Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Bad Samaritan - Psihopata za pamćenje

Režija: Dean Devlin

Od prvoga “Ramba“ do danas nagledali smo se na tone filmova, gdje su razne „Zelene beretke“, „Plave beretke“, specijalci i bivši marinci, ubojiti špijuni i slični ljudi sa posebnim vještinama, igrom slučaja uvedeni u po život opasne situacije. U nastavku filma zna se: ubi sve i vrati se sam. No postoji drugačiji pristup, pristup koga je proslavio Alfred Hitchcock. On je gurnuo u pogibelj obična čovjeka s kojim se gledatelj lakše mogao poistovjetiti, te je tako „kupio“ obične ljude ispred velikoga platna. Njegovi junaci čine sve da nekako prežive, a pritom ne sasijeku desetke zlih tipova u svakoj drugoj sceni. Na pamet mi pada npr. Rear Window, koji bi mogao biti neki širi okvir za pristup Devlina u filmu Bad Samaritan...

Sean je mladić koji i nema neki veliki cilj u životu. Radi kao vratar ispred poznatoga restorana u Portlandu, te bogatim gostima zajedno sa najboljim prijateljem Derekom, parkira skupe automobile. Ima curu, zgodnu studenticu, amaterski se bavi fotografijom i nema baš puno novaca za život. On i Derek su razvili unosan poslić sa strane. Bahatim gostima parkiraju aute, no pritom skoče uz pomoć GPS-a do njihove kuće, te pokradu sitnice, koje se neće odmah primjetiti  i nekako s njima povezati. Sve to ide dok jednoga dana Sean s Maseratijem bahatoga lika ne skoči do njegove vile. Tamo bude vidio nešto što nije smio. Nešto što mu preokrene život naopačke, te slijedi borba za goli život....

David Tennant, škotska glumačka legenda (Doctor Who, Broadchurch...) ovdje ima ulogu po mjeri. Glumi psihopatu Cale Erendreicha. Ako se film mjeri po negativcu, Bad Samaritan ima zagarantiran uspjeh kod publike. Vlada filmom na način da drugi glumci oko njega kao da ne participiraju dovoljno. No nije tako, cijela je ekipa filma dobra, solidna, no Tennant je iskusna glumčina, te je pojeo film, ulogom psihopatskoga negativca.

Dean Devlin, režiser, producent, pisac koji je „kriv“ za npr. Geostorm, Universal Soldier, Independence Day, ovdje pokazuje da su mu manje produkcije ipak bolje i uvjerljivije, da mu više leže. Ovo je punokrvni thriller, doduše bez horror dodatka, pa oni koji se upecaju na ono horror u opisu filma budu i malo razočarani. Nemaju zbog čega, jer i kao thriller ovaj film izaziva jezu kao nekada The Silence of the Lambs.

Film je producirala njegova kuća Electric Entertainment. Oni su producirali i Geostorm i Independence Day: Resurgence i The Librarians. Snimljen je po djelu „No Good Deed“, čiji je autor Brandon Boyce. Možda je bolje za Devlina da koristi tuđe priče nego ono što sam napiše, jer je ovo dosta bolji film od Geostorm i Universal Soldier.

Moja preporuka za sve ljubitelje dobrih thrillera, nemojte propustiti ovaj film. Oni koji očekuju horror neće biti oduševljeni, mada ima elemenata da im se film svidi.

 

  • Коментари (14)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • beogradski
    eXtreme member
    15.06.2020. 16:50
    Odlican film. A Robert Sheehan je cudan
  • smuti
    Banned user
    03.09.2018. 18:58
    Šta pričate, meni je film odličan.. odlična priča pravi triler.
  • protopik
    member
    01.09.2018. 08:22
    tako,tako,2
;

{{message}}

{{item.title}}