Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Goliath - Serija koja se ne propušta

Sudske drame, pravne zavrzlame, odvažni i nepotkupljivi odvjetnici, te svijet u kojem visoka politika i biznis kroje pravdu. Nije li to savršen svijet za ljubitelje filmova te naročito tv serija? Bez obzira voljeli mi više horrore, komedije ili pak drame, svijet odvjetnika i sudskih ročišta, sve nas okuplja ispred malih ekrana jer budi u nama želju da se zlo i zločin kazni, te da postoje ljudi koji budu stali u obranu naših prava kada se čitav sistem uroti protiv nas.

U svijetu tv serija sa pravnom tematikom David E. Kelley, Jonathan Shapiro znače puno. Dvojac koji stoji iza nekih najznačajnijih tv serija pravne tematike, poput, recimo, Boston Legal ili The Practice, godine 2016. opet udružuju snage i za Amazon rade pravničku visokobudžetnu seriju Goliath.

Glavnu ulogu je odlično u toj prvoj sezoni odradio Billy Bob Thornton, koji se izvanredno snašao u ulozi propaloga i opijanju sklonoga odvjetnika Billy McBridea. Billy je deziluzionirani odvjetnik kojega od samodestrukcije spašava Patty Solis-Papagan, nekonvencionalna odvjetnica koja se dočepala slučaja koji nadrasta njene sposobnosti. Utužit će veliku kompaniju a za to joj treba velika faca, kao što je Billy, taman i tako naizgled propao i vječito pod cugom. U toj prvoj sezoni, ulogu negativca izvrsno je odigrao William Hurt.

A sada nešto o novoj, aktualnoj sezoni, koja je na Amazonu išla u komadu prvog svibnja 2018. godine. Ovoga puta Billy bez obzira na silne novce koje ima ima i dalje tera po svome. Od pijanstva do do pijanstva. Sve dok ga prijatelj Oskar ne zamoli da mu spasi sina iz pritvora gdje bi trebao poslužiti kao žrtveno janje za dvostruko umorstvo koje nije počinio. Billy i inače sklon kao odvjetnik bitkama protiv sustava, te samoiskupljenju od vlastite autodestrukcije, kreće u borbu ni ne sluteći da ovaj slučaj bude nadrastao čak i njegove neprijeporne i nekonvencionalne mogućnosti. Usput se bude zaljubio i upleo u bitku sa zloglasnim meksičkim narko-kartelom. Bitku koja bude daleko najteža borba u njegovom životu...

Od iskusnih pisaca Kelleya i Shapira, palicu kao showrunner je preuzeo Clyde Phillips, najpoznatiji po seriji Dexter. Spomenuo sam ovu seriju, jer se njegov rad na toj seriji jako vidi i na Goliath. Bizarne smrti, odsijecanje udova i legendarne plastične „sale“ za komadanje. Zvuči poznato? U ovoj sezoni pojavljuje se jedno novo ime: Mark Duplass. Glumi bogataša Toma Wyatta koji kao da je izašao sa scene jedne druge odlične serije u kojoj je blistao Billy Bob Thornton - Fargo, toliko je opskuran i poremećen, kao da je iz Farga. Od novih lica pojavljuje se Ana de la Reguera, kao Marisol Silva, politička zvijezda L.A. u usponu, koja cilja na mjesto gradonačelnice metropole. Od starih pak, opet je Nina Ariadna nenadmašna kao Patty, opičena i beskrajno zanimljiva pomagačica Billiyu, koja ostaje uz njega i u najtežim trenucima, opasnima po život. Uglavnom, druga sezona je malo više okrenuta ka akciji i drami, a malo manje ka sudskoj seriji. Koliko je novoga toliko je i staroga. I dalje je naglasak na osobnostima, a casting je sjajan. Glumačka postava je uvjerljivo najveći adut ove sjajne serije, kako u prvoj sezoni, tako i u ovoj svježoj, drugoj.

Tko voli sudske, dramske serije koje nisu suhoparne, već obiluju čudnim i pomaknutim karakterima, neće imati dileme: gledati ili ne gledati. Ja tih dilema nemam. Ovo spada u serije koje se čekaju, jer znaš da ćeš dobiti malo drugačiju a opet prvoklasnu zabavu.

Zanimljivost: Kevin Costner je bio u najavama u castingu za prvu sezonu serije. Da je dobro što nije preuzeo ulogu Billya McBridea, pokazuje i činjenica da je Billy Bob Thornton za tu ulogu osvojio Zlatni globus 2017, što je pandan "Oscaru" za uloge u tv serijama.

  • Коментари (51)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Malac7
    member
    12.02.2022. 16:53
    Da li ce neko prevoditi S04? Pozdrav
  • kadetoni
    Moderator
    30.08.2021. 20:27
    Izvanredna serija, progutao sam prve dve sezone. 
    U trećoj, prve dve epizode su povukli ručnu, malo sporiji tempo.
    Gluma vrhunska, scenario odličan.
    Imam dve zamerke, (o tome kad završim celu treću) mada to ne umanjuje vrednost serije.
    Preporuka, velika.
  • puppet_master
    eXtreme member
    25.08.2021. 17:57
    [TUBE]https://youtu.be/uZtOCcXresQ[/TUBE]

;

{{message}}

{{item.title}}