Jodorowsky's DunePogledaj trailer!

Филм

документарен (2013)

Jodorowsky's Dune

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
8,198%
Jodorowsky's Dune

Година:

2013

Жанр:

документарен

Траење:

90 мин

Режија:

Frank Pavich


Главни улоги:


Jean-Paul Gibon
  >  Himself
H.R. Giger
  >  Himself
Alejandro Jodorowsky
  >  Himself
Brontis Jodorowsky
  >  Himself
Gary Kurtz
  >  Himself
Amanda Lear
  >  Herself
Nicolas Winding Refn
  >  Himself
Michel Seydoux
  >  Himself
Richard Stanley
  >  Himself
Jean-Pierre Vignau
  >  Himself
Drew McWeeny
  >  Himself
Chris Foss
  >  Himself
Devin Faraci
  >  Himself
Christian Vander
  >  Himself
Diane O'Bannon
  >  Herself

Опис:


Филм за филмот кој никогаш не бил снимен, е приказна за обидите на славниот чилеанско-француски режисер Алехандро Ходоровски да го екранизира романот 'Dune' од писателот Frank Herbert. Две години после смртта на филмскиот продуцент Arthur P. Jacobs кој во 1973 година ги купил филмските права за романот Dune, Ходоровски станал сопственик на тие права кои истекле во 1982 година, кога ги купил Dino DeLaurentis, и во неговата продукција во 1984 година го режирал David Lynch.

Алехандро Ходоровски во реализација на филмот соработувал со Piter Gabriel, музичките групи Pink Floyd и Magma, за дизајн со H. R. Giger, и Jean Giraud, специјални ефекти со Dan O'Bannon, а главните улоги би требало да ги имаат Salvador Dali, Orson Wels, Gloria Swanson и David Carradine. Проектот кога тогаш имал 9.5 милиони буџет, пропаднал од финансиски причини.
Режисерот снимил серија интервјуа со важни луѓе на неуспешната адаптација покрај 1970-тите во Америка, Франција, Швајцарија и Англија.

Oбработил/ла:

icemaher
  • Слично за гледање
  • Коментари (12)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    07.09.2020. 22:09

      [QUOTE=Stole Haringa]

      Dokumentarac Jodorowsky's Dune iz 2013 - te godine u svega 90 minuta uspeva da nam ispriča priču iza celokupnog projekta, ali i otkrije značaj najboljeg filma koji nikada nije napravljen za razvoj umetnosti. Hodorovski je posle uspeha svojih bizarnih, hermetičnih i neobičnih filmova prihvatio ponudu koja se ne odbija. Preselio se u Pariz da bi počeo sa radom na filmu Dina. Posao je shvatio ozbiljno a ono što je najbolje od celog tog projekta su njegove ideje i ljudi koje je angažovao. Oni su uspeli da materijalizuju njegove zamisli i na taj način sebe i njega upisali u izabraje čiji je uticaj na SF i umetnost kao takvu bio nemerljiv. Dovoljan je napisati, na primer, Ž.Žiro (Mebijus) koji je autor jednog Bluberija, Džojna Difula iz Inkala koji je poslužio kao mustra za Besonov Peti element.

      Da ne davim, dokumentarac koji je potpisao reditelj Pavič, rađen je u formi intervjua sa Hodorovskim koji u društvu svoga sina priča o radu na filmu koji je snimio Linč. Pored njegovog čeda gostuje švajcarski skulptor koji je ostao poznat kao tvorac Osmog putnika, Refn i mnogi drugi.

      U svakom slučaju, čovek ne mora da bude filmski stručnjak da bi tokom gledanja dokumentaraca uvideo kakav uticaj je imao Hodorovski na filmove poput Dine, Osmog putnika, Blejd Ranera, Terminatora, Ratova Zvezda i mnogih drugih. Pored svega nabrojanog da dodam još i oštru kritiku dotičnog kada opisuje filmsku industriju i ljude koji rade u njoj.

      Sve u svemu, od mene samo preporuka za sve filmofile. I ne samo filmofile.
    [/QUOTE]

      Preneto iz Dnevnika gledanja filmova

  • dzindzin16
    eXtreme member
    17.08.2020. 20:45
    Aaaaaaaaauuuuuuuuuu kakvo je ludilo ovaj Inkal.Pa sad mi je jos vise krivo, sto J(H)odorovski nije odradio Dinu.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    28.07.2020. 21:16
    Citao sam ja i sestre Bronte svojevremeno, no strip je strip a uz dobru ruku crtaca, tu nema granica.

{{message}}

{{item.title}}