Skyscraper - Jednostavno, previše je...

Neki filmovi baš idu u svoju krajnost. Mogu da budu podnošljivi, ali, ko-zna-iz-kojih- pobuda, izrode se u parodiju samog sebe...

E, pa novi Dwayne Johnson napravio je upravo jedan takav "besmisao" u svom novom čudu - Skyscraper. Prema njemu čak i čuveni John McClane a.k.a. Bruce Willis izgleda kao "mala maca". O Ethanu Huntu da i ne govorim. A, priznaćete - to je već granično područje besmisla.

Dakle, ovo bi trebalo da je ozbiljan film. Dwayne je bivši pripadnik policajac, koji je na zadatku pre deset godina izgubio nogu, pa sad ima drvenu. Ali, oženio se medicinarkom koja ga je nedovala i s njom dobio dvoje dece. Sada je angažovan kao stručnjak za procenu bezbednosti u najvećem ikad izgrađenom neboderu na svetu, t.j. Hong-Kongu.

Ali, stvari i tu krenu po zlu, pa neki nevaljalci podmeću požar u tom neboderu, želeći da se obračunaju s milijarderom koji ga je podigao, ali nije platio reket, Dwayne je napolju, porodica mu je unutra, pa on mora da ih spasi. Onda kreće da se vere do džinovskim dizalicama i oblepljen izolir-trakama šeta se po simsovima zgrade u plamenu, izvodeći još sijaset vratolomija, koje, naravno, uključuju i spretno baratanje svojom drvenom nogom, koju po potrebi vadi i namešta, kao da je u pitanju mač kralja Artura...

Šta više reći, osim da se još na samom startu nazire kako će se stvari dalje razvijati, prilikom besmislene scene kada žena mu i Dwayne vode otprilike ovakav dijalog:

"Dragi, možeš li da mi popraviš mobilni?"

"Naravno, znaš, u 90 odsto slučajeva je potrebno samo da ga ugasiš i ponovo upališ!"

!!!

I, šta!?!?!?

Ništa, film ide dalje...

Čemu uopšte služi ova scena???

... Jeste, ima na kraju još jedna tako besmislena scena s gašenjem i ponovnim paljenjem jednog malo skupljeg gedžeta, ali se autori čak nisu ni potrudili da bar dovede u kakvu-takvu blagoironičnu uzročno-posledičnu vezu ova dva dela filma. Ili je to ispalo u montaži, ko će ga znati? U svakom slučaju, ispuštena je jedna, ma koliko bedna prilika, da se bar donekle neko ko bi morao iskupi za ovoliki transfer blama.

Reditelj Rawson Marshall Thurber, do sada je u Holivudu uglavnom snimao komedije ili srodne filmove i po njima postao poznat (Central IntelligenceWe're the MillersThe Mysteries of Pittsburgh...). Ovde je, nažalost, pokušao da se oproba u "ozbiljnom" filmu...

Zaboraviti, što pre...

Može da se gleda, ali čemu to???

Ima mnogo boljih načina za "utucavanje" vremena, pa makar morali da reprizirate i Die Hard!

 

 • Коментари (2)

За коментирање мора да бидете пријавени!

 • KrazyM
  Translator
  13.07.2018. 00:23
  Vjeruj mi IgaBiva, potjerao si mi više mušterija iz kina gdje radim svojim recenzijama nego bilo tko drugi. Svako toliko mi se pojave lokalni filmofili i ispituju me o filmu, da bi na kraju rekli da su pročitali na titlovi.com kako je film loš i da neće dati novce za tako nešto. Ti si noćna mora mog šefa i svakog distributera :D O filmu: čim je izašao prvi plakat filma gdje The Rock izvodi nemogući skok u neboder, znao sam šta očekivati, a na kraju to sam i dobio - "mozak na pašu" akcijski ljetni film. Mozak sam stavio na stand-by i prepustio se "eye candy" zabavi i nisam tražio previše smisla u priči i dijaozima tokom filma, već se fino nasmijao na iste. Ovo se odnosi između ostaloga baš i na onaj razgovor o paljenju i gašenju mobitela. Sve u svemu - jako zabavno ako znaš šta očekivati, ali rekao bih da si ti zahtjeviji gledatelj od mene. Molim te ne radi recenzije o Hotelu Artemis prije iduće subote. Hvala unaprijed :)
 • djcvrle
  member
  12.07.2018. 21:20
  Meni osobno Dwayne Johnson nikada nije bio osobito simpatičan,ponajviše kad su ga ubacili u Fast & Furious franšizu,koja je poslije toga krenula u sasvim neku drugu besmislenu dimenziju.Pa ako i pogledamo nekoliko njegovih filmova,sve je to mix/krađa ranijih puno boljih block-bustera .Sve u svemu,blijeda kopija tzv. nasljednika lika i djela Arnolda Schwarzeneggera,Sylvestera Stallonea i ostalih štemera...Ovaj film mogu eventualno pogledat samo u kućnom ambijentu,kad bude prigode :-)