Die Fremde

Филм

драма (2010)

Die Fremde

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
-
7,674%
Die Fremde

Наслов:

Strankinja

Година:

2010

Жанр:

драма

Траење:

119 мин

Режија:

Feo Aladag

Сценарио:

Feo Aladag


Главни улоги:


Derya Alabora
  >  Halime
Blanca Apilánez
  >  Carmen
Nursel Köse
  >  Gül
Florian Lukas
  >  Stipe
Settar Tanriögen
  >  Kader
Tamer Yigit
  >  Mehmet
Ayla Arslancan
  >  Ayten
Rosa Enskat
  >  Manuela
Sibel Kekilli
  >  Umay
Ufuk Bayraktar
  >  Kemal
Alwara Höfels
  >  Atife
Almila Bagriacik
  >  Rana
Nizam Schiller
  >  Cem
Serhad Can
  >  Acar
Gümeç Alpay Aslan
  >  Zeynep (as Gümec Alpay)

Опис:


Umay, rođena u Njemačkoj, pokušava izbjeći okrutan brak u Istanbulu, vodeći sa sobom svog sina Cema. Nada se kako će sa svojom obitelji pronaći bolji život u Berlinu, ali njezin neočekivani dolazak stvara ľestoke sukobe. Njezina je obitelj zatočena u svojim konvencijama, razapeti između ljubavi prema njoj i tradicionalnih vrijednosti zajednice. Najzad odlučuju vratiti Cema njegovu ocu u Tursku. Kako bi zadržala svoga sina, Umay je prisiljena ponovno seliti se.
  • Слично за гледање
  • Коментари (3)
  • Solino

    Solino (2002)

    драма, комедија

    In the sixties Romano Amato, his wife Rosa and their two sons Giancarlo and Gigi emigrate from Solino in Italy to Duisburg in the Ruhr area and establish the first Pizza restaurant in town. Their...
  • Eve Dönüs

    Eve Dönüs (2006)

    драма

    September 1980. Mustafa 'Mehmet Ali Alabora' and his wife, who're both laborers are married for 5 years. The couple has nothing to do with politics and spend their days happily with their 3 year old...
  • Soul Kitchen

    Soul Kitchen (2009)

    драма, комедија

    Zinos Kazancakis (Adam Busdukos) vodi „Soul kuhinju, prostrani restoran u skladištu u kom je hrana možda loša, ali jestiva. Redovni gosti dolaze svakog dana, jedu bezukusne grudve ugljenih hidrata i...
  • Kader

    Kader (2006)

    драма

    Bekir je zaljubljen u Ugur, Ugur je zaljubljena u Zagora, a on voli samo kriminal. Kad Zagor izađe iz zatvora, nesrećni se incidenti u vrućoj letnjoj noći samo nastavljaju. Zagor ubija nekoga, a Ugur...

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • darije
    Administrator
    29.09.2010. 12:12
    Hvala kolega i za preporuku i za prevod. "Skida" se...
  • Titivillus
    Translator
    29.09.2010. 04:28
    Prijevod završen. Možete ga preuzeti ovdje:
    http://titlovi.com/titlovi/die-fremde-aka-when-we-leave-108341/


    A film je odličan. Emotivan, tužan i bolno realističan. Sibel Kekili, u ulozi žene čiji je jedini zločin taj što više nije htjela trpiti nasilnog muža, je jednostavno izvrsna. Film od mene dobija čistu 10-ku. 'Die Fremde' je režirala žena i mogu reći da se u konačnici to i osjeti. Sumnjam da bi film s ovom tematikom bio jednako dobar da je završio u muškim rukama.

    I jedan trivijalan podatak - u Turskoj samo 0,03% brakova završi razvodom. Poslije ovog filma će vam biti jasnije zašto.
  • Titivillus
    Translator
    28.09.2010. 19:48
    Die Fremde (2010)

    (Strankinja; When We Leave)


    http://www.imdb.com/title/tt1288376/

    TITLOVI





    Žanr: Drama
    Zemlja: Njemačka
    Trajanje: 119 min

    Režija: Feo Aladag
    Scenarij: Feo Aladag

    Uloge: Sibel Kekilli, Florian Lukas, Derya Alabora, Settar Tanriogen, Alware Hofels, Nursel Köse, Nizam Schiller, Serhad Can, Almila Bagriacik, Tamer Yigit

    [Quote]Nagrade:
    Berlin FF 2010 - Label Europa Cinemas (Feo Aladag)
    German Film Awards / Deutsche Filmakademie 2010 - glavna ženska uloga (Sibel Kekili)
    Tribecca FF 2010 - najbolja glumica (Sibel Kekili)
    Lola Prize / Deutscher Filmpreis 2010 - najbolja glumica (Sibel Kekili), najbolji film - bronca (Feo Aladag, Zuli Aladag)

    Nominacije:
    German Film Awards / Deutsche Filmakademie 2010 - režija (Feo Aladag), montaža (Feo Aladag), sporedna ženska uloga (Settar Tanriogen), scenarij (Feo Aladag), najbolji film (Feo Aladag, Zuli Aladag)
    Lola Prize / Deutscher Filmpreis 2010 - režija (Feo Aladag), sporedna ženska uloga (Settar Tanriogen), montaža (Feo Aladag)[/QUOTE]

    Nakon godina tjelesnog i psihičkog zlostavljanja koje je pretrpila u braku, Umay sa sinom bježi iz Istanbula u Berlin. Ovdje se nada da će u okrilju svoje obitelji pronaći mir i utočište. No, događa se upravo suprotno. Umay će zadesiti ono što je već mnogo puta zadesilo djevojke i žene turskog, arapskog ili albanskog porijekla koje su bijegom od supruga pokušale svoje sudbine uzeti u vlastite ruke – takozvano "ubojstvo iz časti".

    To je ukratko sadržaj filma Strankinja (Die Fremde), prvijenca njemačke redateljice Feo Aladag i u kojem glavnu ulogu tumači njemačkoj publici već dobro poznata Sibel Kekilli.









    Stranci i u Turskoj i u Njemačkoj


    "Naslov filma Strankinja u sebi zapravo sadržava dva aspekta istog pojma - s jedne strane riječ je o samoj Umay koja se, s obzirom da je njezina obitelj ne prihvaća, ne vidi onakvom kakva je, osjeća se stranom. S druge strane, i sama se obitelj kao takva osjeća stranom u zemlji u kojoj živi", objašnjava redateljica Aladag. No, ono što je u ovom filmu  posebno zanimljivo i po čemu zapravo odudara od mnogih sličnih priča snimljenih na ovu temu je da je obitelj o kojoj je riječ zapravo u Njemačkoj, u Berlinu. Tu živi već godinama i jedna je od onih za koje se u svakom slučaju može reći da su - u potpunosti integrirane.

     

    Nigdje, niti u jednoj sceni filma se, primjerice, neće vidjeti žene djelomično ili u potpunosti pokrivenih lica. Svijet iz kojeg potječe i u koji se Umay ponovno vraća naizgled je "sasvim normalan", gotovo "njemački". I vjerojatno upravo zbog toga ovaj film, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu izazvao mnogo pažnje, tako dobro, prema riječima kritičara, i funkcionira.









    Osobna iskustva

     

    Film "Strankinja", kako kaže redateljica "nema namjeru pružiti neku detaljnu studiju ili portret neke obitelji turskog porijekla koja živi u Njemačkoj". Taj film, kako nadalje kaže Aladag, želi ispričati sasvim osobnu priču jedne (obične) mlade žene koja bježeći od supruga  u Berlinu želi započeti novi život. Priču o djevojci koja traži posao, ponovno kreće u školu, zaljubljuje se i usprkos svemu se ne može odreći vlastite obitelji koja je se zapravo već odrekla i planira ono najgore.

     

    Glavnu glumicu Sibel Kekilli, koja se proslavila u pobjedničkom filmu s Berlinalea 2004, "Glavom kroz zid", uloga u "Strankinji" je na bolan način vratila u vlastitu prošlost. Naime nakon pobjedničkog slavlja u Berlinu, tabloid Bild se domogao snimaka Sibel Kekilli iz jednog porno filma.

     

    Nakon toga se obitelj mlade glumice odrekla svoje kćeri i do dan danas prekinula svaki kontakt. Kekilli se nada da će ovaj film dati snagu svim djevojkama koje su, zbog raskoraka između tradicije i života na zapadu, morale odlučiti između obitelji ili izgnanstva.



    dw-world.de


    [TUBE]tboYCpNyr_U[/TUBE]
    .
    Titivillus2011-02-15 21:05:41

{{message}}

{{item.title}}