Zimna wojnaPogledaj trailer!

Филм

драма, историски, музички (2018)

Zimna wojna

Оцена од корисниците
-
7,6
Zimna wojna

Наслов:

Студена војна

Година:

2018

Жанр:

драма, историски, музички

Траење:

89 мин

Режија:

Pawel Pawlikowski

Сценарио:

Janusz Glowacki
, Pawel Pawlikowski
, Piotr Borkowski


Главни улоги:


Jeanne Balibar
  >  Juliette
Cédric Kahn
  >  Michel
Drazen Sivak
  >  Sleuth 1
Tomasz Kot
  >  Wiktor
Joanna Kulig
  >  Zula
Slavko Sobin
  >  Sleuth 2
Aloïse Sauvage
  >  Waitress
Anna Zagórska
  >  Ania
Tomasz Markiewicz
  >  Leader of ZMP
Izabela Andrzejak
  >  Mazurek
Kamila Borowska
  >  Mazurek
Katarzyna Ciemniejewska
  >  Mazurek
Joanna Depczynska
  >  Mazurek

Опис:


Приказна за тажна љубов во време на Полската република. Фокусот е на хероите кои не можат да живеат еден со друг, но ниту разделено. Тоа се Зула, млада пејачка и Виктор, пијанист во 'народен' бенд. Нив првин ќе ги спои фасцинацијата, потоа и љубовта, но тогаш ќе навлезат во опасност поради политичките случувања околу нив.

Oбработил/ла:

icemaher
  • Слично за гледање
  • Коментари (3)
  • Wildlife

    Wildlife (2018)

    драма

    Jeanette (Cary Mulligan) i njezin muž Jerry (Jake Gyllenhaal) žive u gradiću u Montani početkom 1960-ih. Njihov brak dolazi na kušnju kad Jerry izgubi posao i pošalju ga na nekoliko tjedana kao...
  • Two for Joy

    Two for Joy (2018)

    драма

    Svi mogući porodični problemi isplivavaju na videlo tokom njihovog boravka u gradu na obali...
  • Fuga

    Fuga (2018)

    драма, мистерија, трилер

    Alicja pati od amnezije i pokušava da ponovo izgradi svoj život. Dve godine ranije, vratila se u svoju porodicu, da bi, uprkos svojoj volji, prihvatila ulogu žene, majke i ćerke. Njen otuženi muž i...
  • El Ángel

    El Ángel (2018)

    биографски, драма, криминалистички

    Carlitos je sedamnaestogodišnjak s držanjem filmske zvijezde, kovrdžav, plavokos i plavook. Već u najranijem djetinjstvu žudio je za stvarima drugih ljudi, ali je tek u ranoj adolescenciji otkrio...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • 27.02.2019. 06:19
    uffffffff dobarrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  • 2b0rn0t0b
    eXtreme member
    08.02.2019. 11:53

    Čudi me da o ovom filmu nema ni jednog jedinog komentara, tim pre što je reč o jednom od onih filmova koji su polarizovali gledalište. Naime, ovaj film najčešće ili obožavaju, ili ga pljuju. 

    Ne pripadam ni jednoj od pomenutih grupa, najpre bih mogao reći da je ovo jedan solidan film koji inklinira ka oceni vrlo dobar, ali da je izuzetan, perfektan ili remek-delo - ne bih se složio.

    Kao prvo, u poređenju sa njegovim prethodnim filmom "Ida" iz 2013. "Hladni rat" mi deluje mlako, nedorečeno i pomalo nategnuto, sve do finala, koji je možda i najuspelije rešen.

    "Hladi rat" je dobar, čak vrlo dobar film, ali ipak slabiji od prethodnog. "Ida" je nagrađena oskarom za najbolji film na neengleskom govornom području i nagrada je potpuno zaslužena. Film pleni i temom i načinom na koji je snimljen, vizuelno je neobično rešen i veoma, veoma mi se dopao.

    Mnoge stilske odlike iz "Ide", Pawlikowski je ponovio i u ovom filmu. Film je crno-beli, snimljen u akademskom formatu (4:3), smešten u slično vremensko razdoblje (kraj 40-ih i početak 50-ih) sa političkim fonom na kojem se odvija, izuzetno vizuelno stilizovan, sa izvanrednom muzikom kao možda i najboljim segmentom filma. 

    Film je ljubavna priča o Viktoru i Zuli, dvoje poljskih muzičara iz različitih društvenih slojeva i njihovoj fatalnoj ljubavi koja se odvija s ove i one strane ondašnje gvozdene zavese, od Poljske, preko Jugoslavije, do Francuske (i nazad).

    Pod jedan, mada nije najveća zamerka, ovakvih filmova, u kojim politika razdvaja one koji se vole, ima poprilično. Dakle, tema nije posebno originalna. Nikakav problem, malo je onih sasvim originalnih filmova koji se "ne oslanjaju" na prethodnu filmsku tradiciju i na ovaj ili onaj način tematizuju nešto što je već snimljeno.  Dakle, ako po temi nije originalan, šta je onda "ono" po čemu se izdvaja?

    U prvom redu - po vizuelnoj lepoti. Kao i "Ida" i ovaj je napravljen tako da podseca na film noire, što filmu daje šarm, vizuelnu lepotu, ali ne i dubinu.

    Pod dva - pomenuh muziku kao najbolji segment filma. Da, muzika, ali ne ona prateća, već baš ona izvođena od strane samih aktera filma. Od lepih poljskih i ruskih narodnih napeva i pesama, preko horskih kompozicija, do kabaretskog jazza, muzika u filmu naprosto pleni.

    Najslabija karika ovog filma, i to je moja najveća zamerka, je neuverljivost njihove ljubavi. Dakle, problem je, po meni u samom epicentru filma. Naime, ja nekako nisam mogao da poverujem u tu, kako već rekoh, sudbinsku ljubav i strast koja traje punih 15 godina i koja je zapravo klica njihove zajedničke propasti (ovo shvatiti veoma uslovno). 

    Prosto, u jednom filmu koji se bavi ljubavnim odnosom, očekuješ neku nežnu, ovakvu ili onakvu, ljubavnu priču, ili barem naznake nastanka, razvoja te ljubavi. U filmu toga nema. Njihov ljubavni odnos u zaćetku dat je nekako šturo, bez mnogo detalja, više kao datost u koju treba da poveruješ. Dakle, nedostaje mi ono ključno - nedostaje neka strast, neka posvećenost, neka emotivna (ili telesna) bliskost. Nisam ništa od toga video u filmu. Kao da je Pawlikowskom bitnije bilo da kroz film da manje-više eksplicitnu kritiku totalitarnog sistema koji se po defaultu protivi ljubavi kao subvezivnom osećanju koje je antidržavno, nego da produbi njihov emotivni odnos.

    Pomenuh kraj kao najuspeliji. Ne smem otkrivati o čemu se radi, ali je Pawlikowski krajem uspeo da konačno dostigne onaj nivo suptilnosti i sugestivnosti iz "Ide", da sugerše, naznači i potcrta ljubavnu  tragiku. Pažljivo gledajte kraj, može lako da vam promakne ono što režiser ne pokazuje direktno, već samo sugeriše.

    Daleko od toga da ga ne preporučujem, naprotiv. Trebalo bi ga pogledati, i siguran sam da će biti puno onih kojima će se jako, jako dopasti, ali ja, iz svih gorenavedenih razloga, prosto nisam taj.


    2b0rn0t0b2019-02-08 12:28:50
  • bojan969
    Administrator
    25.10.2018. 20:51
    ivannis hvala za prevod👍

{{message}}

{{item.title}}