SabrinaPogledaj trailer!

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
7,791%
Sabrina

Година:

1954

Жанр:

драма, комедија, љубовен, романса

Траење:

113 мин

Режија:

Billy Wilder

Сценарио:

Billy Wilder
, Ernest Lehman
, Samuel A. Taylor


Главни улоги:


Humphrey Bogart
  >  Linus Larrabee
Audrey Hepburn
  >  Sabrina Fairchild
William Holden
  >  David Larrabee
John Williams
  >  Thomas Fairchild
Francis X. Bushman
  >  Mr. Tyson
Ellen Corby
  >  Miss McCardle
Marcel Dalio
  >  Baron St. Fontanel
Walter Hampden
  >  Oliver Larrabee
Marcel Hillaire
  >  The Professor
Martha Hyer
  >  Elizabeth Tyson
Joan Vohs
  >  Gretchen Van Horn
Nella Walker
  >  Maude Larrabee

Опис:


Sabrina (A. Hepburn) je kći vozača bogate obitelji Larrabee, koja je cijeli život zaljubljena u Davida (W. Holden), mlađega Larrabeejevog sina. David, iako dobroćudan i pomalo razmažen obožavatelj pripadnica suprotnoga spola, ignorira Sabrinu smatrajući je naivnim djetetom. Sabrina uskoro ode u Pariz na školovanje za vrhunsku kuharicu, iz kojega se, nakon dvije godine vrati kao prekrasna žena. Jedva je prepoznavši, David se zainteresira za nju, iako je pred vjenčanjem s bogatom nasljednicom. To uplaši njegovog brata Linusa (H. Bogart), ambicioznog biznismena, koji u propasti vjenčanja vidi i propast svoje unosne tvrtke...

Film "Sabrina" izvrsna je melodrama koja govori o dražesnoj djevojci koja, nakon što se pretvori u sofisticiranu ženu, postaje izuzetno privlačna dvojici braće. Ovu "Pepeljuga" priču potpisao je Billy Wilder, slavni redatelj i scenarist (Apartman, Neki to vole vruće, Svjedok optužbe), koji je glavne uloge povjerio svojim omiljenim glumcima, Audrey Hepburn, Williamu Holdenu, Humphreyju Bogartu i ostalima. Uz njihove izvrsne interpretacije filmski aduti su i izniman, mjestimično suptilno duhovit scenarij i izvrsna psihološka karakterizacija likova, osobito odnosa kćeri, oca i dvojice njezinih potencijalnih muškaraca. Film je, uz još nekoliko drugih nagrada i nominacija, osvojio Oscara za kostimografiju (poznate kostimografkinje Edith Head). "Sabrina" je doživjela remake 1995. u režiji Sydneyja Pollacka, s Julijom Ormond u naslovnoj ulozi.
  • Слично за гледање
  • Коментари (1)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • A2D2
    eXtreme member
    06.03.2011. 17:08
    SABRINA (1954)



    Država : SAD, 113 min. (Paramount)
    Boja : crno-bijelo
    Jezik : engleski (pomalo francuski)
    Ocjena na imdb : 7,8/10
    Režija : Billy Wilder
    Uloge : Audrey Hepburn, William Holden, Humphrey Bogart
    Oscar : Edith Head (kostimi)
    Nominacije za Oscara : (glavna ženska uloga) Audrey Hepburn, (režija) Billy Wilder, (scenografija) Pereira/Tyler/Comer/Moyer, (kinematografija) Charles Lang, (scenarij)
    Wilder/Tyler

    Radnja :

    Sabrina Fairchild (Hepburn) mlada je kći vozača obitelji Larabee, Thomasa (John Williams). Cijeli je život zaljubljena u Davida Larabeeja (Holden). David je neženja, plejboj i ženskar koji nikad nije primjećivao Sabrinu. Nakon školovanja u kulinarskoj školi u Parizu Sabrina se vraća kući kao veoma atraktivna i profinjena žena i brzo počinje privlačiti Davida. Davidov stariji brat i radoholičar Linus (Bogart) to primijeti i boji se da bi Davidovo skoro vjenčanje s veoma bogatom ženom moglo biti ugroženo. Ako vjenčanje bude otkazano propast će i poslovni planovi s obitelji mlade. Zato Linus pokušava Sabrininu pažnju i zanimanje skrenuti na sebe, ali usput se zaljubljuje u nju.

    Zanimljivosti :

     - Isprva je ulogu Linusa Larabeeja trebao tumačiti Cary Grant, ali on ju je odbio zbog  nemogućnosti usklađivanja obveza, pa je ulogu preuzeo Bogart.

     - Tijekom proukcije filma, Hepburn i Holden su imali kratku romansu. U međuvremenu, Bogart se žalio da je Hepburn potrebno previše pokušaja kako bi točno izrekla svoje dijelove dijaloga te je isticao njezino neiskustvo. međutim, njegovo ponašanje prema Hepburn je bilo bolje od ponašanja prema ostalim članovima filmske ekipe.

      - Iako je Edith Head osvojila Oscara za najbolju kostimografiju, većinu je kreacija koje je nosila Audrey Hepburn napravio Hubert de Givenchy i zvijezda ih je sama odabrala. Edith Head odbila je mogućnost da se uz nju na odjavnoj špici pojavi i Givenchyjevo ime pa je njoj pripala zasluga za kostime, iako su glasači Filmske akademije očito glasali za kostime Audrey Hepburn. Međutim, Edith Head nije odbila Oscara. Ovim je filmom započela dugogodišnja suradnja između Givenchyja i Hepburn.

    - Snimljena je i novija verzija Sabrine (1995) sa Harisonom Fordom i Julijom Ormond, međutim ta verzija je prošla nezapaženo ,a o kvalitetu da i ne govorimo...

    - Wilder je bio fasciniran Audrey ,pa čak i onda kada je povremeno kasnila na snimanja. Imala je simpatične izgovore i naivan osmjeh kojim ga je kupovala . Jednom je izjavio : "Ima nešto apsolutno predivno u toj djevojci".

    Nezaboravne scene :

    - Kada Bogart zove tuce sekretarica da testiraju čvrstinu i izdržljivost plastičnog oklopa fabričke inovacije na kojoj od prije sjedi njegov brat William Holden. I onda im naređuje da skakuću dok se Holden od sramote drži za glavu... (vrlo smiješna scena)

    - Bogartov ples sa Hepburnicom u kome osjeti amorovu strijelu i počinje prvi put zaviditi svom ženskarošu bratu...

    TRAILER


    [TUBE]NZE5tDWQ3UM[/TUBE]

    Titlove možete preuzeti OVDJE

    Dio teksta preuzet od Wikipedije i knjige Billy Wilder The complete films

    A2D22011-03-06 17:10:29

{{message}}

{{item.title}}