Portrait of JenniePogledaj trailer!

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
7,686%
Portrait of Jennie

Година:

1948

Жанр:

драма, мистерија, љубовен, романса, фантазија

Траење:

86 мин

Режија:

William Dieterle

Сценарио:

David O. Selznick
, Leonardo Bercovici
, Peter Berneis
, Ben Hecht
, Robert Nathan
, Paul Osborn


Главни улоги:


Ethel Barrymore
  >  Miss Spinney
Joseph Cotten
  >  Eben Adams
Lillian Gish
  >  Mother Mary of Mercy
Brian Keith
  >  Ice-Skating Extra
Anne Francis
  >  Teenager in Art Gallery
Florence Bates
  >  Mrs. Jekes (landlady)
Clem Bevans
  >  Capt. Cobb
Felix Bressart
  >  Pete
Robert Dudley
  >  Another Old Mariner
John Farrell
  >  Policeman
Henry Hull
  >  Eke
Jennifer Jones
  >  Jennie Appleton
Cecil Kellaway
  >  Matthews
Nancy Olson
  >  Teenager in Art Gallery
Albert Sharpe
  >  Moore
Maude Simmons
  >  Clara Morgan
David Wayne
  >  Gus O'Toole
Robin Bryant
  >  Woman

Опис:


New York 1934. godine. Jednog zimskog dana simpatična gospođica Spinney (E. Barrymore), vlasnica male galerije, otkupi sliku ne osobito darovitog slikara Ebena Adamsa (J. Cotten). Upozna u parku simpatičnu Jennie Appleton (J. Jones), djevojčicu koja ga smjesta osvoji svojom spontanošću i neposrednošću. Nakon ugodnog razgovora Eben i Jennie se dogovore za ponovni susret na istom mjestu, a djevojčica slikaru obeća da će do njihova sljedećeg sastanka požuriti odrasti. Stigavši kući, Eben u džepu sakoa pronađe novinski članak iz 1910. godine i maramicu koju je Jennie zaboravila u parku, te nadahnut njezinom ljepotom smjesta prione slikanju djevojčina portreta. Kad mu koji dan poslije prijatelj Matthews (C. Kallaway) uspije pronaći posao oslikavanja interijera restorana temperamentnog Irca Gusa O´Toolea (D. Wayne), Eben se ponada da mu je konačno krenulo u životu. Kad nakon nekoliko dana opet u Central parku susretne Jennie, iznenadi se shvativši da je djevojka starija nekoliko godina, te sasluša priču o tragičnoj pogibiji njezinih roditelja i Jennieinu školovanju u katoličkom samostanu pod nadzorom sestre Marije Milosrdnice (L. Gish). Uspjevši završiti njezin portret, Eben ga odnese na procjenu gospođici Spinney, koja mu oduševljeno kaže da je tom slikom konačno postao veliki umjetnik, ali da ne vjeruje u njegovu priču o susretu s djevojkom koja je odavno poginula. A kad jednog proljetnog dana opet ugleda Jennie, Eben shvati da je ona već odrasla djevojka, ali i da se u nju smrtno zaljubio...
Izvrsna fantastična romantična drama "Portret Jennie" uspjela je ekranizacija hvaljenog romana Roberta Nathana, snimljena pod redateljskom palicom poznatog Williama Dieterlea (Six Hours to Live, San ljetne noći, Zvonar crkve Notre Dame, Vrag i Daniel Webster), njemačkog filmaša pravim imenom Wilhelm Dieterle, koji je početkom tridesetih pred nacistima emigrirao u Ameriku i ondje ostvario zavidnu karijeru, te za režiju filma "Život" Emilea Zole 1938. osvojio nominaciju za Oscara. Večerašnji je film emotivna, topla i vrlo dirljiva romantična priča u kojoj je redatelj, eksperimentirajući s gotovo svim tada poznatim snimateljskim tehnikama, stvorio izuzetno poetičan, začudan i nerijetko oniričan ugođaj, zahvaljujući čemu je film osvojio Oscara za specijalne efekte i oskarovsku nominaciju za najbolju fotografiju. Riječ je o ostvarenju snimljenom neposredno nakon Drugog svjetskog rata, koje se tematiziranjem fantastične romanse i zagrobnog života nastavlja na filmove "Topper", "Here Comes Mr. Jordan", "Momak zvan Joe" i "Duh i gospođa Muir", na djela koja su ljudima pogođenima ratom pokušavala ponuditi utjehu. Producent je slavni David O. Selznick (Ana Karenjina, Zameo ih vjetar, Rebecca, Dvoboj na suncu, Treći čovjek), dobitnik dvaju Oscara, koji je producirao većinu američkih filmova slavnog Alfreda Hitchcocka, nepotpisani suradnik na scenariju bio je i glasoviti dramatičar i dvostruki oskarovac Ben Hecht (Nepoznati iz Nord Expressa, Majmunska posla, Zbogom oružje, Pobuna na brodu Bounty), a za impresivnu glazbu zaslužan je slavni Dimitri Tiomkin (Bitka za Britaniju, Divan život, Dvoboj na suncu, Točno u podne, Veliko nebo, Nazovi M zbog ubojstva, Starac i more), skladatelj koji je od dvadesetak nominacija za Oscara potvrdio njih četiri. U glavnoj ulozi je izvrsni J. Cotten (Građanin Kane, Veličanstveni Ambersonovi, Sjena sumnje, Plinsko svjetlo, Treći čovjek, Niagara), njegova je partnerica prekrasna J. Jones (Dvoboj na suncu, Madame Bovary, Ruby Gentry, Zbogom oružje, Pakleni toranj), glumica koja je od 5 nominacija za Oscara potvrdila onu za ulogu u filmu "Pjesma Bernadette" 1944. godine.
  • Слично за гледање
  • Коментари (2)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • puppet_master
    eXtreme member
    04.07.2022. 17:57
    Portrait of Jennie Blu-ray Review | High Def Digest


    Lepa i u svom vremenu izuzetno neuobičajena priča, često lirskih tonova, uz prelepo predstavljanje New Yorka, ujedno bajkovit i intiman film o ljubavi izvan prostora i vremena, smešten u doba Depresije. 

    Naš junak je siromašni slikar Eben Adams (maestralni Joseph Cotten) koji se svojim radom bori protiv nemaštine, uzimajući povremeno tek poneki dolar za svoja platna, zaviseći od volje bogatih kolekcionara. Eben slučajno, u parku, sreće interesantnu razigranu devojčicu od možda 12 godina, Jennie, čija ga vedrina i neuobičajena priča pokrenula iz stvaralačke letargije, inspirišući ga da slika drugačije, zamenivši mrtvu prirodu skicama Jennie, te počinje sve više da skreće pažnju na svoja dela. Povučen neobičnim uticajem devojčice, Eben luta parkom u nadi da će je sresti ponovo, što se i dešava, no najmisterioznije u tom susretu je to što je Jennie u svega nekoliko nedelja ostarila nekoliko godina, postavši devojka, i dalje sve više očaravajući smetenog Ebena. Svakog od njihovih susreta, Jennie biva starija po koju godinu, iako prolaze tek nedelje.
    U jednom od susreta, Eben započinje svoj najzreliji rad, portret Jennie koja mu pozira, i u koju se, sada odraslu, neizbežno zaljubljuje...Ko je misteriozna devojka, zašto je izmeštena iz prostora i vremena, zašto se pojavljuje samo pred očima Ebena? Film na svoj, meni zbilja prelep način, postepeno nudi odgovore, pričajući nam o vanvremenskoj potrazi za inspiracijom, ljubavi, veri u te ionako uzvišene, mistične i često bajkovite strane povezanosti ljudi.

    Sve me je opčinilo, sama priča, sjajne lokacije u prelepoj crno-beloj fotografiji, u maglovitom New Yorku kroz različita godišnja doba, potom glumci...iako sam ovaj film krenuo da gledam da bih se upoznao sa (sjajnom) Jennifer Jones, Joseph Cotten je taj koji nosi film, i to kako samo, svakako u jednoj od najboljih njegovih uloga.
    Iznad svega toga, upravo taj bajkoviti i emocionalni naboj priče su ono što mi je najviše prijalo.

    Još jedan istinski klasik, možda i najprijatnije iznenađenje na mom proputovanju kroz dotične. Preporuka.


    puppet_master2022-07-04 18:50:21
  • NEX
    eXtreme member
    30.01.2011. 20:02
    Portrait of Jennie (1948)



    IMDB link:

    http://www.imdb.com/title/tt0040705/

    Žanr: Drama, Romansa, Fantazija

    Režiser: William Dieterle

    Glavne uloge: Jennifer Jones, Joseph Cotten, Ethel Barrymore

    Opis filma:

    New York 1934. godine, u doba velike gospodarske krize, neuspješni slikar Eben Adams uspije prodati svoju sliku vlasnici male galerije, gospođici Spinney.

    Zima je i Eben je zadovoljan što napokon ima koju paru u džepu da preživi. Odlazi u šetnju prekrivenim snijegom Central parkom i tamo na klupi upozna djevojčicu Jennie Appleton. Odmah mu se svidi i dogovore se da će se ponovo naći na istom mjestu, a ona mu obeća da će idući put biti odraslija.

    Kod kuće Eben u džepu sakoa pronađe novinski članak iz 1910. i maramicu, koju je Jennie zaboravila u parku pa inspiriran neobičnim susretom, počinje slikati njen portret.  Nakon nekoliko dana, opet se nađu, ali ona je tad nekoliko godina starija te mu ispriča tužnu priču svog života o smrti roditelja i školovanju kod časnih sestara. 

    Eben završi Jennien portret, odnese ga na procjenu gospođici Spinney, koja se oduševi slikom, nazvavši ga pravim umjetnikom. Na proljeće, Eben ponovo sretne Jenny, ovaj put kao odraslu djevojku i zaljubi se u nju.

    Youtube link:


    [TUBE]vmRxdms11cI[/TUBE]

    Tekst preuzet sa stranice filmski.net

    Prevod radi strabon








    KarolinaV2016-09-07 06:06:25

{{message}}

{{item.title}}