StagecoachPogledaj trailer!

Филм

авантура, вестерн (1939)

Stagecoach

Оцена од корисниците
-
7,9100%
Stagecoach

Наслов:

Poštanska kočija

Година:

1939

Жанр:

авантура, вестерн

Траење:

96 мин

Режија:

John Ford

Сценарио:

Ernest Haycox
, Ben Hecht
, Dudley Nichols


Главни улоги:


John Wayne
  >  Ringo Kid
John Carradine
  >  Hatfield
George Bancroft
  >  Marshal Curley Wilcox
Berton Churchill
  >  Ellsworth Henry Gatewood
Andy Devine
  >  Buck
Tim Holt
  >  Lieutenant Blanchard
Donald Meek
  >  Samuel Peacock
Thomas Mitchell
  >  Doc Josiah Boone
Louise Platt
  >  Mrs. Lucy Mallory
Claire Trevor
  >  Dallas
Tom Tyler
  >  Luke Plummer

Опис:


"Poštanska kočija" je prvi zvučni film Džona Forda, najčuvenijeg režisera vesterna, a najslavnijeg glumca tog žanra, Džona Vejna, glavna uloga u tom filmu afirmisala je kao filmsku zvezdu. Smeštena u mitskim predelima Monjument Valija, ova uzbudljiva priča definisala je žanr vesterna kroz pogranične konflikte belaca i Indijanaca, sa širokom paletom likova koji su činili presek društva po vertikali, socijalnoj i moralnoj, puna romanse, rođenja, smrtii neizbežnih oružanih duela... "Poštanska kočija" smatra se jednim od najuticajnijih filmova ikad snimljenih.
  • Слично за гледање
  • Коментари (1)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • A2D2
    eXtreme member
    08.02.2013. 11:47
    Stagecoach (1939)



    Link

    USA (Walter Wanger), 96 min, B&W
    western

    Jezik: engleski
    Režija: John Ford
    Scenario: Ernest Haycox, Dudley Nichols
    Uloge: John Wayne, Claire Trevor, Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell, Louise Platt
    Ocjena na imdb: 7,9/10

    Sinopsis

    Divlji zapad 1880-ih. U poštansku kočiju, koja kreće u Lordsburg, ukrcavaju se raznoliki i teško uskladivi putnici: Dallas, djevojka iz saloona protjerana iz grada, liječnik alkoholičar Boone, mlada trudnica Lucy putuje svojem suprugu, konjičkom časniku, južnjački kockar Hatfield, prodavač viskija Peacock i Gatewood, činovnik koji je pokrao svoju banku. Ubrzo im se priključuje odbjegli zatvorenik Ringo Kid, koji se želi obračunati s braćom Plummer, ubojicama njegova brata. Putovanje kroz nenaseljenu pustoš ispunjeno je mnogim opasnostima, za neke bi mogli biti krivi i sami putnici, dok se neke mogu i neočekivano iskazati.

    Do tog trenutka najuspjeliji Fordov zv. film i prvi vestern koji je režirao nakon 1926., sadržava najkarakterističniji tip radnje i temu dotadašnjeg redateljeva opusa – putovanje čiji završetak koincidira s raspletom, i prikaz skupine ljudi suočene s opasnostima, oboje s ciljem da se otkrije istinska priroda pojedinca, u ovom filmu s usredotočenjem na rehabilitaciju mladića izvan zakona i djevojke sumnjiva morala. Zbog potonjeg lika te odnosa većine putnika prema njoj tvrdi se da je na autore utjecala čuvena novela s radnjom za prusko-franc. rata Naša Dunda G. de Maupassanta. Samo je putovanje vrsno dočarano, radnja je realistički i spektakularno uklopljena u krajolik (poznata Dolina spomenika ovim djelom postaje »zaštitni znak« i Forda i vesterna), što s prizorima jačanja pustinjskog vjetra i napada Indijanaca (Apači) filmu daje karakter epopeje. Karakterizacija likova učvrstila je tipologiju i stereotipe žanra, velikim dijelom kroz ondašnju Fordovu glum. ekipu (Th. Mitchell, J. Carradine, A. Devine te s njezinim budućim članom J. Wayneom). Mnogi povjesničari film smatraju prvim natprosječno uspjelim vesternom, djelom koje apsolutno nadilazi prethodne »konjske opere« (horse opera) i priče s motivom osvete i koje poetičnošću i istančanom psihol. razradom značajno utječe na daljnji kreativni razvoj žanra te začinje »supervestern«.

    Nominacije i nagrade
    • Osvojen Oscar za najboljeg sporednog glumca (Thomas Mitchell).
    • Osvojen Oscar za glazbu (Richard Hageman, W. Franke Harling, John Leipold, Leo Shuken).
    • Nominacija za Oscare za najbolji film, režiju (John Ford), umjetničku produkciju (Alexander Toluboff), najbolju crno-bijelu snimku (Bert Glennon) i montažu (Otho Lovering i Dorothy Spencer).

    Reputacija

    Poštanska kočija smatra se jednim od najutjecajnijih filmova ikad snimljenih. Orson Welles tvrdio je kako je knjiga snimanja bila savršena te kako je gledao film više od 40 puta prije snimanja svog filma, Građanin Kane (1941). Akira Kurosawa ekao je kako je Poštanska kočija jedan od njegovih najdražih filmova i kako je film izvršio velik utjecaj na njegov film Sedam Samuraja (1954)

    Trailer

    [TUBE]llv0Tgwhy_c[/TUBE]

    Izvor teksta: Filmski leksikon, Wikipedija

    PRIJEVOD


{{message}}

{{item.title}}