TalvisotaPogledaj trailer!

Филм

драма, воен (1989)

Talvisota

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
7,9
Talvisota

Наслов:

Talvisota

Година:

1989

Жанр:

драма, воен

Траење:

199 мин

Режија:

Pekka Parikka

Сценарио:

Pekka Parikka
, Antti Tuuri


Главни улоги:


Samuli Edelmann
  >  Private Mauri Haapasalo (as Samuli Edelman)
Markku Huhtamo
  >  Private Aatos Laitila
Kari Kihlström
  >  Lieutenant Jorma Potila
Esko Kovero
  >  Medical Corporal Juho Pernaa
Konsta Mäkelä
  >  Private Paavo Hakala
Taneli Mäkelä
  >  Private Martti Hakala
Vesa Mäkelä
  >  Lieutenant Yrjö Haavisto
Matti Onnismaa
  >  Corporal Veikko Korpela
Heikki Paavilainen
  >  Private Vilho Erkkilä
Antti Raivio
  >  Corporal Erkki Somppi
Tomi Salmela
  >  Private Matti Ylinen
Aarno Sulkanen
  >  Captain Sihvo - battalion commander
Martti Suosalo
  >  Private Arvi Huhtala
Timo Torikka
  >  Private Pentti Saari
Vesa Vierikko
  >  2nd Lieutenant Jussi Kantola

Опис:


Set during World War 2. After Nazi Germany invaded Poland in September 1939, Russia attacked Finland in November 1939. Finnish reservists leave their homes and go to war. The film focuses on two farmers from the municipality of Kauhava in the province of Pohjanmaa/Ostrobothnia, brothers Martti and Paavo Hakala, serving in a Finnish platoon.
  • Слично за гледање
  • Коментари (2)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    24.06.2018. 04:52

      Gore navedenom opisu mogu da dodam da je Finska bila u grupi država koje su pripadale ruskom carstvu. Lenjin se, da bi sproveo svoju revoluciju bez stranih uticaja, idrekao tih teritorja. Čija JOba je mislio drugačije kad je napao Finsku i kad je potučen do nogu.

      Talvisota spada u onu grupu dobrih ratnih filmova koje gledam u jednom dahu. To su filmovi kojima se uvek vraćam. Da ne dužim mnogo, Talvisota je za uspomenu i dugo pamćenje što se ne može napisati za nastavak Letnji rat koji nije ni približno tako dobar.

      Sve u svemu, preporuka.


  • KarolinaV
    Uploader
    11.06.2015. 00:41
    Talvisota (1989)




    Žanr: Drama, Ratni
    Trajanje: 195 min
    Država: Finska
    Jezik: Finski

    Režija: Pekka Parikka
    Scenarij: Pekka Parikka (scenarij), Antti Tuuri (roman), Antti Tuuri (scenarij)


    Uloge:

    Taneli Mäkelä ... Vojnik Martti Hakala
    Vesa Vierikko ... Drugi poručnik Jussi Kantola
    Timo Torikka ... Vojnik Pentti Saari
    Heikki Paavilainen ... Vojnik Vilho Erkkilä
    Antti Raivio ... Kaplar Erkki Somppi



    [tube]7ELfMprEbrI[/tube]

    "Zimski rat" je finska ratna drama nastala prema svjedočenjima sudionika finsko-sovjetskog sukoba i prvi je film koji progovara o toj temi. Redatelj Pekka Parrika, koji zajedno s autorom istoimenoga romana Anttijem Tuurijem potpisuje scenarij, priču započinje 13. listopada 1939. godine, kada sovjetska vojska napada Finsku. Unatoč brojnosti dobro naoružana sovjetskog pješaštva, njezina moćnoga topništva i zrakoplovstva, Finci uspijevaju odbiti napad sovjetske vojske.
    Parrikinu ratnu dramu obilježuje odsutnost svakog ideološkog veličanja pobjede ili junaštva malobrojne finske vojske u borbi protiv brojnijeg i jačeg neprijatelja. Njegova je namjera što autentičnije prikazati tijek događanja, objektivno sagledati obje zaraćene strane, sav užas rata i njegov utjecaj na dehumanizaciju čovjeka te psihozu općeg rasula i snalaženja pojedinca u vremenu i prostoru, uprizorujući ljudsku nesreću i kao konačnu posljedicu potpunu destrukciju.

    Redatelj promatra čovjeka u ratu i emocije koje se pritom u čovjeku izmjenjuju — strah, mržnja, bijes — tako da iz stanja potpune apatije zapada u stanje bezumne hrabrosti (jurišanje na tenkove). Bez obzira na težinu prizora koji prikazuje, on nije opterećen zasićenim teškim elementima patetike, nego s nevjerojatnom lakoćom prepričava događaje, na taj ih način čineći probavljivijima. Njegov je osamljeni pojedinac mladić suočen s mučnim putovanjem kroz rat u kojemu ne vidi pozitivan ishod za sebe i, premda obeshrabren, nosi se sa situacijom, bivajući svjedokom okrutne ratne igre i svakodnevne pogibije njegovih suboraca.

    "Zimski rat" je potpuno realistična i potresna priča čija je zadaća svijetu prepričati događaj o kojem se nije pričalo. Sovjeti, iz razumljivih razloga, nisu voljeli pričati o svom napadu na Finsku i porazu pretrpljenu od malobrojnijeg i slabije naoružana protivnika, a rat koji je relativno kratko trajao u odnosu na trajanje Drugoga svjetskoga rata i njegove žrtve svijetu se nije činio toliko bitnim.
    Ujednačenom narativnom strukturom i ravnomjernim ritmom, bez afektivna pretjerivanja, što je česta posljedica upravo pri uprizoravanju ovakvih tema, Parrika je bez teatralnosti i s apsolutnom autorskom kontrolom, prikazao 105 dana rata, zapamćena po golemim ljudskim gubicima i iznimno hladnoj zimi.
    link





    KarolinaV2015-07-28 00:38:28

{{message}}

{{item.title}}