Dead ManPogledaj trailer!

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Оцена од корисниците
Одлично!
7,771%
Dead Man

Наслов:

Mrtav čovek

Година:

1995

Жанр:

драма, фантазија, вестерн

Траење:

121 мин

Режија:

Jim Jarmusch

Сценарио:

Jim Jarmusch


Главни улоги:


Robert Mitchum
  >  John Dickinson
Johnny Depp
  >  William Blake
Gabriel Byrne
  >  Charlie Dickinson
Crispin Glover
  >  Train Fireman
Lance Henriksen
  >  Cole Wilson
John Hurt
  >  John Scholfield
Michael Wincott
  >  Conway Twill
Mili Avital
  >  Thel Russell
Gary Farmer
  >  Nobody
Iggy Pop
  >  Salvatore 'Sally' Jenko
Mark Bringelson
  >  Lee, Younger Marshal
Eugene Byrd
  >  Johnny 'The Kid' Pickett
Jared Harris
  >  Benmont Tench
John North
  >  Mr. Olafsen
Jimmie Ray Weeks
  >  Marvin, Older Marshal

Опис:


Mračan i gorak komentar savremenog američkog života zaogrnut u nadrealistički vestern, „Mrtvac“ Džima Džarmuša govori o Vilijamu Blejku (Džoni Dep), računovođi koji napušta svoj dom u Klivlendu da bi prihvatio novi posao u udaljenom gradiću na Zapadu po imenu Mašina. Po dolasku u Mašinu, vlasnik fabrike Dikinson (Robert Mičam) obaveštava Blejka da je neko drugi već primljen na to radno mesto. Razočaran, Blejk ulazi u obližnju krčmu, i na kraju provodi noć sa bivšom prostitukom. Nasilna rasprava sa ljubavnikom te žene (Gabrijel Birn), koji je Dikinsonov sin, dovešće do toga da Blejk postane ubica, ali istovremeno i smrtno ranjen metkom koji je završio opasno blizu njegovog srca. Blejk beži u divljinu, gde susreće indijanca po imenu Niko (Gari Farmer). Ovaj ga zabunom smatra čuvenim istoimenim engleskim pesnikom i odlučuje da mu bude vodič na njegovom odloženom putu na prelasku u svet duša.
  • Слично за гледање
  • Коментари (1)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • AlienThe8th
    eXtreme member
    27.02.2018. 01:10
    Ovo je jedan od onih filmova koji opravdava “Western” žanr. “Mrtav Čovek” ne spada u one simplistične vesterne iz četrdesetih i pedesetih, koji su bili isljučivo zasnovani na rasizmu i nasilju, on je ipak pripadnik onih koji uspevaju da iskoriste atmosferu i okolnosti koje ovaj smer nudi, teme iz okoline kao što su konflikti između časti i zakona, života i smrti, divljine i civilizacije.
    Popularni reditelj/scenarista Džim Džarmuš (Jim Jarmusch), koji poseduje ogromno poštovanje kao fantastični tvorac nezavisnih filmova, koristi gore pomenute uslove da nam prezentuje jednu poetičnu dramu. Naša priča se centrira oko Vilijama Blejka, čoveka koji u nizu nesretnih slučajeva gubi svu svoju imovinu i ubija jednog čoveka, bivajući tražen i progonjem, on se upušta u putovanje sa jednim Indijancem po imenu “Niko” (Nobody), krenuvši zajedno u jednu avanturu puno surealnih i bizarnih momenata. Scenario je isto rađen od strane Džarmušove ruke. Mi ovde Blejkovo putovanje možemo povezati sa Danteovim u “Božanstvenoj Komediji”, gde niz neočekivanih situacija se koristi kao alat u tumačenju raznih ideja u samoj intepretaciji putovanja. Iako je ovo film sporog tempa, konstatno se pored dramskog aspekta provlači i komični, zarad davanja Džarmušovog pečata, a i činjenja filma mnogo interesantnijim. Priča iako ne tipična za ovaj žanr, lepo se povezuje i fantastično ispunjava….dobijate osećaj neke organske mutacije. Čitav projekat snimljen u crno-belom filteru dosta pomaže u oslikavanju atmosfere i emocija usamljenosti, empatije koju glavni akter oseća, nalazaći se u njemu potpuno stranoj divljini. Fantastična muzika odlično dorađuje sliku koju nam je crno- beli filter postavio, dodavajući dodatni akcenat na Blejkov put kroz mračno surealno u nadi za nekim svetlom. Glumačka ekipa je sjajna, treba posebno napomenuti i pohvaliti posao koji je Džoni Dep (Johnny Depp) obavio. Tačno se vidi proces i menjanje emotivnog stanja koji glavni lik proživljava, zaista fenomenalno. Da pomenemo još i njegovog vernog kompanjona Gerija Farmera (Gary Farmer), koji svojim sarkastičnim humorističkim opaskama uspeva da razblaži ozbiljnost i težinu filma.

    “Mrtav Čovek” je izuzetno poseban vestern, koji sadrži poetično gledanje na pojmove života i smrti. On jasno oslikava mogućnost promene i brzinu adaptacije na nepredvidive okolnosti koje čoveka u životu snađu. Jedino što nikako ne treba uraditi, jeste očekivati od ovog filma da bude po klasičnoj akcionoj vestern formuli, on je više simboličan umetnički film.

{{message}}

{{item.title}}