utisak da se nije baš vodilo preterano računa o ispravnom definisanju ciljne grupe kojoj je ovaj film trebalo prvenstveno da bude namenjen (zašto ne reći - ovaj film je mogao da bude baš lepa "porodična komedija"). 

Ocena? 

Zaključite sami...

 

  • Коментари (4)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    02.01.2020. 23:40
    Komedija 0 (nula) %, zabava 0 (nula) %...
    Ako ga je pisao i režirao onaj mali super...
    Ali toliko nahvaljen film kad ono daleeeekoooooo ispod proseka.
    Ne znam da li su od negde uzeli "mustru" ali scenario je plitak ko Gabrovačka reka, prejednostavan i ne drži pažnju.
    Ko je ovo istrpeo u bioskopu - odmah medalja.

    IMDB na mršavih 754 glasova: 6,9    Lična ocena:   0,1    

    * ovo 0,1 samo zbog nadimka Bambula.   
  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    28.11.2019. 16:27
    Odrađen je film površno , ja ovdje ne vidjeh zabavu , očekivao sam duplo više od glavnog glumca . Što se komedije tiče ne bih komentarisao .
  • DJIKI
    Active member
    20.01.2019. 20:24
    Одгледах синоћ и мада су око мене и тинејџери и озбиљни људи као нешто били задовољни виђеним, ја вероватно спадам у захтевне гледаоце и мени је овај филм за једнократну употребу. Слажем се са рецензијом, филм је могао тј. боље би било да је снимљен као "породична комедија", али се речник и неколике сцене уопште не уклапају у ту форму, и ту лежи контрадикторност јер је главна нит приче ипак судбина дечака из дома, иако је главни лик таксиста. За младе гледаоце тј. децу, филм обилује недопустивим, одвратним, ласцивним сценама, гестикулацијам, речником, тако да ја основце не бих водила у биоскоп да гледају овај филм, иако аутори вероватно мисле да је између осталог, намењен и деци. За остале........па, насмејаћете се неколико пута, а ја га видим као пропуштену шансу за нешто много квалитетније, дубље и на крају, духовитије.
;

{{message}}

{{item.title}}