Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Apostle - Osvježenje u okvirima žanra

Kada netko spomene horrore sa brutalnim ubojstvima, potocima krvi, obično pomislimo na franšize poput Friday the 13th, ili pak Halloween, eventualno The Texas Chain Saw Massacre. No da krvavo može biti sasvim drugačije pokazao nam je Gareth Ewans (Serbuan maut i Serbuan maut 2: Berandal). Postavio je radnju u prljavo i mračno doba, kraja Srednjega vijeka. Važan sloj ovoga neuobičajenoga filma je religiozni kult i sve nevolje koje iz toga proizlaze. I za kult obično smatramo da je pošast novoga doba, no Ewans je kult smjestio u ultra religiozno doba Srednjega vijeka, kada su neprijatelji Crkve ujedno bili neprijatelji kralja i društva u cijelini.

Thomas Richardson, misionar koji je izgubio vjeru u Boga, odlazi na udaljeni otok, kojim nemilosrdno vlada od crkve odmetnuti kult, potražiti otetu sestru Jennifer. Sestra je ionako jedina osoba do koje mu je još stalo na ovome svijetu. Izranjavan što fizički a još gore psihički, Thomas ne može bez droge izgurati dan. A na otoku ga čekaju brutalni ljudi, i još nešto što i nije sa ovoga svijeta...Thomas mora biti spreman na sve da spasi otetu sestru, pa ako treba ići do kraja, on je to voljan učiniti.

Netflix, koji puno više novaca i pažnje polaže na serijale, po kojima su poznati širom svijeta, ovoga puta je ubo neočekivani zgoditak sa ovim neuobičajenim horrorom. Odabravši producentsku kuću XYZ films, dobio je njihovoga glavnoga režisera, Garetha Ewansa, koji je napisao i režirao ovaj solidan horror uradak. Malo drugačije od njegovih dosadašnjih uspješnica („The Raid“ serijala ), no u stvari ispostavilo se da je malo osvježenje u okvirima žanra.

Prvi dio filma je koncentriran na sam način funkcioniranja kulta u Srednjem vijeku i polagano nas uvodi u krvavi pir, drugoga dijela filma. Upravo taj drugi dio je ono zbog čega većina ljubitelja horrora bude ovaj film nahvalila. Toliko brutalnih scena se sruči na vas, da nakon nekoga vremena oguglate na svo to komadanje, zabijanje metala u tijelo, krv koja postaje sastavni dio scenografije. Scenografija je veliki adut ovoga filma. Snimano je u Walesu, Port Talbotu. Kamera je odlična, sve je prožeto sa tim za Srednji vijek očekivano sivim i mračnim tonovima, pazilo se na detalje, pa seoce na otoku strave izgleda u potpunosti stvarno i  realistično.

Glavnu rolu, vrlo zapaženo je odigrao Dan Stevens, čovjek koji izgleda kao bratić Bradleya Coopera. No ovdje je nevjerovatno ušao u ulogu na kakve nismo od njega navikli. Bez njega ovaj film ne bi uspio prenijeti tu dozu ludosti, koja se od početka valja ekranom. Način na koji se on gega i tumara naizgled besciljno po otoku sa očima čovjeka koji je već „prešao na drugu stranu“ daje potrebnu dozu uvjerljivosti za ludilo koje se zavalja prema nama u zadnjoj trećini filma.

Ovaj film nije za svakoga. Ljubitelji The Wicker Man budu ovaj film nahvalili, ljubitelji Aleistera Crowleya isto tako, no nekima bude zasmetala određena naivnost glavne linije filma. Oni koji ne podnose brutalne scene bolje da ni ne gledaju ovaj film.

Zanimljivost: Ovo je nakon 2006. godine prvi film Garetha Ewansa na engleskom jeziku.

  • Коментари (25)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    08.12.2022. 22:19
    Nesto mi nije ostao u secanju, pocetka se secam i glavnog glumca, ali tad je ukupan utisak bio korektan, i to je to.
  • beogradski
    eXtreme member
    08.12.2022. 20:08
    Slazem se sto je protectore napisao
  • protectore
    Active member
    27.07.2020. 19:22
    Po meni, previše zbrčkano i nezadovoljavajuće.
    Zao mi je, film je dobro krenuo ... mistična pojava glavnog lika (Punisher), mračna atmosfera (Shutter Island), osveta u najavi ali ... najviše je bilo drame a završilo se neukusnom fantazijom. Thumbs Down
;

{{message}}

{{item.title}}