Mr. Smith Goes to WashingtonPogledaj trailer!

Филм

драма, комедија (1939)

Mr. Smith Goes to Washington

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
8,283%
Mr. Smith Goes to Washington

Наслов:

Gospodin Smit ide u Vašington

Година:

1939

Жанр:

драма, комедија

Траење:

129 мин

Режија:

Frank Capra

Сценарио:

Sidney Buchman
, Myles Connolly
, Lewis R. Foster


Главни улоги:


James Stewart
  >  Jefferson Smith
Jean Arthur
  >  Saunders
Claude Rains
  >  Senator Joseph Paine
Harry Carey
  >  President of the Senate
Astrid Allwyn
  >  Susan Paine
Edward Arnold
  >  Jim Taylor
Beulah Bondi
  >  Ma Smith
Ruth Donnelly
  >  Mrs. Hopper
Porter Hall
  >  Senator Monroe
H.V. Kaltenborn
  >  Himself
Guy Kibbee
  >  Governor Hopper
Grant Mitchell
  >  Senator MacPherson
Thomas Mitchell
  >  Diz Moore
Eugene Pallette
  >  Chick McGann
H.B. Warner
  >  Senate Majority Leader

Опис:


Na vest o smrti korumpiranog senatora i guvernera Viskonsina Semjuela Folija, nekad idealima vođen, ali sad dvoličan, stari senator Džozef Pejn iz saglasnost šefa svoje stranke, ujedno i guvernera, Hjuberta Hepija Hopera, za novog senatora imenuje vođu izviđača i lokalnog junaka Džefersona Smita. Naime, ono što moćnici jedino žele jeste da Folijev naslednik bude osoba koja će igrati po njihovim pravilima. Smit je idealista i poštenjačina, koji izuzetno ceni Pejna i često citira Tomasa Džefersona i Abrahama Linkolna. Upravo zbog toga, ubrzo će se razočarati u svet visoke politike. Kao neiskusan momak, kojem u snalaženju u politici pomaže sekretarica Klarisa Sanders, Smit će smesta privući pažnju medija i javnosti, ali će takođe razotkriti korupiranost i licemerje senatora Pejna i drugih političara.
Godine 1940. od 11 nominacija za Oskara, ovaj film nagrađen je onim za najbolji scenario. Ova sjajna politička humoristična drama prema mnogima je najuspešnije delo slavnog Frenka Kapre. Zbog bavljenja temom korupcije u Vašingtonu, film je u vreme premijere opisivan kao kontroverzan, ali je uprkos tome ostvario vrlo visoku gledanost, a upravo zahvaljujući njemu Džejms Stjuart je postao velika filmska zvezda.
Prema jednoj kritici, ova film je esencijalno kaprijanski, u smislu autorovog čestog isticanja idealizma običnog 'malog' čoveka, dobrodušnog i plemenitog pojedinca, koji svojim delovanjem može i uspeva da promeni svet.
  • Слично за гледање
  • Коментари (2)
  • The Treasure of the Sierra Madre

    The Treasure of the Sierra Madre (1948)

    драма, авантура, вестерн

    Meksički grad Tampico, veljača 1925. Neuredni Amerikanac Fred C. Dobbs (H. Bogart) skitnica je i probisvjet koji nekoliko posljednjih pesosa odluči uložiti u kupovinu srećke. Kad potroši sav sitniš...
  • It Happened One Night

    It Happened One Night (1934)

    комедија, љубовен, романса

    Razmažena Ellen "Ellie" Andrews (C. Colbert) mlada je i pomalo umišljena bogatašica, kći strogog milijunaša Alexandera Andrewsa (W. Connolly) koja se protivno očevoj volji želi udati za lovca na...
  • All About Eve

    All About Eve (1950)

    драма

    Priča o Margo Čening, uglednoj brodvejskoj zvezdi koja odluči da pomogne jednoj od svojih najvećih obožavateljki, Evi Harington. Čeningova joj daje posao PR menadžera, ali Eva se sve više upliće u...
  • The Maltese Falcon

    The Maltese Falcon (1941)

    мистерија, филм ноар

    Godine 1539. malteški su vitezovi namjeravali pokloniti španjolskom kralju Karlu V. statuetu zlatnog sokola ukrašenog rijetkim draguljima. No, gusari su presreli galiju te je Malteški sokol, čini se...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • CSInvestigator
    Translator
    01.08.2011. 18:43


    Mr. Smith Goes to Washington (1939)








    Žanr: Drama

    Režija: Frank Capra

    Jezik: Engleski

    Uloge: Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold

    Trajanje: 129 min



    Film je režirao oskarom nagrađeni režiser Frank Capra. Film predstavlja jedan od 3 filma Franka Capra-e koji je dobio oskara, u slučaju ovog filma za najbolji originalni scenario. Glavni akter filma je glumac James Stewart, koji nam je ponovo doneo neverovatnu glumu i izvanredan nastup. Njegova gluma nam pokazuje sve osobine poštenog čoveka koji pokušava da uspe u svetu koji je korumpiran.

    Radnja filma nam govori o čoveku koji živi u jednoj maloj državi u Americi i koga svi u gradu poštuju i cene, jer je dobar prema ljudim i neiskvaren. Ali sve će se to promeniti kada Gospodin Smit reši da pođe u Vašington kako bi postao senator u senatu SAD-a. Njegova uverenja o glavnom gradu Amerike i njegovim stanovnicima će se veoma promeniti, kada shvati da su korupcija i žeđ za vlašću prodrli u sve pore pravnog sistema američkog senata.Ali gospodin Smit će shvatiti da ipak postoje i pošteni ljudi u glavnom gradu njegove zemlje, koji će pokušati da mu pomognu da povrati sjaj nekada veličanstvene nacije.



    Izvor: http://www.kojifilmdagledam.info



    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0031679/


    [TUBE]sm9qaEJ3MBc[/TUBE]


    TITLOVI

    CSInvestigator2011-08-01 18:44:31
  • A2D2
    eXtreme member
    12.03.2011. 10:11

    MR SMITH GOES TO WASHINGTON (1939)


    Država : SAD, 125 min. (Columbia)

    Boja : crno-bijelo

    Jezik : engleski

    Ocjena na imdb : 8,4/10

    Režija : Frank Capra

    Uloge : James Stewart, Jean Arthur, Claude Raind, Edward Arnold, Guy Kibbee

    Oscar : Lewis R. Foster (scenarij)

    Nominacije za Oscara : Frank Capra (najbolji film), Frank Capra (režija), Sidney Buchman (scenarij), James Stewart (glavna muška uloga), Claude Rains (sporedna muška uloga), Harry Carey (sporedna muška uloga), Lionel Banks (scenografija), Gene Havlick, Al Clark (montaža), Dimitri Tiomkin (muzika), John P. Livadary (zvuk)


    Radnja :

    Kad se iznenada isprazni mjesto senatora, korumpirani guverner, pod pritiskom skupine svojih klijenata i uz suradnju starijeg senatora iz iste države Josepha Paynea, za novog senatora imenuje mladog i naivnog vođu izviđača Jeffersona Smitha. On svojim neiskustvom brzo privuče pozornost, a u prilagođavanju polit. svijetu pomaže mu tajnica Saunders. Kada uvidi da je Payne, kojeg je dotad držao uzorom, tek dio korumpirane polit. mašinerije, Jefferson se odlučuje na izravan sukob u senatskoj dvorani te započne raspravu.

    Zanimljivosti :

    - drugi film (nakon Gospodin Deeds ide u grad, 1936., a prije Upoznaj Johna Doea, 1941) svojevrsne Caprine trilogije u kojoj je redatelj narativne obrasce screwball-komedije prilagodio naglašenijim ideološkim kodovima. Stoga je temelj strukture screwball-komedije – razvoj ljubavne veze protagonista – artificijelniji i potisnut u korist društveno-polit. preokupacija, odn. prikaza sukoba polit. ideala i korumpirane prakse.

    - prestavlja himnu Franka Capre američkom sustavu vladanja i smatrala se tako oštrom u osudi lobističke korumpiranosti, da su neki smatrali u Washingtonu, da ne bi smio doći pred publiku u svijetu na rubu 2 sv. rata.

    - impresivan primjer amerikane, Caprin je film pun dojmljivih trenutaka od kojih je najdirljivija montirana sekvenca, koja prati novoga senatora dok obilazi spomenike u Washingtonu, uključujući i Lincolnov mauzolej.

    - Capra je ovim filmom pokazao kako sustav traba da funkcioniše ,a funkcioniše tako da sam sebe korigira, a poistovjećuje se sa upornim idealistom koji odbija prihvatiti igru stranačkih šefova što planiraju njegovu propast...

    - Rađen je svojevrsni remake filma sa Edijem Murphyjem (The Distnguished Gentleman) u glavnoj ulozi ,koji se je ipak više bazirao na komične elemente u filmu.

    Nezaboravna scena

    - maratonski govor Jeffersona Smitha (James Stewart) u senatu (po pravilima pojedinca moguća neograničena sloboda govora unutar ustanovljenih pravila)

    TRAILER

    [TUBE]sm9qaEJ3MBc[/TUBE]

    Titlove možete preuzeti OVDJE

    Dio teksta preuzet sa Filmskog Leksikona i knjige 1001 film koji morate pogledati...


    A2D22011-03-12 10:13:22

{{message}}

{{item.title}}