The Thin ManPogledaj trailer!
Оцена од корисниците
-
8,197%
The Thin Man

Година:

1934

Жанр:

криминалистички, мистерија, комедија

Траење:

91 мин

Режија:

W.S. Van Dyke

Сценарио:

Frances Goodrich
, Albert Hackett
, Dashiell Hammett


Главни улоги:


Myrna Loy
  >  Nora Charles
Maureen O'Sullivan
  >  Dorothy Wynant
William Powell
  >  Nick Charles
Cesar Romero
  >  Chris Jorgenson
Edward Brophy
  >  Morelli
Edward Ellis
  >  Clyde Wynant
Minna Gombell
  >  Mimi Wynant Jorgenson
Porter Hall
  >  MacCaulay
William Henry
  >  Gilbert Wynant
Harold Huber
  >  Nunheim
Natalie Moorhead
  >  Julia Wolf
Nat Pendleton
  >  Guild
Cyril Thornton
  >  Tanner
Henry Wadsworth
  >  Tommy

Опис:


Film je snimljen prema kriminalističkom romanu američkog pisca Dashiela Hammetta, originalno objavljen 1934. godine u časopisu Redbook. Radnja se događa u New Yorku za vrijeme Prohibicije, a protagonist je Nick Charles, privatni detektiv grčkog porijekla koji je prekinuo karijeru nakon ženidbe za Noru, pripadnicu otmjenog društva, ali koji će se ponovno dohvatiti detektivskog posla nakon što nestane bogati njujorški patrijarh. The Thin Man se od ranijih Hammettovih hard boiled romana ističe velikom količinom humora, kao i domišljatim dijalozima između Nicka i Nore Charles; većina kritičara i povjesničara vjeruje da ih je Hammett napisao na temelju vlastitih razgovora sa dugogodišnjom partnericom Lillian Hellman.

The Thin Man je Hammettu bio posljednji, ali i najuspješniji roman. Već iste godine je snimljena istoimena filmska adaptacija sa Williamom Powellom i Myrnom Loy, čiji je uspjeh potakao snimanje nekoliko nastavaka, za neke od kojih je scenario napisao sam Hammett.

Oбработил/ла:

Kneginja
  • Слично за гледање
  • Коментари (2)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • A2D2
    eXtreme member
    16.03.2011. 10:46
    Evo još zanimljivosti :

    Priča o "Mršavku" započinje romanom "The Thin Man" glasovitog Dashiella Hammetta. "The Thin Man" peti je i posljednji roman pisca, pijanca i simpatizera komunističke partije Hammetta, koji nikada nije imao sreće s kritikom iako se njegovi romani "Malteški sokol", "Stakleni ključ" i "Krvava žetva" mogu mjeriti s Faulknerovim, Fitzgeraldovim ili Hemingwayevim romanina. "The Thin Man" manje je tipičan Hammettov uradak, slabiji u odnosu na spomenute kriminalističke klasike, a i scenaristi filma Albert Hackett i Frances Goodrich (koscenaristi Caprina "Divnog života") podosta su promijenili njegov predložak, no pisca je zanimljivo spomenuti jer je likove detektiva Nicka Charlesa i njegove supruge Nore osmislio po uzoru na samoga sebe i svoju veliku ljubav, dramatičarku Lillian Hellman.
    Ključnu ulogu u nastanku "Mršavka" imao je redatelj Woody S. Van Dyke, znan kao i One Shoot Woody, MGM-ov profesionalac koji nikada nije prekoračio budžet ni potpisao financijski neuspješan film. Van Dyke je tipični pripadnik hollywoodske stare garde, formalno neobrazovan tip koji je kao mali glumio ali i radio kao željezničar, električar, kopač zlata, a navodno i plaćenik u Meksiku.

    Najveći dio Van Dykeova opusa još uvijek je nedovoljno revaloriziran, iako u filmografiji ima takve bisere poput "White Shadows in the South Seas", čiju je režiju preuzeo od Roberta J. Flahertyja, i eskimske drame "Eskimo". Van Dyke se nije isticao nekim osobitim stilom, štoviše, riječ je o jednom od najnevidljivijih redatelja tzv. nevidljivog stila, no bio je majstor za usklađivanje talenata koji su mu bili na raspolaganju. Upravo je Van Dyke na snimanju "Melodrama s Manhattana" zapazio nevjerojatnu kemiju između Williama Powella i Myrne Loy, uvjerivši šefove MGM-a da ih promoviraju u par. Nepovjerljivi studio dao mu je mizernu lovu i skromnih 18 (po nekim izvorima 14 dana snimanja!), no on je svejedno isporučio hit. Priča "Mršavka" je klasični "whodunit". Slavni bivši detektiv Nick živi od rente svoje imućne supruge Nore i nastoji pobjeći od zločina i istraga, no kada ga oni sustignu, raspetljava ih uz pomoć supruge i psa Aste. Mudri Van Dyke uredno je ispričao priču, no kudikamo se više posvetio onom najboljem čime je raspolagao - kemijom između Loyice i Powella. Više od krimića, Van Dykea je zanimao screwball. Serijal "Mršavko" zapravo je priča o tome kako brak može biti uzbudljiv, lagodan i seksi. Eskapistički orijentirani MGM odgovorio je na ekonomsku depresiju fantazijom u kojoj je naizgled sve nerealno - bogati i dokoni likovi žive bezbrižno od rente, odijevaju se vrhunski, vole zaviriti u čašicu, a njihov pas bolje živi nego dvije trećine američkih građana. Koliko god MGM bježao od svakodnevnice ona ga uspije stići: Nora i Nick Charles žive bezbrižno, no svuda oko njih su ljubomora, zavist, organizirani kriminal i gomile leševa. Vrijednost i zanimljivost "Mršavka", međutim, ne leži ni u priči ni svijetu kojim se bavi, već u briljantnim ulogama Williama Powella i Myrne Loy. Van Dyke je znao da jedino što u bračnom filmu mora biti uvjerljivo jest mogućnost da su glavni glumci uistinu supružnici, i u tome je u potpunosti uspio. Majstor za rad s glumcima i stvaranje opuštene atmosfere, postigao je da Loyica i Powell izgledaju kao da su 50 godina u braku, promoviravši ih u idealne filmske supružnike, iako je svaki od četiri braka Myrne Loy neslavno završio, baš kao i prva dva braka Williama Powella.

    Između drugog i trećeg nastavka, serijal "Mršavko" preživio je Powellovu depresiju izazvanu smrću njegove velike ljubavi Jean Harlow i glumčev zloćudni karcinom. U pauzi između četvrtog i petog "Mršavka", za vrijeme Drugog svjetskog rata, Myrna Loy je glumačku karijeru privremeno zamijenila humanitarnom, a W. S. Van Dyke je, ne dočekavši peti nastavak, smrtno bolestan 1943. sam sebi oduzeo život. Dugo godina poslije, Myrna Loy izjavila je da je Van Dyke vjerojatno bio jako tužan čovjek, iako ga se nikada nije moglo vidjeti potištenog. Da je tako okončan život nekog belgijskog ili gruzijskog redatelja, oko njegova bi se djela zasigurno stvorio kult, no Woody je još uvijek samo jedan od brojnih hollywoodskih zanatalija. Prije "Mršavka" Myrna Loy je u svega devet godina odigrala nevjerojatnih 80-ak uloga uglavnom egzotičnih zavodnica da bi Van Dyke preko noći od nje napravio ideal hollywoodske supruge. Ona i Powell bili su glumci kakvima suvremeni Hollywood oskudijeva, snažne i karizmatične pojave koje su igrale same sebe, zato se njihova gluma i doima toliko prirodnom. Umjesto junaka, 60-e i 70-e godine prošlog stoljeća donijele su antijunake, a glumce i glumice jedinstvenog izgleda zamijenili su momci i djevojke kakve svakoga dana srećemo na ulici.


    "Dean Šoša (Dio teksta iz tjednika Nacional)"
    A2D22011-03-16 10:47:08
  • A2D2
    eXtreme member
    16.03.2011. 10:44
    THE THIN MAN (1934)



    Država : SAD,93 min. (Cosmopolitan, MGM)
    Boja : crno-bijelo
    Jezik : engleski
    Ocjena na imdb : 8,1/10
    Režija : W.S.Van Dyke
    Uloge : William Powell, Myrna Loy, Maureen O'Sullivan, Nat Pendleton
    Nominacije za Oscara : Hunt Stromberg (najbolji film), W.S.Van Dyke (režija), Frances Goodrich (scenarij), Albert Hackett (scenarij), William Powell (glavna muška uloga)

    Radnja :

    Nick Charles (William Powell) je službeno umirovljeni detektiv, ali se osobno zainteresira za nestanak ekscentričnog izumitelja "mršavka" iz naslova čiju kćer (Maureen O'Sullivan) Nick već odavno poznaje.Izumiteljeva sudbina postaje još upitnijom kad se pojave komplikacije povezane s njegovom sumljičavom ljubavnicom, upornom bivšom suprugom i njenim pohlepnim suprugom...

    Zanimljivosti :

    - priča je sporedni dio filma.Ono što je važno to su vrckavi dijalozi  između bogate i soficticirane Nore (Myrna Loy) i njena oštoumnoga pripitog supruga (William Powell)

    - prvi popularni supružnički detektivski par, oni ne samo da se vole već su jedno drugom dragi, a da pritom nisu dosadni, udvorni ili glupi

    - popuralnost ovoga serijala sa nastavila kroz još četiri filma, kao i kroz radijsku i televizijsku seriju, a bila je i nadahnuće na neke serije...

    Nezaboravni dijalog
    :

    Uvod:

    #Kad On jedne noći razoruža neželjenoga gosta idućeg juta novine izvještavaju o tome#...

    - Nick : "Dobio sam dva metka u "Tribuneu"
    - Nora : "Pročitila sam da si dobio pet metaka u tabloidima"
    - Nick : "Nije istina. Nije se ni približio mojim tabloidima"

    TRAILER

    [TUBE]nSNJ-8ouQEM[/TUBE]

    Titlove možete preuzeti OVDJE

    Dio teksta preuzet iz knjige 1001 film koji morate pogledati

{{message}}

{{item.title}}