L'insultePogledaj trailer!

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
Одлично!
7,6
L'insulte

Година:

2017

Жанр:

драма, криминалистички, трилер

Траење:

113 мин

Режија:

Ziad Doueiri

Сценарио:

Ziad Doueiri
, Joelle Touma


Главни улоги:


Christine Choueiri
  >  Manal Salameh
Carlos Chahine
  >  Judge Chahine
Talal Jurdi
  >  Talal
Julia Kassar
  >  Judge Colette Mansour
Adel Karam
  >  Tony Hanna
Tony Mehanna
  >  The President
Nabil Koni
  >  Mohamed Ghandour
Kamel El Basha
  >  Yasser Abdallah Salameh
Diamand Bou Abboud
  >  Nadine Wehbe
Elie Njeim
  >  Elie
Camille Salameh
  >  Wajdi Wehbe
Sami Hamdan
  >  Ibrahim Nassar
Rita Hayek
  >  Shirine Hanna
Abido Bacha
  >  Salah Ayoub
Rifaat Torbey
  >  Samir Geagea
Georges Daoud
  >  Georges Hanna
Walid Abboud
  >  Television Host
Mohamed A. Jaroudi
  >  Judge 2

Опис:


The Insult (оригинален наслов L’insulte) е драма која ја режирал наградуваниот либански режисер Ziad Doueiri, познат по остварувањата West Beirut (1998), Lila Says (2004) и драмата The Attack од 2012.

Дејството во филмот The Insult се одвива во денешен Бејрут и го следи судирот меѓу либанскиот христијанин Тони (Adel Karam) и Јасер (Kamel El Basha), бегалец од Палестина кој е задолжен за оддржување на зграда. Поради кавга околу одводна цевка (во поздина на кавгата е расна нетрпеливост) од балконот на Тони, ќе завршат на суд. Нивната кавга со текот на времето ќе привлекува сѐ поголемо внимание на медиумите и на целокупната нација. Во текот на судскиот процес, Тони го брани адвокатот Вајди (Camille Salameh), кој своевремено го бранел лидерот на водечката либанска Христијанска партија, додека Јасер го брани ќерката на Вајди, Надин (Diamond About About) која се сочувствува со палестинските бегалци. Медискиот циркус кој се создал околу случајот ќе ги принуди Јасер и Тони да ги преиспитаат своите животни предрасуди.

Актерот и продуцент Kamel El Basha (Solomon’s Stone, Love, Theft and Other Entanglements) поради оваа улога ја освоил наградата за најдобар актер на овогодишниот филмски фестивал во Венеција, а филмот бил номиниран и за Златен лав. Прикажан е и во склоп на овогодишниот ТИФФ, а во кино дистрибуција започна од 14 септември. Филмот The Insult е официјален претставник на Либан во трката за претстојните Оскари, во категорија најдобар филм на странски јазик.

Oбработил/ла:

icemaher
  • Слично за гледање
  • Коментари (4)
  • Nico, 1988

    Nico, 1988 (2017)

    биографски, драма, музички

    Биографска драма на Сузана Никјарели за последните две години живот на пејачката на "Velvet Underground" Christa Päffgen a.k.a Nico.
  • Sukkar banat

    Sukkar banat (2007)

    драма, комедија, љубовен, романса

    / Caramel, Sukkar Banat/ Nagrade: Oslo - nagrada za najboljši film; San Sebastian - nagrade za režijo Nadine Labaki; Stockholm - nagrada kritike FIPRESCI Layale dela skupaj s še tremi ženskami v...
  • Foxtrot

    Foxtrot (2017)

    драма

    Проблематично семејство мора да се соочи со фактот дека нивниот син починал додека бил во војска...
  • The Attack

    The Attack (2012)

    драма

    Zvezdniški palestinski kirurg Amin se je povsem asimiliral v visoko izraelsko družbo. Nocoj bo sprejel prestižno stanovsko nagrado, ki ni bila dodeljena Arabcu že več kot štirideset let. Njegova...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • peromare
    member
    31.07.2018. 09:04
    IMDb ,8.1??? Film koji zavrshava sa klasicnim happy end-om 😕 Gluma je neshto bolja I uverlivija. Mislim da je bilo i kvalitetnijih filmova za kategoriju Oscar za strani film ove godine. Ali na zalost, neizbezna je politika opet 😠...
  • Vilin
    eXtreme member
    15.06.2018. 13:06
    Kakve posledice ratni sukobi i verska i nacionalna netrpeljivost ostavljaju na pojedince i lične razmirice i kako iz toga proistekle rasprave i uvrede mogu ta utiču na sukobe širokih razmera. Dobar je film.
  • alterego
    eXtreme member
    07.06.2018. 17:40
    vrlo dobar film 7/10

{{message}}

{{item.title}}