Saint Laurent

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
6,158%
Saint Laurent

Година:

2014

Жанр:

биографски, драма, љубовен, романса

Траење:

150 мин

Режија:

Bertrand Bonello

Сценарио:

Thomas Bidegain
, Bertrand Bonello


Главни улоги:


Helmut Berger
  >  Yves Saint Laurent en 1989
Valeria Bruni Tedeschi
  >  Mme Duzer
Amira Casar
  >  Anne-Marie Munoz
Valérie Donzelli
  >  Renée
Louis Garrel
  >  Jacques de Bascher
Micha Lescot
  >  Monsieur Jean-Pierre
Jérémie Renier
  >  Pierre Bergé
Dominique Sanda
  >  Lucienne Saint Laurent
Vittoria Scognamiglio
  >  Directrice de l'atelier
Jasmine Trinca
  >  Talitha Getty
Gaspard Ulliel
  >  Yves Saint Laurent
Brady Corbet
  >  David, hommes d'affaires Squibb
Aymeline Valade
  >  Betty Catroux
Léa Seydoux
  >  Loulou de la Falaise
Jonathan Louis
  >  Un homme en soirée

Опис:


Во 2014 година се појавиле два филма: “Saint Laurent” и “Yves Saint Laurent”, двата од француско производство и за ист човек, познат француски моден креатор Ив Сен Лоран, пет години после неговата смрт. Според насловот тешко е да се разликуваат. Напоменуваме дека модната куќа која ја основал модниот креатор заедно со неговиот партнер Пјер Берже била позната под името “Ив Сен Лоран“, а потоа тоа име било скратено на “Сен Лоран“ поради полесно интернационално препознавање, бидејќи е многу полесно да изговорите два отколку три збора.

“Yves Saint Laurent“ се појавил прв во кината, пред филмскиот фестивал во Кан, во чиј натпреварувачки програм е вклучен “Saint Laurent“. Исто така веднаш бил присутен и на сите пиратски сајтови, што наведува дека неговото снимање не било мотивирано ниту од уметнички, ниту комерцијални причини.

Тоа била битка за времето. Да се биде прв “Yves Saint Laurent“ и да ја ублажите штетата која ќе ја направи оној другиот “Saint Laurent“. Бидејќи марката “Saint Laurent“ сѐ уште е жива и сѐ уште е водечка куќа во светот на високата мода и не е ни најмалку сеедно како ќе се прикаже нејзиниот основач, долгогодишен сопственик и креатор.

“Yves Saint Laurent“ е правен како биографски филм, прецизен во деталите, со претпоставка дека денешните гледачи не знаат многу за модниот креатор. Тој исцрпно нѐ информира за кариерата на креаторот, за неговите најзначајни ревии, за неговите склоности. Од гледачите не ги крие битните детали за приватниот живот на креаторот, на пример неговиот однос со долгогодишниот деловен и животен партнер Пјер Берже. Тука се споменати и некои други непријатни детали, иако во друг план. Изгледа дека не можеле да ги избегнат бидејќи тие се ударно место на другиот филм “Saint Laurent“, што само наведува на помислата дека авторите на овој филм биле запознаени што донесува другиот филм.

За разлика од првиот филм, “Saint Laurent“ има уметнички амбиции. Некој кој никогаш не слушнал за Ив Сен Лоран тешко ќе го запознае гледајќи го овој филм. Во него креаторот е претставен како зависник од дрога, човек чија врска со овој свет е - дрогата, како што во филмот кажува една од манекенките. Човек без смисол за практичното, кој не знае ни светилка да замени, и чија судбина не ја одлучил Пјер Берже, неговиот доживотен деловен партнер и повеќегодишен животен партнер, туку еден друг човек, Жак, кој го повлекол длабоко во светот на дрогата и автодеструктивно однесување, што ја довело во прашање не само неговата деловна кариера, туку и неговиот живот. Пјер Берже прави она што морал да го прави, штитејќи ги деловните интереси и своите и на Ив, и на таинствен начин го оддалечува Жак од животот на Ив, по цена да ги прекинат нивните приватни врски.

Oбработил/ла:

icemaher
  • Слично за гледање
  • Коментари (1)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • mita53
    Translator Legend
    23.08.2016. 19:19
    U 2014. pojavila su se dva filma:  “Sen Loran” i  “Iv Sen Loran”, oba francuske proizvodnje i oba o istom čoveku, poznatom francuskom modnom kreatoru Iv Sen Loranu,  pet godina posle njegove smrti.  Po nazivu ih je gotovo teško raspoznati.  Napomenimo da je modna kuća  koju je osnovao modni kreator zajedno s njegovim ortakom Pjerom Beržeom  bila poznata pod imenom “Iv Sen Loran”, da bi to ime kasnije bilo skraćeno na “Sen Loran” zbog lakšeg internacionalnog prepoznavanja, jer je mnogo lakše izgovoriti dve reči nego tri.

     

    “Iv Sen Loran” se pojavio prvi u bioskopima , pre filmskog festival u Kanu, u čiji je takmičarski program uvršten “Sen Loran”.  Takođe je odmah bio prisutan i na svim piratskim sajtovima, što navodi da njegovo snimanje nije bilo motivisano ni umetničkim, ni komercijalnim razlozima.

     

    To je bila bitka za vreme. Biti prvi  “Iv Sen Loran”i ublažiti  štetu koju će napraviti onaj drugi “Sen Loran”. Jer marka “Sen Loran” je još uvek živa i još uvek vodeća kuća u svetu visoke mode i nije nimalo svejedno kako će se njen osnivač i dugogodišnji vlasnik i stvaralac prikazati.      

     

    “Iv Sen Loran” je rađen kao biografski film,  precizan je u detaljima, s pretpostavkom da današnji gledaoci ne znaju puno o modnom kreatoru .  On nas iscrpno informiše o karijeri kreatora, o njegovim najznačajnim revijama,  o njegovim sklonostima.  Od gledaoca ne krije bitne detalje o privatnom životu kreatora , na primer njegov odnos sa  dugogodišnjim poslovim I životnim parterom Pjerom Beržeom.  Spomenuti su i neki drugi neprijatni detalji, iako u drugom planu. Izgleda da nisu mogli biti izbegnuti jer su oni udarno mesto drugog filma “Sen Loran”, što samo navodi na pomisao da su autori ovog filma bili upoznati šta donosi  drugi film.

     

    Za razliku od prvog filma, “Sen Loran”  ima umetničke ambicije. Neko ko nikad nije čuo za Iv Sen Lorana teško će ga upoznati gledajući ovaj fim. U njemu je kreator predstavljen kao zavisnik od droge, čovek čija je veza sa ovim svetom - droga, kako to u filmu kaže jedna od manekenki. Čovek bez smisla za praktično, koji ne zna ni sijalicu da zameni, i čiju je sudbinu odlučio ne Pjer Berže, njegov doživotni poslovni partner, i višegodišnji životni partner, već jedan drugi čovek, Žak,  koji ga je povukao duboko u svet droga i autodestruktivno ponašanje, što je dovelo u pitanje ne samo njegovu poslovnu karijeru, već i njegov život. Pjer Berže čini ono što je morao da učini, štiteći poslovne interese i svoje i Ivove,  i na tajanstven način udaljava  Žaka iz Ivovog života, po cenu prekida njihove privatne veze.

     

    Koji film gledati? Ja bih rekao oba i to po redosledu u kom su se pojavili u bioskopima:  prvo “Iv Sen Lorana”, pa kad ga upoznate, onda “Sen Lorana”.     

      

    mita532016-08-25 18:20:34

{{message}}

{{item.title}}