Citizen XPogledaj trailer!
Оцена од корисниците
Одлично!
7,786%
Citizen X

Наслов:

Građanin X

Година:

1995

Жанр:

биографски, драма, историски, криминалистички, трилер

Траење:

105 мин

Режија:

Chris Gerolmo

Сценарио:

Chris Gerolmo
, Robert Cullen


Главни улоги:


Donald Sutherland
  >  Col. Mikhail Fetisov
Joss Ackland
  >  Bondarchuk
Stephen Rea
  >  Lt. Viktor Burakov
Imelda Staunton
  >  Mrs. Burakov
Max von Sydow
  >  Dr. Alexandr Bukhanovsky
Radu Amzulescu
  >  Federenko
Géza Balkay
  >  Procurator
László Váradi Balogh
  >  Peasant
Zsolt Biro
  >  Older Gay Man
András Bálint
  >  Ignatiev
Ion Caramitru
  >  Tatevsky
Balázs Csapo
  >  Gayy Partner
Imre Csuja
  >  Front Detective
Jeffrey DeMunn
  >  Andrei Chikatilo
John Wood
  >  Gorbunov

Опис:


Zasnovano na istinitoj priči o najsurovijem i neuhvatljivom serijskom ubici za koga se zna. Osam tela je nađeno u šumi, brutalno ubijeno, silovano i unakaženo. Žrtve su mlade, često usamljene. Napravile su grešku razgovarajući sa nepoznatim i zbog toga su platile svojim životima. Briljantnom forenzičaru, ali neiskusnom detektivu, Viktoru Burakovu (Stiven Ria), njegov šef, Pukovnik (Donald Saterlend), dodeljuje ovaj slučaj. Pukovnikov je zadatak da Burakovu pruži što više podrške, ali kako broj žrtava raste, istraga se sve više usporava, zakopana iza krutosti državnog aparata. Koljač nastavlja neometano svoje napade, sve dok Burakov ne pozove psihijatra (Maks fon Sidov) da napravi psihološki portret ubice. Sa pedeset i dve žrtve pridodate njegovom imenu, ubicu prozivaju Građanin Iks i on počinje polako da se pojavljuje pred njihovim očima. Ali mogu li ga uhvatiti pre nego što ponovo ubije...?
  • Слично за гледање
  • Коментари (8)

За коментирање мора да бидете пријавени!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    23.11.2021. 14:35
    Gledao poslednji, ali malo kasnije, nisam znao da ima na YT, a prvi nisam. Mada TV imam jos samo zbog sportskih kanala i zbog dve,tri igre za xbox. Mada se povremeno popravljaju koliko cujem, Necu im nikad oprostiti deciji i skolski progam, i sto su neke dobre emisije isle u ponoc. Mada sad su se iskupili sa Trezorom i trojkom.
     O Ted Bandiju, Dejvidu Berkovicu, i Dzefri Dameru, i ostalima  ima toliko dokumentaraca, knjiga i filmova i provlacenja kroz iste , moja sestra je sve to gledala, nesto i citala i pricala o tome, da sam joj rekao da ih u mom prisustvu  vise ne spominje. O ukusima i bojama, kao sto kazu ,ne treba raspravljati.Kao sto su i preporuke uvek dobrodosle, pa ko voli, nek izvoli. Mada danas je skoro sve dostupno, secam se kad smo dobili,mislim iz Nemacke, na VHS-u jednom prilikom Faces of death sto je bio sok, i simpaticne Le gendarme de Saint-Tropez za video 2000.
  • aleksayu
    eXtreme member
    23.11.2021. 13:36

        Sta reci , obavezna filmsla lektira na temu serijskih ubistava!.
       Izvrsna gluma inspektora, psihijatra, atmosfera tadasnjeg krutog partijskog  rezima,ziveo sam u SSSru davne 1972 godine...

     Ocena 10/10

    Ko voli ovakvu vrstu filmova moze da pogleda 
     The deliberate stranger-najbolji film ikada snimljen na temu Ubistava Teda Bandija sa ulogom zivota Marka Harmona.
     I najbolji mozda tv film svih vremena, po misljenju mnogih kriticara na temu serijskog ubistva Echoes in the darkness iz 1987 sa Robert Logom i Piterom Kojotom. Ima filma na youtube ali  je skracena verzija od nekih 250 minuta.
     Izvorna verzija traje 400 minuta, ja gledao na Prvom programuj davne 1987 kada je tv program sa tadasnja tri programa bio 10 puta bolji od svih danasnjih tv ponuda.
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    23.11.2021. 11:29
    Odlican film. On je baziran na knjizi  The Killer Department ( nju sam isto citao). 

    Child 44 ( nisam gledao film, jer sam citao knjigu, zbog preporuke ostalih koji su je citali) je baziran na istoimenoj knjizi Engleza Tom Rob Smita, a njemu je prilikom pisanja iste posluzilo kako sam kaze desetak knjiga ( sto se MGB-a tj. nasledja NKVD-a, sovjetskim rezimom nakon Staljina i nacinom zivota u tadasnjem SSSR-u, policijskih procedura, itd.)jeste inspirana serijskim ubicom Andrejem Cikatilom, i to prozima knjigu ali ima jos dosta stvari koje obradjuje i zbog toga sam je i citao, kao i nastavke.

    Ja sam sticajem okolnosti pre doktorskih studija hteo da se bavim forenzikom pa sam gledao mnogo dokumentaraca i dosta citao. Mislim da treba biti upoznat sa serijskim, masovnim, lancanim, i meni gnusnim koje nazivaju, ne mogu da cak ni da napisem to ime, koji ubijaju bespomocne starije osobe koje su im poverene na negu i brigu. Treba pogledati i  npr. Zodiac, D.C. sniper attacks, Mindhunters, ima ih pregrst, i sa drugih prostora, ali ne treba preterivati. Mislim da treba gledati da posluze kao neka opomena i upozorenje, tj. ne treba ih zaboraviti, vidim da se o jednom filmu vodila diskusija ovog tipa.

    Mada se stancuju kriminalisticki romani, filmovi, serije i dosadise vise. Iako je kontradiktorno ja  citam, i gledam iste,  i tu pritom saznam nesto o zemlji u kojoj nisam bio, npr. Island, a pritom se stavim u ulogu da povezujem i sklapam kockice ko jeste a ko nije ubica, ako je je neko slagao zasto, itd. Secamo se Cluedo drustvene igre i ja se secam sa C64 igre The Detective game., kao i drugih.

    Verovatno cu uskoro preci na putopise, komedije i crtace:)


{{message}}

{{item.title}}