Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Kolovrat protiv Nemanjića

U srpske bioskope stigao je ruski spektakl, napravljen tako da po svemu može da parira holivudskim blokbasterima slične ratničko-epsko-istorijske tematike.

Legenda o Kolovrate je visokooktansko-budžetni proizvod koji se lako gleda, mešavina ratno-istorijske faktografije i fantastičnih elemenata bliske ruskoj mitologiji. Priča je to o ratniku po imenu Evpaty Kolovrat, iz 13. veka, koji je bio svedok mongolskog razaranja grada Rjazana, i kao takav poveo hrabru družinu preživelih u osvetu. Neprijatelj, koga je predvodio Batu-Kan bio je brojčano previše nadmoćan da bi Kolovratova borba završila uspešno, ali je svojim herojstvom učinio da mu se čak i mongolski vladar divi, te mu tako, po smaknuću i ukaže dužne počasti.

Besprekorno snimljen, šljašteći gde treba, ubedljivih akcionih scena i dovoljno patetičan da izazove saosećanje gde je predviđeno, film čiji su reditelji Dzhanik Fayziev i Ivan Shurkhovetskiy, još jedan je dokaz da su Rusi mnogo uložili u "filmsku revoluciju", koja treba njihove "poglede na svet" da približe "zapadnom gledaocu". Šteta je što srpske kolege nisu i sami uvideli kako da teme iz istorije našeg naroda učine "prijemčivim", a ne da sami sebe još jednom izvrgnemo podsmehu (Nemanjici-radjanje kraljevine, gde ste?").

E, sad, ovo, ipak, nije film za one koji očekuju "ozbiljniji pristup" materiji koju obrađuje. U dva sata trajanja utkana je i dovoljno doza elemenata fantastike, da, ipak, ne može da se govori o "doslovnom traganju za istorijskim činjenicima". Uostalom, pojam "kolovrat" i jeste neka varijanta starog slovenskog simbola bliska "svastici", te kao takav ovaj film ima i dozu mističnosti koja nije dovoljno objašnjena, da bi kao potpuno delo ostao mnogo upamćeniji nego što je to predviđeno "na prvu loptu". 

  • Коментари (45)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • mmilo42
    member
    09.01.2019. 11:31
    srednja žalost 3/10
  • beogradski
    eXtreme member
    30.07.2018. 19:49
    OK. Moze da se odgleda ko voli ovaj zanr. BTW, imam zamerku sto Rusi uvek sinhronizuju druge jezike, u ovom slucaju ''mongolski''. A druga zamerka je onaj medved koji kao ne ubija Ruse )
  • Mufa
    member
    24.07.2018. 23:35
    Nekako kad gledam ove filmove što ruje prave, uhvati me nostalgija. Slab sam na te ljudke odnose i osjecanja kojih više nema skoro uopće u zapadnoj kinematografiji. Kod nas na balkanu i ruja stvarni heroji umiru mladi. Dobar, a bio bi i bolji da nije based on historical event...
;

{{message}}

{{item.title}}