Le divorcePogledaj trailer!

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
4,937%
Le divorce

Наслов:

Француски развод

Година:

2003

Жанр:

драма, комедија, љубовен, романса

Траење:

117 мин

Режија:

James Ivory

Сценарио:

James Ivory
, Diane Johnson
, Ruth Prawer Jhabvala


Главни улоги:


Glenn Close
  >  Olivia Pace
Leslie Caron
  >  Suzanne de Persand
Kate Hudson
  >  Isabel Walker
Samuel Gruen
  >  de Persand Child
Samuel Labarthe
  >  Antoine de Persand
Thierry Lhermitte
  >  Edgar Cosset
Jean-Marie Lhomme
  >  Immigration Officer
Melvil Poupaud
  >  Charles-Henri de Persand
Nathalie Richard
  >  Charlotte de Persand
Catherine Samie
  >  Madame Florian
Naomi Watts
  >  Roxeanne de Persand
Peter Wyckoff
  >  de Persand Child
Jean-Jacques Pivert
  >  Talkative Shopkeeper
Esmée Buchet-Deàk
  >  Gennie de Persand
Sandrel Lonnoy
  >  Maid

Опис:


Кога две американски сестри се вмешуваат во интимните интриги на Париз, културите и човечките страсти се судруваат. Резултатот е комедија за манирите, моралот и парите, како и за бракот, сексот и сестринството, што постојано открива што значи да си Американец во странство.
ФРАНЦУСКИ РАЗВОД го следи патешествието на Изабел Вокер (Кејт Хадсон), млада жена од Калифорнија која тукушто пристигнува во „Градот на светлината“ за да ја посети својата бремена сестра, Роксен (Наоми Вотс). Рокси, која е мрачен романтичен поет, тукушто е оставена од својот сопруг, Шарл-Анри де Персанд (Мелвил Попод) и се чини дека тие ќе имаат „француски развод“. Во мешувреме, Изабел се вљубува во еден оженет француски дипломат (Тиери Лермит) кој излегува дека е вујко на потенцијално бившиот сопруг на Рокси. Како што настануваат скандалите, американскиот идеализам и нескротен дух на сестрите Вокен се судрува со француската софистицираност и тврдокорен рационализам кои се присутни кај семејството Персанд. Дополнителна компликација за односите на двете семејства е една слика која Рокси ја поседува и за која се открива дека вреди милиони долари. Потоа, наеднаш, страста ги прекинува заверите и судирите на културите, отворајќи нови можности за разбирање.
Врз основа на бестселер романот на Дајен Џонсон, ФРАНЦУСКИ РАЗВОД е нов поглед на темата од класичниот филм „Американец во Париз“. Во време кога се чини дека француската и американската култура никогаш не биле во поголем конфликт, ФРАНЦУСКИ РАЗВОД ја покажува богата сложеност на двете култури, како и нивните различни ставови кон моралноста, сексот, храната, модата и самиот живот. Во својата основа, ФРАНЦУСКИ РАЗВОД всушност е приказна за една хероина, Изабел Вокер, која пристигнува во Париз за да ѝ помогне на својата сестра, откривајќи ги сопствените желби и погледи на светот.
  • Слично за гледање
  • Коментари (2)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • A2D2
    eXtreme member
    13.03.2013. 10:59

    Užasna ocjena na filmskom portalu imdb. nije razlog da izbjegavate ovu dramu o srazu kultura pod majstorskim patronatom James Ivorija koji se na inteligentan način šprda sa američkom površnosti i naivnošću i francuskom šarmu i prefriganošću. Ovo je prije svega autorova gorkoslatka ljubavna posveta Parizu.
  • A2D2
    eXtreme member
    13.03.2013. 10:53
    Le Divorce (2003)



    Link

    USA (Fox), 117 min.
    drama, romance, comedy

    Jezik: engleski, francuski
    Režija: James Ivory
    Scenario: Ruth Prawer Jhabvala po noveli Diane Johnson
    Uloge: Naomi Watts, Kate Hudson, Stockard Channing, Melvile Poupaud
    Ocjena na imdb: 4,9/10

    Sinopsis

    Isabel Walker mlada je Amerikanka koja dolazi u posjet sestri udanoj u Pariz. Upravo po njezinom dolasku, sestru joj Roxeanne, uglednu pjesnikinju, napustio je suprug Charles-Henri, koji se zaljubio u Ruskinju Magdu.Dok Charles-Henri traži razvod od trudne Roxeanne, koja mu ga ne želi dati, Isabel se upušta u vezu s vršnjakom Yvesom, no ubrzo ju zaintrigira Charles-Henrijev šarmantni ujak Edgar.

    Razvod na francuski način jedan je od iznimno rijetkih filmova autorsko-producentskog trija James Ivory - Ruth Prawer Jhabvala - Ismail Merchant koji se zbiva u suvremenosti. No dominirajuća tema filma karakteristična je za opus trojca - sraz različitih kultura, u ovom slučaju američke i europske (Francuske), u najboljoj tradiciji velikog romanopisca Henryja Jamesa, čija je djela i Ivory sa svojim suradnicima adaptirao.U Veneciji je film dobio Nagradu Wella u katergoriji redatelja i glumice (Naomi Watts).

    Trailer

    [TUBE]N_s6lS1azJs[/TUBE]

    Izvor: mojtv.hr

    PRIJEVOD

{{message}}

{{item.title}}