The TrackerPogledaj trailer!

Филм

драма, историски, вестерн (2002)

The Tracker

Оцена од корисниците
-
7,388%
The Tracker

Наслов:

Tragač

Година:

2002

Жанр:

драма, историски, вестерн

Траење:

90 мин

Режија:

Rolf de Heer

Сценарио:

Rolf de Heer


Главни улоги:


Damon Gameau
  >  The Follower
David Gulpilil
  >  The Tracker
Grant Page
  >  The Veteran
Gary Sweet
  >  The Fanatic
Noel Wilton
  >  Fugitive

Опис:


1922. godine negde u Australiji je australijski domorodac optužen da je ubio belkinju. Tri belca dobijaju zadatak da ga uhvate uz pomoć vrlo iskusnog tragača. Započinju lov na čoveka ne znajući da će njihovi unutrašnji sukobi i rasizam biti mnogo opasnije stvari od čoveka kojeg proganjaju.
  • Слично за гледање
  • Коментари (6)
  • Samson and Delilah

    Samson and Delilah (2009)

    драма, љубовен, романса

    Samson i Delilah žive u aboridžinskoj zajednici u australskoj pustinji. Sve ide u krug, ništa se ne mijenja i čini se da nitko ne mari za to. Dvoje tinejdžera će uskoro otkriti kako okrutan može biti...
  • Charlie's Country

    Charlie's Country (2013)

    драма

    Чарли живее во оддалечена абориџинска заедница на северот од Австралија, каде владиното интервенирање во нивниот традиционален начин на живот оставило бројни жители, вклучувајќи го и Чарли, во...
  • Tracker

    Tracker (2010)

    драма, акција, авантура, вестерн

    Сместена во 1903, ТРАГАЧ е драма во која Арјан (Реј Винстон), преживеан герила борец од Втората бурска војна во Јужноафриканска Република, пристигнува во колонијален Нов Зеланд, каде му е ветена...
  • Le temps retrouvé, d'après l'oeuvre de Marcel Proust

    Le temps retrouvé, d'après l'oeuvre de Marcel Proust (1999)

    драма, љубовен, романса, воен

    Marcel Proust (1871-1922) is on his deathbed. Looking at photographs brings memories of his childhood, his youth, his lovers, and the way the Great War put an end to a stratum of society. His...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    18.09.2023. 09:03
    Realno nisam puno pogledao filmova od Rolf de Heer-a ali svaki koji sam pogledao mi je bio dobar, i nakon toga je sledila preporuka. Morah da napišem i o datom filmu, podseti me jedna knjiga.

    Dato ostvarenje je vrhunsko, nekako moćno i univerzalno. Eto ako neko čita može i da preskoči, i da pogleda film, mislim da definitivno vredi.

    Dakle odlična parabola rasizma i kolonizacije, i sve što isto nosi i povlači za sobom,  i `traganje` ka... pa videćete fino zamišljeno, znalački vodjeno od scenariste i režirera, kao i glumaca, dakle  i još nešto što ću napisati.

    Ok oko prirode, lepo su predstavljeni pejzaži. Dinamika i tempo baš po mom ukusu, dugi kadrovi isto lepo potrefljeni, ima jedan odličan pri kraju.

    Medjutim od početka zanimljivost, akteri bez imena i pritom razlike u životnim dobima, dovoljno ‚ kao arhetipovi.

    Originalna muzika i odmicanje sa realnih scena na slike videćete u kojim trenucima filma (  podsećaju na stare slike Aboridžina , ekspresija a meni impresija), kao svedočanstvo užasa, i meni neshvatljivih stvari.

    Gluma mi je kod svih glumaca kako  treba.
     
    E sad Tragač, da  David Gulpilil  je  maestralno je izneo ulogu, a zanimljivi su njegovi dijalozi sa Fanatikom, crni humor u zaslepljenosti i koliko ironije,  a opet je toliko svestan života, stavrnosti, prirode i svog kulturnog nasledja.
     Da i moral, prikazana je i ta relativnost ,  i  na kraju ipak se daje  nada, ali znamo kako je sve to prošlo, ali da, treba dati nadu.

    Eto ukratko, da ne dužim, u svakom slučaju preporuka.

    Hvala za prevod! To zaboravih.


    AlexDeLarge2023-09-18 09:09:21
  • puppet_master
    eXtreme member
    22.06.2022. 15:26
    Bump Approve

    [TUBE]pfIKC7HkZQ4[/TUBE]
  • puppet_master
    eXtreme member
    29.07.2017. 12:12
    Hrabar, stilom upečatljiv, sniman na velelepnim lokacijama australijske prirode, gorak, mučan, i bez eksplicitno prikazanog nasilja brutalan, film sa temom divlje rasistićke mržnje prema Aboridžinima, koji se ovde tretiraju poput stoke bezvrednih života (mada, ne znam ni ko bi stoku tako tretirao Ouch), film koji nam govori o zbilja mračnom vremenu skorašnje istorije Australije, tom bljutavom, svirepom odnosu belog čoveka prema crnom, osvajača-pokoritelja prema robovima.

    Centralni lik je naslovni Tragač (glumacka ikona Australije, David Gulpilil, koji je kao momak glumio u fenomenalnom Walkabout, verovatno kao prvi Aboridžinski glumac), tip koji je priključen tročlanoj ekipi potere za crnim covekom optuženim za ubistvo bele žene, koji im beži kroz divlje australijske predele 1922. godine. Na čelu potere je Fanatik, sa njim je tu Veteran, a odmah do njega Sledbenik/Pratilac, dopada mi se takva, bezimena podela likova, sve se ionako svodi na odnose koji ti ljudi imaju jedni sa drugima. Kako priča odmiče, saznajemo sve više o njima, uz ponegde mučne, uznemiravajuće scene, istovremeno i sa zabavnim obrtima, u večitom tihom ratu Tragača sa svojim tlačiteljem, gde se ne zna ko koga vodi, ko koga kontroliše, ni ko će na kraju izvući deblji kraj.

    Film koji daje glas, ili mozda pre krik Aboridžinima, bacajući nešto svetla na neopisivo svirepu rasisticku mržnju koja je dugo tamo bila na delu, istovremeno slaveći dobroćudnost, lukavost, kulturu ovog australijskog po strani gurnutog stanovništva. Film je ujedno nesvakidašnja, efektna saradnja različitih umetnika, samog režisera, slikara i muzičara, koji se svojim izrazom smenjuju tokom filma koj deluje na sva čula. U sred priče zaori se pesma Aboridžanskog muzičara, kao pesma u sklopu same priče, krcata emocijama...tugom, buntom, bolom i prkosom, uz povremene poglede na slikarska platna, savršeno uklopljenim u film.

    Gulpilil, kao centralni glumac, savršen, predeli prelepi, pripovedanje pitko a sadržajno, tema bezvremena. Nije ovo samo užas kolonijalizama, rasizam, zatucana slepa mržnja, brutalnost, autoritet protiv bunta, sužnji protiv tlačitelja, ni samo sudar civilizacija i kultura, već i to večito prokletstvo ljudskog soja, slepilo za istinske vrednosti u fanatičnoj opsesiji (pseudo) razlikama, u svom skrivenom obliku sveprisutno i danas, svuda.

    Preporuka.
    puppet_master2017-07-29 12:36:48

{{message}}

{{item.title}}