Sesir profesora Koste VujicaPogledaj trailer!

Филм

биографски, драма, комедија (2012)

Sesir profesora Koste Vujica

Оцена од корисниците
Одлично!
7,3
Sesir profesora Koste Vujica

Наслов:

Šešir profesora Koste Vujića

Година:

2012

Жанр:

биографски, драма, комедија

Траење:

121 мин

Режија:

Zdravko Sotra

Сценарио:

Zdravko Sotra
, Milovan Vitezovic


Главни улоги:


Marko Bacovic
  >  Ministar Marinkovic
Aleksandar Bercek
  >  Profesor Kosta Vujic
Branimir Brstina
  >  Pofesor Zecevic
Vojin Cetkovic
  >  Direktor Kozarac
Vesna Cipcic
  >  Ministrova zena
Dragomir Cumic
  >  Stari direktor Milosavljevic
Zoran Cvijanovic
  >  Profesor matematike
Predrag Ejdus
  >  Profesor francuskog jezika
Dragan Jovanovic
  >  Profesor vojne obuke
Aleksandar Radojicic
  >  Milorad Mitrovic
Branko Jerinic
  >  Kamenorezac Krunoslav
Ivan Bosiljcic
  >  Profesor Mokranjac
Milos Bikovic
  >  Mihailo Petrovic Alas
Andrija Danicic
  >  Jakov Jasa Prodanovic
Davor Perunovic
  >  Velimir Stojanovic
Uros Jakovljevic
  >  Branislav Rajic
Stevan Piale
  >  Vasic
Ljubomir Bulajic
  >  Jovan Cvijic
Mateja Popovic
  >  Pavle Popovic
Mladen Sovilj
  >  Vasilije Simic
Tamara Aleksic
  >  Mirjana Marinkovic
Nikola Randjelovic
  >  Ljubomir Stojanovic

Опис:


Šešir profesora Koste Vujića ušao je u srpsku i jugoslovensku legendu. Tri čoveka koja su srpskoj književnosti i kinematografiji podarila jedno od najlepših, i sigurno najgledanije i najčitanije delo – Šešir profesora Vujića. Milovan Vitezović, Vladimir Andrić i Šotra su “oživeli” profesora kao i njegov razred.

Pisac Milovan Vitezović se zainteresovao za jednu generaciju učenika Prve beogradske gimnazije s kraja 19 veka. Iz radoznalosti je 1972. godine Milovan napisao scenario, a njega je u TV dramu realizovao reditelj Vladimir Andrić, a ulogu profesora Vujića je odigrao glumac Pavle Vujisić. Vitezović je 1983. godine objavio roman koji je postao laureat nagrade Politikinog zabavnika. Četrdeset godina kasnije, 2012. godine u režiji Zdravka Šotre, ekranizovan je po drugi put, prvo kao igrani film, od čega je posle napravljena i serija. Ovog puta profesora Vujića igra glumac Aleksandar Berček.

Mnogi su pomislili da je profesor Kosta Vujić izmišlejna ličnost, kojoj su samo “dodati” učenici obeleživši jednu epohu. Kako je jedan takav pedagog, ako je bio stvarna osoba a ne imaginacija, ostao zaboravljen?

Istinita priča prati život jednog profesora, razrednog starešinu, njegove učenike u poslednjoj godini gimnazije. Sve se odigralo u Beogradu 1886. godine, a osim profesora Koste Vujića oko koga Vitezović “veze” priču, u delu se pojavljuju ministri i njihove kćerke, profesorove kolege kao i kralj.

Kosta Vujić je bio profesor nemačkog jezika u Prvoj muškoj gimnaziji, ali malo ko zna da je njegov rođeni brat Vladimir Vujić predavao srpski jezik u istoj školi. Čitajući i gledajući seriju, izdvaja se jedan zaključak – učenici profesora Vujića pored znamenitih ličnosti, postali su pre svega ljudi.

Profesor Kosta Vujić rođen je 1. maja 1829. godine u Zemunu. Školovao se takođe u Zemunu gde je završio srpsku i nemačku školu, u Sremskim Karlovcima završava peti, a šesti razred u beogradskoj Prvoj muškoj gimnaziji, a kasnije i Filozofski fakultet u srpskoj prestonici.

Nešto mi govori da će se u budućnosti o meni znati samo po tome što sam bio profesor sjajnih budućih imena. - Ova rečenica je na neki način obeležila i profesora Vujića, karakter i njegov rad u prosveti. Bio je čovek koji se retko sreće u današnje vreme. Moralan, razdragane duše i dečačkog duha.

Nije potrebno opisivati previše profesora Kostu. On je predosetio i verovao da u klupama preko puta njegove katedre, sede deca koja će zapisati Srbiju u svetske naučne knjige. Neki od njih su kasnije zaista doprineli našoj državi. Valja napomenuti njihova slavna imena: Jovan Cvijić (naučnik), Jaša Prodanović (političar i književnik), Mihailo Petrović – Mika Alas (matematičar i akademik), Pavle Popović (istoričar i akademik), Milorad Mitrović (pesnik) ali i mnogi drugi su i te kako snažno vodili Srbiju napred, u 20. vek.

Ne zna se gde mu je grob - kako to kod nas biva, jedan jedini profesor Vujić ostaje u senci i nimalo poštovan od strane svog naroda kome je kroz pedagoški rad oblikovao svetska imena. Takođe, ne zna se ni gde mu je počivalište. Svi koji su gledali film, seriju ili čitali knjigu, setiće se scene sa spomenikom i spora oko datuma smrti na istom. Profesor nije imao naslednika i koliko se zna, nema živih srodnika. Na Novom groblju u Beogradu postoje tri grobnice sa imenom Kosta Vujić, ali i nijedan ne pripada slavnom profesoru.

Izvor: Beograd/Kultura
Da li je profesor Kosta Vujić postojao? Zanimljiva priča o jednom šeširu
by LVER, maj 1, 2023

Oбработил/ла:

LjubicaSP
  • Слично за гледање
  • Коментари (7)
  • Ivkova slava

    Ivkova slava (2005)

    комедија

    Ivko je ugledni niški zanatlija. Za koji dan će njegova slava, Đurđevdan. Tog jutra vrata njegove kuće se širom otvaraju zvanim i nezvanim (na slavu se i ne zove). Ceo dan dočekuje, bogato poslužuje...
  • Montevideo, Bog te video!

    Montevideo, Bog te video! (2010)

    драма, историски, комедија, љубовен, романса, авантура, спортски

    Монтевидео, Бог да те види! е српски филм од 2010. Филмот е режисерски првенец на српскиот актер Драган Белогрлиќ работен по сценарио на Срѓан Драгоевиќ и Ранко Бочиќ. Сценариото е напишано по...
  • Nicije dete

    Nicije dete (2015)

    драма

    Пролетта 1988 година, едно диво момче е најдено длабоко во босанските планини каде што живеело заедно со волците. Момчето нема идентитет, па случајно му го даваат името Харис и го испраќаат во...
  • Montevideo, vidimo se!

    Montevideo, vidimo se! (2014)

    комедија, авантура, спортски

    Фудбалската сага од 1930 година се продолжува во главниот град на Уругвај, каде после напорното троделно патување преку атлантскиот океан првата формирана репрезентација на тогашното Кралство на...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • bgvracar
    Senior translator
    13.01.2024. 13:06
    [QUOTE=Mizi]Da nije glumijo Žvaljo, sve bi bilo drugačinje i boljije.
    Ovako, mlako. [/QUOTE]

    Nisam znao da Nele Karajlić igra u ovom ostvarenju. LOL
  • Mizi
    eXtreme member
    12.01.2024. 23:57
    Da nije glumijo Žvaljo, sve bi bilo drugačinje i boljije.
    Ovako, mlako.
  • titlovi.com
    Approval team
    27.12.2023. 21:06
    Transkript filma je uradila LjubicaSP ✨

{{message}}

{{item.title}}